Comp 1

Το σήμερα και το αύριο στην αγορά ακινήτων…

on .

 Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα έχει βιώσει μία σειρά από καταστάσεις που μας έκαναν να αναθεωρήσουμε παγιωμένες αντιλήψεις πολλών ετών. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πανδημία που έφερε αλλαγές στην καθημερινότητά μας, αλλά και με πολέμους που επιδρούν αρνητικά στις οικονομίες των χωρών, κάτι που έχει επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Εδώ και 10ετίες, ακούμε ότι ο κλάδος της Οικοδομής  αποτελεί για τη χώρα μας την ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας. H αγορά ακινήτων της χώρας μας κατά τη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας, έχει περάσει σε τροχιά ανάκαμψης και διαθέτει σταθερό ρυθμό. Στηρίζεται σε γερά θεμέλια και συγκεκριμένα στο ευέλικτο νομικό πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, στη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων και σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ. 

Στον κλάδο των κατοικιών για το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλοί ρυθμοί αύξησης του αριθμού και του όγκου των νέων οικοδομικών αδειών (48,9% και 57,7% αντίστοιχα) σε Πανελλαδικό επίπεδο και ακόμη υψηλότεροι στην Αττική (66,1% και 71% αντίστοιχα).

Στροφή σε ακίνητα μικρότερου εμβαδού (έως 50 μ2) κάνουν οι Έλληνες αγοραστές κυρίως για επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν να εξασφαλίσουν μελλοντικές υπεραξίες, ενώ τα μεγαλύτερα ακίνητα επιλέγονται κυρίως για ιδιοκατοίκηση. Οι αγοραστές προτιμούν επίσης μικρότερα ακίνητα διότι είναι πιο προσιτά στη τιμή και έχουν λιγότερα έξοδα συντήρησης.

Την ίδια στιγμή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως η διαθεσιμότητα του ανθρωπίνου δυναμικού στον τομέα της κατασκευής καθώς και την αύξηση των πρώτων υλών.

Ποια ζητήματα όμως απασχολούν τους σημερινούς ή μελλοντικούς αγοραστές ακινήτων αλλά και ποιο είναι το μέλλον των πόλεων στην ανάπτυξη των ακινήτων;

2 Πρώτα από όλα πρέπει να δημιουργηθεί ένα καλύτερο πιο «πράσινο μέλλον» με βιοκλιματικά κτίρια μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και λιγότερα έξοδα συντήρησης του ακινήτου.

2 Επίσης, ακίνητα κοντά σε καλές συγκοινωνίες (μετρό, αστικά λεωφορεία) είναι πόλοι έλξης αγοραστών.

2 Σημαντικό είναι οι ολοκληρωμένες και σωστές υποδομές οι οποίες είναι απαραίτητες στην αγορά ακινήτου όπως: σωστό σύστημα αποχέτευσης, σωστή αποκομιδή απορριμμάτων, πρόσβαση σε νερό και ρεύμα, ποδηλατοδρόμοι, παιδικές χαρές και πάρκα.

Οι εκτιμήσεις όλων των αναλυτών και των επενδυτικών οίκων αναφέρουν ότι οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων είναι κάτι παραπάνω από ευοίωνες, τουλάχιστον για την επόμενη 4ετία. 

* Ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος είναι Πολιτικός Μηχανικός - Πολιτευτής ΝΔ Νομού Ιωαννίνων