Comp 1

Όταν η Περιφέρεια Ηπείρου αλλοιώνει τον δημόσιο διάλογο…

on .

Νέα απάντηση της Περιφέρειας

«Κύριε Διευθυντή, 

Η Περιφέρεια Ηπείρου με τη χθεσινή της απάντηση, δεν έλαβε καμία «θέση… μάχης». Προέβη- όπως σημειωνόταν εισαγωγικά - σε διευκρινίσεις επί ζητημάτων που έθιγαν σχόλια συντακτών σας, σχετικά με τις αρμοδιότητες που υπάρχουν ως προς τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και τις παρεμβάσεις για υποδομές, καθαρισμούς, αντιπλημμυρικά κ.α. εντός του οικιστικού ιστού της πόλης των Ιωαννίνων, που αμφότερες ανήκουν στους κατά τόπους Δήμους. 

Κρίθηκε ότι ήταν χρήσιμο να γίνουν οι διευκρινίσεις, καθώς εξαιτίας της γενικής αναφοράς στο- όντως υπαρκτό - ζήτημα της επιτήρησης των βοοειδών και την επιχειρούμενη διάχυση ευθυνών ως προς τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση της καθημερινότητας εντός οικισμών,   προκαλείται σύγχυση τους αναγνώστες, οι οποίοι μη επαρκώς ενημερωμένοι ξοδεύουν χρόνο και κόπο προστρέχοντας σε αναρμόδιες υπηρεσίες, (στην Περιφέρεια  εν προκειμένω), χωρίς τελικά να πετύχουν το σκοπό τους. 

Η σημερινή ανταπάντηση, δεν θα χρειαζόταν, εάν ο συντάκτης του κειμένου, «Τι απαντά η Περιφέρεια Ηπείρου, όταν νομίζει ότι… αδικείται από σχόλια του “Π.Λ.”, δεν υποστήριζε ότι «η Περιφέρεια Ηπείρου ως… εποπτεύουσα Αρχή μπορεί και πρέπει να έχει λόγο όταν βλέπει ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις» σε ζητήματα που έχουν ευθύνη οι Δήμοι. 

Πρόκειται για απόλυτη αναντιστοιχία με σχετικά πρόσφατα άρθρα- σχόλια σας με τα οποία εγκαλείτο η Περιφέρεια Ηπείρου, για το ακριβώς αντίθετο, γιατί δηλαδή εμπλεκόταν με ζητήματα αρμοδιότητας των Δήμων, όπως π.χ. των απορριμμάτων,  για τα οποία μάλιστα είχαν υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις, διέθετε χρήματα από τον προϋπολογισμό της  κ.α.. Για την ιστορία δε, εποπτεύουσα αρχή των Δήμων δεν είναι οι Περιφέρειες, αλλά οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. 

Όσον αφορά το σχόλιο με τίτλο: «Πριμ για το αυτονόητο;», διευκρινιστικά επίσης σας γνωρίζουμε ότι η απόφαση για τη χορήγηση πριμ έγκαιρης παράδοσης των έργων τέθηκε σε ισχύ το 2022 από  το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους και των οικοδομικών υλικών με προφανή στόχο να προχωρήσουν γρήγορα και χωρίς παρατάσεις τα έργα. 

Το πριμ καταβάλλεται – όταν εγκρίνεται – και από το ΕΣΠΑ, γεγονός από το οποίο προκύπτει  ότι τυγχάνει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία»

* * *

Και μια σημείωση του «Π.Λ.»

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολο να γίνει δημόσια ένας εποικοδομητικός διάλογος, τόσο με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, όσο και με τις υπηρεσίες τις οποίες εποπτεύει, πολύ δεν περισσότερο με το… απρόσωπο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας.

«Απάντηση σε δημοσιεύματα» είναι και ο χθεσινός γενικός τίτλος εγγράφου του Γραφείου Τύπου, με παραλήπτη ξανά τον «Πρωινό Λόγο» (αυτούσια η απάντηση δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη). Αναφέρεται και πάλι σε δημοσιεύματα της εφημερίδας, για τα περισσότερα από τα οποία είχε απαντήσει χθες, αυτή τη φορά όμως με… πιο ήπιο και απολογητικό ύφος. 

Δεν θα ακολουθήσουμε το Γραφείο Τύπου (διάβαζε Αλ. Καχριμάνης) σ’ έναν έωλο διάλογο. Είναι, εκ των πραγμάτων, χαμένος χρόνος! Πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπέρτατος κριτής είναι μόνο οι αναγνώστες του «Π.Λ.», που θα κρίνουν αυστηρά και αντικειμενικά τόσο τα δημοσιεύματα, όσο και τις απαντήσεις του κ. Καχριμάνη. 

Θα πρέπει όμως να αναφερθούμε σε μια μόνο αλλοίωση στο δημοσίευμα του «Π.Λ.», αρκετή για να κρίνει κανείς την αξιοπιστία της απάντησης του Γραφείου Τύπου: Ποτέ και πουθενά δεν έγραφε ο «Π.Λ.» ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έλαβε «θέση… μάχης», όπως ανέφερε στη νέα χθεσινή της απάντηση. Αντίθετα, στην πρώτη μάλιστα σειρά γράφαμε «“Θέση άμυνας” πήρε το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου…». Αυτό και μόνο αρκεί για να αντιληφθούν οι αναγνώστες μας, πώς αντιλαμβάνονται τον δημόσιο διάλογο, όσοι διαφεντεύουν σήμερα την Περιφέρεια Ηπείρου…