Comp 1

Πιο αυστηρά πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν την πόλη!

on .

Οι υπηρεσιακώς υπεύθυνοι εργαζόμενοι και η Διοίκηση του Δήμου μας είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας μας και τους κανονισμούς λειτουργιάς του, με ίση όμως διαχείριση. Ένας ανάλογος κανονισμός του Δήμου μας, είναι και ο κανονισμός καθαριότητας. Aπ’ ότι πληροφορήθηκα από το site του, με την απόφαση 35/2015 Δ.Σ. Δήμου Ιωαννίνων συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου που στην συνέχεια τροποποιήθηκε εν μέρη με την 219/2017 Απόφαση Δ.Σ. επί προηγούμενης θητείας Δήμαρχου Θ. Μπέγκα και ισχύει μάλλον έως και σήμερα. 

 Σε μία σειρά από άρθρα: Άρθρο 26: Ρύπανση από διαφημίσεις, αφίσες κ.λ.π. Άρθρο 33: Πρόστιμα (Α/Α 61-62-62 αναγράφονται τα πρόστιμα ήτοι 100/150/150 ευρώ). Άρθρο 34: Ενστάσεις, γίνεται αναφορά για το θέμα της αφισοκόλλησης, τα πρόστιμα και το δικαίωμα των αντιρρήσεων με ένσταση, των παραβατών αυτού σύμφωνα με τις διατάξεις του.

Στη συνέχεια αναφοράς των άρθρων στην σελίδα 37 του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών: «Βασικό νομικό πλαίσιο αναφορικά  με τον παρόντα κανονισμό», δεν αναφέρεται, δηλαδή δεν ενσωματώθηκε, η τελευταία αναφορά του νομού 4819/2021 –ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΧ (Διοικητικές Κυρώσεις).

Δηλαδή, οι Δήμοι μας δεν ενέταξαν στους υπάρχοντες κανονισμούς των, τις διατάξεις των νέων νόμων περί απορριμμάτων κ.λ.π. και  δεν προχώρησαν στην  κατάρτιση νέων κανονισμών καθαριότητας, με σκοπό την επίτευξη των ποσοτικών και ποιοτικών στόχων διαχείρισης των απορριμμάτων των και την επιβολή των νέων ποινών, σύμφωνα με τον νέο νόμο, που κάνει αναφορά για την  ρύπανση με οποιονδήποτε τρόπο των οδών, πεζοδρομίων, κολώνων, κάδων αποβλήτων, καλαθιών και λοιπών μέσων προσωρινής συλλογής και αποθήκευσης αποβλήτων, όπως ενδεικτικά με έντυπα, με αναγραφή συνθημάτων, με επικόλληση αυτοκόλλητων κ.λ.π..

 Ας διορθώσει αυτά ο Δήμος Ιωαννιτών και ας προχωρήσει και στα ανάλογα πρόστιμα, που σύμφωνα με τον νόμο 4819/2021 είναι αρκετά τσουχτερά σε σχέση με αυτά που επιβάλλονται  έως και σήμερα με τον υπάρχοντα κανονισμό. Θεωρώ, ότι έσοδα λογίζονται και αυτά και μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα.

 Η προσπάθειά του, πάντως, να κρατήσουμε καθαρή την πόλη μας,  εφαρμόζοντας ισότιμα  τον κανονισμού καθαριότητας, με βρίσκει σύμφωνο. Η καθαριότητα του Δήμου μας πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Ωστόσο, η καθαριότητα απαιτεί αρμονική και στενή συνεργασία μεταξύ των δημοτών και του Δήμου.

*Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε..