Comp 1

Η γοητεία της παρανομίας…

on .

- Σχεδόν έχει παγιοποιηθεί και καθιερωθεί, η πρώτη είδηση στην τηλεοπτική ενημέρωση να είναι, ένα έγκλημα, μια παρανομία, μια κραυγαλέα παραβατικότητα, ένα ποινολόγιο διαφθοράς. Θάλεγε κανείς ότι μια γοητεία της παρανομίας αποτελεί το ζητούμενο εύσημο της κοινωνικής καταξίωσης. Διάχυτη εμφανίζεται μια επιθυμητή ανάλυση της παραβατικότητας σε λεπτομέρειες που μεγεθύνουν, ακόμη και γιγαντώνουν τα γεγονότα και διεγείρουν την φαντασία και την επιθυμία, για εμβάθυνση και αναζήτηση του φταίχτη, του δράστη, του παραβάτη και όλο του το....σόι και του ιδεολογικού του περιβάλλοντος!

- Πρώτη είδηση το έγκλημα και τελευταία η καλή είδηση μια γαργαλιστική φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας και κουτσομπολίστικης κριτικής.

- Η γοητεία της παρανομίας, επεκτείνεται σε εικόνες ανατροπής, καταστροφής και πολέμων αλλά και φυσικών ακραίων φαινομένων και επιδημιών, με πιστοποιημένη μια απέραντη απλάδα από ομπρέλες και ξαπλώστρες σε όλη την ακτογραμμή πρώτη σε παραβατικότητα.

- Τι να πρωτοθυμηθεί ο νομοταγής πολίτης! Φοροδιαφυγή; Φοροκλοπή; Αυθαίρετη δόμηση; Καταλήψεις; Παιδική εγκληματικότητα; Μετατόπιση… αριστερά της υποδιαστολής του λογαριασμού; Χάκερ και ψηφιακή επιδρομή; Καναβοτόπια; κλπ, κλπ, που στατιστικά, ψηλώνουν συνεχώς και κρύβονται πίσω από μια αίγλη με φωτοστέφανο και μια θέση στο βάθρο ενός θαυμασμού! Ο τουριστικός μας πρωταθλητισμός με τόση λάμψη και αίγλη μεγαλώνει, αλλά κονταίνει εισπρακτικά. Τι το ψάχνεις τώρα, ο κερδώος Ερμής έγινε Θεός και σύμβολο κέρδους με πρώτη πράξη στη μυθολογία, το κλέψιμο των αλόγων του θείου του! Ή, κάπου ξεχνιέται ο ΦΠΑ, η υποδιαστολή είναι... κουτσή, αλλά τώρα μάθαμε από τους κινέζους ότι οπισθοβατεί με ένα κλίκ! Η φαντασία στην ξαπλώστρα ταξιδεύει στο πέρα βρέχει χαλάζι και βροντά ο Αίας, και όπου βγει!

* * *

- Η μικρή μας πόλη «στριμώχνεται» τουριστικά. Κάποιο έλλειμμα στην τουριστική κίνηση προκαλεί συζητήσεις και οι ξενοδόχοι και αυτοί, ζητούν ενισχύσεις και βοήθεια. Οι εκθέσεις προβολής τοπικών προϊόντων δεν απέδωσαν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Τώρα αρχίσαμε να μετράμε και τους Αλβανούς «τουρίστες» (!). Το Ισραήλ, λόγω των εκεί γεγονότων, δύσκολα φθάνει στα Γιάννενα. Μια ωραία εκδήλωση στην Κακαβιά, με τη συνεργασία σεφ με έκθεση και προσφορά της τοπικής κουζίνας, ήταν ενδιαφέρουσα και καλά οργανωμένη. Η πόλη μας άργησε να δει με ενδιαφέρον τον χώρο της Ελληνικής Μειονότητας. Επιμένει εμμονικά στην επαναφορά της ιδέας, μιας παρωχημένης εποχής της μουσουλμανικής ΤΡΙπολυπολιτιστικής μεγαλόπολης και επενδύει ακόμη στα ενθύμια του Αλή πασά και στα ερείπια του «μουσουλμανικού» πολιτισμού, τζαμιά, χαμάμ, ιτς Καλέ κ.α. Τελευταία, θυμήθηκαν την Πόλη, τη Βασιλεύουσα, με μια ιδέα να δημιουργηθεί τουριστικό κύμα από απόγονους των τουρκογιανιώτικων οικογενειών που έφυγαν μετά την απελευθέρωση. Η μεγάλη, όμορφη, καθαρή και «νέα πόλη» των Ιωαννίνων και των μεγάλων προγραμμάτων, μένει πίσω και σκεπάζεται από ένα αφισομάνι μιας νεοτερίστικης κουλτούρας που κάνει την πόλη αποκρουστική. Περιμένοντας την επέκταση της ΙΟΝΙΑΣ προς Αλβανία, ακόμη δεν εκδηλώθηκε μια Ηπειρωτική Ιστορική θέση, να ονομαστεί ΔΩΔΩΝΑΙΑ ΟΔΟΣ, όπως η ΟΛΥΜΠΙΑ κάτω από το Αυλάκι, και η ΑΜΒΡΑΚΙΑ στην Ακαρνανία.

* * *

- Ο «πόλεμος» με τις πυρκαγιές φαίνεται να κερδίζεται με μεγάλο αγώνα και προσπάθειες από τα συντεταγμένα για τον ρόλο αυτό όργανα της Πολιτείας και από μια κοινωνία εθελοντών. Τελικά το πυρ μετριέται, λίγο ή περισσότερο, με ένα μεγάλο καταστροφικό αποτέλεσμα. Βραβεύεται η προσπάθεια των μαχητών και καταμετρούνται οι καταστροφές και οι ζημιές, ενώ ακολουθούν συσκέψεις, επιτροπές και αναγγέλλονται μέτρα μελλοντικών προγραμμάτων με μεγάλο.... βάθος χρόνου προβλέψεων και επιδοματικής θεραπείας. Για τα αίτια των πυρκαγιών δεν δημοσιοποιήθηκαν, «στατιστικά» στοιχεία. Κεραυνοί, ηλεκτροφόρα, εμπρησμοί, «ακαθάριστα», καθαρισμένα (!), αποθέτες προϊόντων καθαρισμού, παραλήψεις πυρασφάλειας, απομάκρυνση ιδιοκτητών λόγω συναγερμού. Τι απέδωσε η «τρομοκρατία» του ποινολογίου καθαρισμού; Όχι εισπρακτικά από το δημόσιο ταμείο, αλλά πόσο κόστισε στους ιδιοκτήτες, πόσο πλήρωσαν τους «ανεπάγγελτους χορτοκόπτες» με απόδειξη και ΦΠΑ (!), μέσα σε μια νεφελώδη ατμόσφαιρα διάχυτης προστιμο - τρομοκρατίας, αλλά και μιας ομηρίας στις επάλληλες παρατεινόμενες μετατοπίσεις της προθεσμίας, που ανέβαζαν συνεχώς στην αγορά το κόστος του καθαρίσματος, κάποιου ξεχασμένου χορταριασμένου κήπου στο ερηροχώρι. Και που πήγαν και που αποτέθηκαν τελικά αυτές όλες οι «συσκευασίες» από τα συγκεντρωμένα προσανάμματα των καθαρισμένων εκτάσεων; Κάπου η «στατιστική» θα μπορούσε να δώσει στοιχεία πόσες είναι οι εγκαταλειμμένες ακαλλιέργητες εκτάσεις που είναι γεμάτες φρύγανα, χαμηλής βλάστησης, πολλές που ανήκουν στο δημόσιο και δεν καθαρίστηκαν. Οι επιτροπές απολογισμού των συνεπειών των πυρκαγιών και των αιτίων έχουν πεδίον να μελετήσουν όλες τις πλευρές ακόμη και τον ΦΠΑ της χορτοκοπτικής που χάθηκε από την «τρομοκρατία» του πρόστιμου, που δεν εισπράχτηκε! Τα περισσότερα κουβεντιάστηκαν στις... ξαπλώστρες της αδιαφορίας για την καμένη γη! Η γοητεία της αναρχίας, της αταξίας και παραβατικότητας, κυοφορήθηκε και στην αντάρα των μαύρων νοσογόνων σύννεφων των πυρκαγιών. Οι λεηλασίες των οικοσκευών των εγκαταλειμμένων σπιτιών, από περιφερόμενους διαχειριστές της παραβατικότητας, έχουν τα ποσοστά τους στην ολοκλήρωση της καταστροφής.

- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

 

 

ο  μέτοικος