Comp 1

Ήρθε η ώρα…

on .

Με το που πάτησε το πόδι του στην εξώπορτα του σπιτιού, ο «παραθεριστής… του Αυγούστου», βρέθηκε μπροστά σε ένα πλήθος χαρτιών… δημοσίου συμφέροντος! Δηλαδή σε χαρτιά άμεσων  πληρωμών! Εφορία, ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείου, ΟΤΕ, ΔΕΗ και… φυσικά αερίου!

Τι… υποδοχή ήταν κι αυτή…

Εάν είχαν φωνή, όλα αυτά τα χαρτιά, με μια… κυνικότητα, θα του έλεγαν: Κάναμε υπομονή! Σε περιμέναμε τόσες μέρες… ριγμένα στο πάτωμα! Και τώρα ήρθε η ώρα… να πληρώσεις!

Προσγειώθηκε ανώμαλα… ο παραθεριστής και αφού… «ξεφόρτωσε» πράγματα, γυναίκα και παιδιά, πήγε στο σούπερ-μάρκετ, για να γεμίσει το άδειο του ψυγείο!

Με άλλες τιμές ξεκίνησε… τις βουτιές και άλλες βρήκε τώρα, πολύ ανοδικές!

Και διερωτήθηκε: Μα καλά, αυτοί οι… σουπερμαρκετάδες, δεν κάνουν άλλη δουλειά; Φεύγουμε εμείς για διακοπές και αυτοί αλλάζουν τις τιμές! Οι άτιμοι…

Όμως, ο καταναλωτής συμβιβάζεται…

Πληρώνει σχεδόν αδιαμαρτύρητα και είναι… ικανοποιημένος, που δεν κάηκε το σπίτι του, από την πύρινη λαίλαπα! Και είναι έτοιμος να «στήσει άγαλμα» στο γείτονά του, που έσωσε το σπίτι του, όσο αυτός έκανε τις βουτιές του! Υπάρχουν, ευτυχώς, ακόμη άνθρωποι!

Είναι όμως και πολλοί… προβληματικοί! Όπως: Πλοίαρχος φεύγει απ’ την προβλήτα, με μισό αυτοκίνητο μέσα στο καράβι και το άλλο μισό έξω! (έλεος!) Φυσικά συνελήφθη, ως λίαν επικίνδυνος!

Σε άλλο πλοίο, που βρίσκεται εν πλω, ζητάει ένας επιβάτης να κάνουν… λιγότερη φασαρία κάποιοι φωνακλάδες! Και τότε πέφτει το… ξύλο της αρκούδας! (δύο φορές έλεος!)

Και οι διακοπές όλων, πήγανε… στράφι!

Και ο «δικός μας» φτωχός παραθεριστής, έβαλε τους λογαριασμούς… στο ράφι, να πληρωθούν αργότερα με δόσεις…

Δεν φταίει όμως αυτός. Φταίει… η ξαπλώστρα, που η τιμή της ξεπέρασε τις… κιλοβατώρες του ρεύματος!

Και για να ξεχαστούν όλα τα κακά, ήρθε η σειρά του μεζέ και… του οινοπνεύματος! 

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής.