Comp 1

Γιατί η κυβέρνηση ξέγραψε την Ήπειρο;

on .

ΕΛΛΑΔΑ είναι και η Περιφέρεια ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Πρωϊνού Λόγου» την Τρίτη και καλούσε τον πρωθυπουργό να βάλει φρένο στην ερημοποίησή της. Είναι όμως; Γεωγραφικά ναι, αλλά σε ό,τι αφορά την πραγματική, ουσιαστική διάσταση του θέματος, όχι. Άλλωστε η Ήπειρος, που κυρίως μας ενδιαφέρει, δεν περιλαμβάνεται καν στο πρόγραμμα περιφερειακής σύγκλισης της ΝΔ, της κυβέρνησης δηλαδή. Συνεπώς δεν υπάρχει Ήπειρος για την εν Αθήναις εξουσία ή άλλως πως για το «Κράτος των Αθηνών». Τι, ενοχλεί ο όρος, που περιγράφει μιά άθλια κατάσταση, όπως είναι η αδιαφορία για την … εκτός των τειχών Ελλάδα; Κανένα πρόβλημα, ας ωρύονται όσο θέλουν.

ΠΡΙΝ από λίγο καιρό πήγε στη Θεσπρωτία ο… μόνιμος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης και όταν του έθεσαν το πρόβλημα της αυξανόμενης εγκληματικότητας και της ακατανόητης μετακίνησης αστυνομικών στην πρωτεύουσα και αλλού, απάντησε πως «προτεραιότητα έχει η ασφάλεια και η τάξη στην Αττική»! Και η Ήπειρος; Η απάντηση ήταν «δεν έχουμε τίποτε άλλο να πούμε»! Για να τους χρυσώσει δε το χάπι, τους είπε ότι θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου. Λες και πως αυτό είναι το πρόβλημα για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, την οποία έχει απογυμνώσει από αστυνομικές δυνάμεις, αλλά ανακοίνωσε την πρόσληψη εικοσιπέντε συνοριοφυλάκων για την… Κέρκυρα!!!

ΟΙ λίγοι αστυνομικοί λοιπόν που απέμειναν,  πασχίζουν με νύχια και με δόντια να αντιμετωπίσουν το ντόπιο και «εισαγόμενο» έγκλημα, διαρρήξεις, ληστείες, ναρκωτικά, όπλα, με τα χωριά να είναι παραδομένα στο φόβο, στη διαρκή ανασφάλεια. Τι θα πει ότι προέχει η Αθήνα; Ποιός είπε σε αυτόν τον πολιτικό γυρολόγο, που συμμάζεψε ο κ. Μητσοτάκης από το ΠΑΣΟΚ, ότι οι Ηπειρώτες είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες; Πώς έχει την απαίτηση η κυβέρνηση να μείνουν, όσοι αντέχουν ακόμη, στα χωριά που όμως βρίσκονται στο έλεος κάθε αποβράσματος; Πώς τα λένε και δεν ντρέπονται και γιατί εδώ στην Ήπειρο ανεχόμαστε να ακούμε χωρίς αντίδραση κάθε βλακεία που εκστομίζεται από εκείνους που ετάχθησαν να φροντίζουν για τις ζωές μας; 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ είχε έλθει στα Γιάννινα ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, άλλη … ευφυής προσωπικότητα, η οποία έχει αλλάξει τον αδόξαστο στο σύστημα Υγείας. Αφού είπε διάφορα για το πόσο θα φροντίσει για τα νοσοκομεία κι άλλα τέτοια αστεία, με στόμφο δήλωσε στα σοβαρά ότι άμεσα θα χωρίσει στα δυό την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία υπάγεται και η Ήπειρος. Καλό ακούστηκε και έτσι πρέπει. Ο καιρός πέρασε, οι διοικητές έφυγαν, τοποθετήθηκαν νέοι, αλλά η διαβεβαίωση του κ. Γεωργιάδη έμεινε λόγος κενός περιεχομένου, όπως άλλωστε αναμένονταν. Πάλι η Ήπειρος ξεχάστηκε.

ΑΝ αυτά δεν θεωρηθούν και τόσο σοβαρά, θυμηθείτε κάποιον υφυπουργό Ανάπτυξης που είχε έλθει στα  Γιάννινα και σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για την Περιφέρεια… Δυτ. Μακεδονίας! Τι σόϊ ανάπτυξη θα σχεδίαζε αυτός ο απίθανος τύπος; Φυσικά και δεν ξεχνάμε τον έτερο υφυπουργό Υποδομών κ. Ταχιάο, που με περισσή αναίδεια δήλωνε ότι για την Ήπειρο «λεφτόδενδρα δεν υπάρχουν», ούτε  τον υπουργό κ. Σταϊκούρα που από την Πρέβεζα διαμήνυσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τους οδικούς άξονες, παρά «μόνο για εργάκια»! Για αυτό λοιπόν και η Ήπειρος, δεδομένης και της ανυπαρξίας δυναμικής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, είναι και επισήμως έξω από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

ΟΤΙ είναι η πιό υπανάπτυκτη, φτωχή περιφέρεια, καθόλου δεν απασχολεί τους εξουσιαστές που ελλείψει αντιπολίτευσης συμπεριφέρονται ως… ιδιοκτήτες της χώρας. Δεν είναι λοιπόν μόνο η ανεπάρκεια ή η διαφθορά τοπικών παραγόντων που φταίει για την κατάντια του τόπου μας, αλλά και το ότι αυτοί που διοικούν τη χώρα μας αντιμετωπίζουν ως παρίες. Όταν όμως πλησιάζουν οι εκλογές, τότε θυμούνται τους αγώνες των Ηπειρωτών, τους Ευεργέτες και υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Σε αυτούς απευθύνεται ο «Πρωϊνός Λόγος» και τον επικεφαλής τους κ. Μητσοτάκη να νοιαστούν για την ερημοποίηση της περιφέρειας και ιδιαιτέρως της Ηπείρου; Ματαιοπονεί! Άλλωστε και οι «δεσμεύσεις» του για 380 έργα στην Ήπειρο ξεχάστηκαν και ουδείς τις επικαλείται πλέον…