Comp 1

Τα... υποκειμενικά

on .

- Α! Φοβερή έμπνευση αυτή του Α. Πατέλη, οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού… «Τειρεσίας για κακοπληρωτές ενοικιαστές ώστε να τους αποφεύγουν οι ιδιοκτήτες». Πού διαβιεί ο Σύμβουλος; Σε γυάλινο πύργο; Έχει υπ΄ όψιν πόσες παράμετροι υπάρχουν στην σχέση ενοικιαστών - ιδιοκτητών; Ένα ερώτημα είναι αυτό: Πώς θα ορίζεται ο ενοικιαστής ως κακοπληρωτής; Και είδα ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάπτυξης. Με  ενδιαφέρον θα ακούσω γιατί αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται στην λογική της «ανάπτυξης». Αφήστε που θα δημιουργηθεί και ένα σκηνικό αντιπαράθεσης στην κοινωνία… και στο τέλος όλοι θα καταφέρονται κατά της κυβέρνησης και δεν θα  έχουν άδικο.

 - Διαβάζω για την «έκπληξη» που υπάρχει –και- στην Γερμανία για την άνοδο της  ακροδεξιάς… Για  προσέξτε και μια δήλωση πριν από πολλά χρόνια του Ούλριχ Γκρίλο, προέδρου τότε της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI): {...}Είμαστε εδώ και καιρό μια χώρα μετανάστευσης και πρέπει να παραμείνουμε {…}. {…}Ως χώρα που ευημερεί και επίσης από χριστιανική αγάπη για τον πλησίον, η χώρα μας θα πρέπει να μπορέσει να υποδεχθεί περισσότερους μετανάστες {…}. {...}Η Γερμανία, ο πληθυσμός της οποίας γερνάει, έχει ανάγκη από ξένους εξειδικευμένους εργάτες... Εξαιτίας της δημογραφικής εξέλιξης, με τη μετανάστευση διασφαλίζουμε την ανάπτυξη και την ευημερία{...}. {..}Λαμβάνω ξεκάθαρες αποστάσεις από τους νεοναζί και τους ρατσιστές που συγκεντρώνονται στη Δρέσδη και αλλού{...}.

- Ένα  ταξικό  κριτήριο  το είχε, δεν μπορούμε  να το αμφισβητήσουμε, ο επικεφαλής  του Γερμανικού κεφαλαίου. Από χρόνια οι εκπρόσωποι του Γερμανικού κεφαλαίου έκαναν τις επιλογές τους. "Άνοιξαν" τα σύνορα για να έχουν φτηνή εργατική δύναμη, ανθρώπινο «κρέας» για τις ταξικές ανάγκες τους. Με δήθεν «ανθρωπιστικά», «αντιξενοφοβικά», προτάγματα. Αλλά διατυπώνοντας και καθαρά την ουσία των επιλογών τους. Αν πάντως αυτές οι δηλώσεις σας θυμίζουν το περιεχόμενο άλλων δηλώσεων, καλώς  σας  θυμίζουν… Σαν να διαβάζουμε μερικές ανακοινώσεις Ελληνικών παρατάξεων, ΜΚΟ, συλλογικοτήτων κ.λ.π… Αυτές  επιπλέον  θεωρούν, ιδίως αν ανήκουν  στην αριστερά, πως η παρουσία ισλαμιστών στην Ευρώπη αποτελεί  το νέο  υποκείμενο της  ταξικής  πάλης, ενώ κάποιοι πιο ρηξικέλευθοι πολιτικά εκτιμούν πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αρχίσει η αποδόμηση της καπιταλιστικής Ευρώπης… Και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών «αγρόν αγοράζουν». Μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες, αλλά ας το αφήσουμε αυτό προς το παρόν.

-Ερωτήματα έχω... Αν ένας ανήλικος που είναι και μαθητής προξενήσει ζημιές σε ένα ιδιωτικό κατάστημα ενός μέλους αριστερής οργάνωσης, αυτό το μέλος τι θα κάνει; Θα καλέσει την αστυνομία να συλλάβει τον νεαρό; Θα ζητήσει να πληρωθούν οι ζημιές μέσω δικαστικής διαδικασίας; Θα αντιμετωπίσει το θέμα με "δημοκρατικό" τρόπο, δηλαδή ό,τι έγινε, έγινε; Θα ζητήσει από τους γονείς του να πληρώσουν τις ζημιές; Θα προτείνει στους γείτονες να συνεισφέρουν στην αποπληρωμή των ζημιών; Τα γράφω αυτά γιατί βλέπω πως υπάρχει αντίδραση στο μέτρο που εισάγεται να πληρώνουν οι γονείς των μαθητών τις ζημιές στα σχολεία που προξενούν τα παιδιά τους... Στην φωτογραφία μια εικόνα από σχολείο των Ιωαννίνων.

-Οι αριστεροί που δεν συμφωνούν να πληρώνουν οι γονείς τις ζημιές που προκαλούν τα παιδιά τους, είναι οι ίδιοι του κινήματος "δεν πληρώνω, δεν πληρώνω". Δεν τους θυμάστε, μαζί με τους κομματικούς αρχηγούς και τα στελέχη τους, που καλούσαν σε ...ανυπακοή και αναρτούσαν ...οι ψαγμένοι εξ αυτών και τον τίτλο του έργου, που είναι ίδιος με  το  σύνθημα του Ντάριο Φο;

Είμαι περίεργος να δω ποια θα είναι η στάση των μελών της ΔΑΚΕ και αυτής των Ιωαννίνων, της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ στον χώρο της εκπαίδευσης, στην αυτονόητη απαγόρευση των κινητών στα σχολεία και στην επίσης αυτονόητη απόφαση, τις ζημιές των μαθητών στα σχολεία να πληρώνουν οι γονείς τους. Ελπίζω να είναι, για παράδειγμα, διαφορετική από την αιδήμονα σιωπή -και αυτών- στον αποκεφαλισμό του Γάλλου συναδέλφου τους, Σαμουέλ Πατί, να σταθούν ως ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ και να στηρίξουν τα μέτρα αυτά με κάθε τρόπο και παντού.

Σχόλια και παρατηρήσεις για την στήλη στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.