Comp 1

Ο διυλίζων τον κώνωπα Περιφερειάρχης Ηπείρου

on .

ΤΟΥΣ «διυλίζοντες τον κώνωπα την δε κάμηλον καταπίνοντες» (κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο) θυμίζει η Καχριμάνειος Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου. Την πείραξαν κάποια σχόλια του «Πρωϊνού Λόγου» και με ένα μπαράζ ρηχών απαντήσεων, εμμονικών περί του αλάθητου του… μεγάλου ηγέτη, επιτέθηκε κατά πάντων! Για τα μεγάλα ζητήματα που εξελίχθηκαν σε σκάνδαλα, ποιεί την νήσσαν ή καμώνεται την βαθιά πληγωμένη από την αμφισβήτηση του… μοναδικού κ. Καχριμάνη. Δεν ξέχασε βεβαίως και εμάς, παρά το γεγονός ότι ένα μικρό μονόστηλο ήταν το σχόλιό μας στον «Πρωϊνό Λόγο» της Τρίτης, για τα προβλήματα από την καταιγίδα της Κυριακής στα Γιάννινα και μεταξύ των άλλων γράφαμε ότι έχει ευθύνες και η Περιφερειακή Αρχή που πλημμύρισαν μαζί με το λεκανοπέδιο. Σε απάντησή της η Περιφέρεια, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, αποποιείται κάθε ευθύνη και την μεταθέτει στη Δημοτική Αρχή. Δεν αρκείται σε αυτό, αλλά μας μέμφεται πως ό,τι γράψαμε «εντάσσεται στην τακτική για ό,τι γίνεται στην περιοχή φταίει εκείνη».

ΑΥΤΗ είναι υπεραπλούστευση του πολυσύνθετου «προβλήματος Καχριμάνη» και ασφαλώς λαϊκίστικη. Δεν έχουμε όρεξη να ασχολούμαστε συνεχώς μαζί του, αλλά προκαλεί με τις πράξεις του. Ποτέ δεν είπαμε ότι φταίει για όλα ο Περιφερειάρχης, αλλά σίγουρα φταίει για πολλά από όσα συμβαίνουν στην Ήπειρο. Η προσπάθεια να εμφανίζεται ως αθώα περιστερά, ως ο άνθρωπος που ενώ δήθεν δημιουργεί, αδικείται κατάφωρα και ανελέητα από έναν εμπαθή δημοσιογράφο ή μια εφημερίδα που θέλει να ενημερώνει σωστά, αποτελεί αντικείμενο μελέτης από ειδικούς επιστήμονες. Μοιάζει να τον κατατρύχει το σύνδρομο της μανίας καταδίωξης, αλλά πιστεύουμε ότι ο κ. Καχριμάνης είναι ορθολογιστής, ό,τι λέει και κάνει είναι καλά μελετημένο, οπότε δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο.

ΛΙΓΟ, όμως, έλειψε να πει ότι καμιά Αρχή και πολύ περισσότερο αυτή της οποίας ηγείται, δεν ευθύνεται για τίποτε, αλλά… εμείς- και βεβαίως ο «Πρωϊνός Λόγος» που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Όμως, δεν δημιουργήσαμε και δεν συντηρούμε εμείς ένα τεράστιο και πολύπλοκο πελατειακό σύστημα με απευθείας αναθέσεις, αλλά εκείνος και κοντά του δήμαρχοι της περιοχής που θεωρούνται ως προστατευόμενοί του. Επί παραδείγματι εμείς αναθέσαμε μελέτη των 24.800 ευρώ για τα… ημερομήνια ή εκείνος; Ή μήπως εμείς αναθέτουμε στους ίδιους και ίδιους …«μικρομεσαίους» (όπως απάντησε στη «Λαϊκή Συσπείρωση») διάφορα «έργα» και υπηρεσίες;

ΠΟΙΟΣ ευθύνεται για το σκάνδαλο με τα πάνελ και τα σίδερα των πρώην Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που πριν από δυό και πλέον χρόνια αγόρασε η Περιφέρεια - Περιφερειακό Ταμείο, για να γίνει κλειστό γυμναστήριο και άλλα σκουριάζουν στον Κατσικά κι άλλα σκορπίστηκαν εδώ κι εκεί; Ποιός ευθύνεται για την απίστευτη φαρσοκωμωδία- στραπάτσο με το Πάρκο Τεχνολογίας- Έρευνας; Εμείς φυσικά και ευθυνόμαστε που αποκαλύψαμε τις σκοτεινές πλευρές των … μεγαλειωδών έργων, αλλά εκείνος φέρνει ακέραιο το βάρος της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος και του εμπαιγμού των Ηπειρωτών.

ΝΑ συνεχίσουμε; Αν το κάνουμε θα χρειαστούν πολλές σελίδες, οπότε περιοριζόμαστε σε τούτα μόνο: Ποιός ευθύνεται που παραπάνω από μιά δεκαετία ένας δρόμος εκεί προς Τύρια- Σιστρούνι δεν λέει να τελειώσει και που «τρώει» εκατομμύρια; Ποιός ευθύνεται για τον θερμό εναγκαλισμό της εταιρίας που κατασκεύασε την λεωφόρο Νιάρχου; Λέμε για αυτή που της εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια πάνω από δεκαπέντε αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού του έργου, που της δόθηκε επιπροσθέτως πλήθος απευθείας αναθέσεων για δουλειές, που λογικά εντάσσονταν στο πλαίσιο κατασκευής του δρόμου; Για αυτή λέμε, που η Περιφέρεια συγκατατέθηκε να δοθεί μισό εκατομμύριο ως… «πριμ έγκαιρης παράδοσης» καίτοι καθυστέρησε δυό χρόνια. Ότι το Υπουργείο Υποδομών δέχτηκε την πρόταση της εταιρίας, δεν σημαίνει ότι είχε υποχρέωση η Περιφέρεια να συμφωνήσει.

ΕΙΝΑΙ περιττό να αναφερθούμε στο κομφούζιο που δημιουργήθηκε με τους οδικούς άξονες προς Κακαβιά και Ιόνια οδό- Πρέβεζα, που για την καθυστέρηση (στην πρώτη περίπτωση και άγνοια τι θα γίνει με την δεύτερη) ακέραια την ευθύνη φέρει ο κ. Καχριμάνης με την εμμονή του να χειριστεί εκείνος αυτά τα θέματα. Αναφερθήκαμε σε μερικά πολύ σημαντικά για τα οποία φταίει η Περιφέρεια, αφήνοντας απέξω τους κόμβους ανά την Ήπειρο που έγιναν ανέκδοτο και πολλά άλλα. Δεν ακολουθούμε εμείς ισοπεδωτική τακτική, αλλά εκείνος σίγουρα της νοημοσύνης μας. Δεν ασκούμε εμείς εξουσία, αλλά δουλειά μας- καθήκον μας είναι να την ελέγχουμε. Αν δεν αρέσει στους διά της ψήφου μας εξουσιαστές, είναι άλλη υπόθεση που δεν μας ενδιαφέρει. Να υπενθυμίσουμε, όμως, εν κατακλείδι την έκθεση της Κομισιόν, η οποία λέει ότι η Ήπειρος είναι η πιο υπανάπτυκτη περιφέρεια της Ευρώπης και η πιό διεφθαρμένη…