Comp 1

ΕΛΕΥΘ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Χρειαζόμαστε σήμερα ένα στέρεο και παντοδύναμο Σχολείο…

on .

Τριάντα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνουν φέτος τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα στη Βάρη Αττικής, τα οποία ίδρυσε ο Ηπειρώτης Σχολάρχης Ελευθέριος Γείτονας. Με αφορμή τα γενέθλια, ο κ. Γείτονας απευθυνόμενος στους μαθητές, τους γονείς και τους αποφοίτους των Εκπαιδευτηρίων, αναφέρεται στο όραμά του και τονίζει την ανάγκη, ιδιαίτερα στην εποχή που διανύουμε, για ένα σχολείο με στέρεες βάσεις και ικανό να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα ακόλουθα:

Τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα θεμελιώθηκαν κατά το Σχολικό έτος 1995-1996 πάνω στο τρίπτυχο: Είμαστε Σχολείο με: Ελληνοκεντρικό χαρακτήρα, Ευρωπαϊκή διάσταση και Παγκόσμια Προοπτική και εγκολπωθήκαμε τη βαθυστόχαστη ρήση ότι: «Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΤΟΣ».

Με το εκπαιδευτικό αυτό θεμέλιο ακτινοβολούμε, στον Ελλαδικό, τον Ευρωπαϊκό και τον Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό χάρτη. Όλοι μας ξέρουμε πολύ καλά πως για να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις και τις αναγκαιότητες της νέας εποχής στην οποία ζούμε, χρειαζόμαστε ένα στέρεο και παντοδύναμο Σχολείο, στέρεο και ευπροσάρμοστο στα νέα δεδομένα, δυναμικό και πολυδύναμο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα προετοιμάζει και θα καθιστά τα παιδιά ικανά όχι απλώς να επιβιώνουν, αλλά και να διαπρέπουν και να πρωταγωνιστούν στους ανοιχτούς ορίζοντες των καιρών τους. 

Πάνω σ’ αυτές τις αξίες και τις αρχές θεμελιώθηκαν τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα από την οικογένεια Ελευθερίου και Αγγελικής Γείτονα. Και στη φιλοσοφική και παιδαγωγική αυτή μυσταγωγία έχει γαλουχηθεί και μυηθεί ο Ευάγγελος Γείτονας, υιός της Αγγελικής και του Ελευθερίου και συνακόλουθα η σύζυγος αυτού Βίκυ. 

Το Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΣΕΠ) αποτελεί πηγή γνώσεων και εκπαιδευτικής φιλοσοφίας και συντονιστικό όργανο και επιστημονικών αξόνων κάθε επιπέδου του Σχολείου μας. Συνίσταται από το Γενικό Διευθυντή όλων των επιπέδων, τον Ευάγγελο Γείτονα και τη σύζυγό του Βίκη, τους Διευθυντές και Υποδιευθυντές όλων των βαθμίδων και τους συντονιστές όλων των επιστημονικών πεδίων που διδάσκονται στα επίπεδα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ΣΕΠ εξασφαλίζει τις υψηλότερες εγγυήσεις για την εξελικτική μας πορεία και την εναρμόνισή μας στα νέα ελληνικά και παγκόσμια δεδομένα 

Πιστεύει, ότι οι ωστικές δυνάμεις για εκπαιδευτικές καινοτομίες είναι οργανωμένες για κάθε επίπεδο που πέρα από τα όσα ορίζει το Υπουργείο Παιδείας για κάθε επιστημονικό τομέα υπάρχει ένας υπεύθυνος ο οποίος σχεδιάζει καινοτομίες και σε συνεργασία με Διευθυντές και Υποδιευθυντές ενισχύει το βάθος και το πλάτος της διδακτέας ύλης και όπου χρειαστεί εμπλουτίζονται  όσα ορίζονται από το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. 

Πέρα όμως από τη διδακτέα ύλη έχουμε για κάθε ηλικία και τάξη προγράμματα που υλοποιούνται πέραν του ημερήσιου προγράμματος.  Οι Βιβλιοδρομίες, θεσμός πανελλήνιος, η συμμετοχή μαθητών σε πανελλήνιους και παγκόσμιους διαγωνισμούς, οι Λογοτεχνικές περιπλανήσεις για Γυμνάσιο και Α΄ Λυκείου, Το ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, Οι Εμπειρίες συγκομιδής καρπών, Το Ελληνικό Πανηγύρι για παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, Η τελετή αποφοίτησης Γυμνασίου, Η τελετή αποφοίτησης Λυκείου, Χορωδίες, Συμμετοχή σε μαθητικούς, αθλητικούς αγώνες μεταξύ Ιδιωτικών Σχολείων, συμμετοχή σε αγώνες Θετικών Επιστημών σε Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης ομάδες μαθητών μας οργανώνουν εκδηλώσεις για στήριξη παιδιών χωρίς οικογένεια και παιδιών με οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα. 

Είμαστε υπερήφανοι που τα παιδιά μας συμμετέχουν σε δράσεις επιστημονικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου. Το σύνολο των εκτός υποχρεωτικού αναλυτικού προγράμματος δράσεων αποτελεί δράση που μετατρέπεται σε απόδραση για το όνειρο. Αποτελεί έναν φωτεινό φάρο.  Και το φως αυτό που διαχέεται και φωτίζει όλους τους μαθητές μας δεν θα σβήσει ποτέ, γιατί αυτή η διάχυση του φωτός, της δημιουργίας και της ανθρωπιάς θα φωτίζει τους μαθητές μας και στην ενήλικη ζωή τους. 

Σαν εκπαιδευτικοί και γονείς πρέπει να νοιώθουμε υπερήφανοι που καλλιεργούμε και εμπεδώνουμε στα παιδιά μας δεξιότητες ανθρωπιάς και αριστείας. Η προσφορά αυτή είναι γεννήτρα χαράς και ευτυχίας για όλους μας (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και εκείνους που προσφέρουν υπηρεσίες στο χώρο του Σχολείου).   

Πιστεύω βαθιά ότι τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα θα ανεβαίνουν πάντα ψηλά, πάντα ψηλότερα και θα καμαρώνουν και θα χαίρονται, όταν την ίδια ανοδική πορεία στη ζωή τους θα έχουν και όλοι οι ‘’ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΜΑΣ’’. Και κλείνοντας δεχθείτε παρακαλώ μια προσευχή που κάθε μέρα αναμέλπω για όλους εσάς:

Αρμάτωσε Θεέ μου                                                                                      

τον άνθρωπο με αγάπη

για τις τέχνες την επιστήμη                                                            

και τη φιλεργία   

* * *                                                                      

Κάνε μας ικανούς να σημαδεύουμε

την αγαλλίαση της δημιουργίας

και τη χαρά της προσφοράς

και να της βάζουμε στο τραπέζι

γλυκό ποτό για να μεθύσουμε

* * * 

Έτσι  θα γίνουμε αθάνατοι

γιατί αυτοί που έχουν 

μεγάλες ιδέες

κι αρματώνουν τον άνθρωπο

με φιλεργία και αγάπη

ποτέ δεν πεθαίνουν