Comp 1

Οι νέοι Σαρακατσάνοι επιστρέφουν στις ρίζες τους!

on .

Έγινε το διήμερο 2 και 3 Αυγούστου στο Γυφτόκαμπο το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου. Νομάδες Σαρακατσαναίοι, ένας κόσμος που έφυγε κι άφησε έρημα κι αφρούρητα τα βουνά μας και δακρύζουν τα μάτια μας απ΄αυτή την ερημιά, αναπολώντας τα παλιά χρόνια που βοσκούσαν χιλιάδες πρόβατα σ΄ αυτά τα βουνά του Ζαγορίου. Όμως, συνεχίζουν οι απόγονοί τους να είναι εδώ, παρόντες, ζωντανοί, ακμαίοι και δυνατοί και προσκαλούν κάθε Αύγουστο τους απανταχού Σαρακατσαναίους και όχι μόνον να έρθουν στην Σαρακατσάνικη Στάνη για ν΄ανταμώσουν με συγγενείς και φίλους απ΄ όλη την Ελλάδα, για να γλεντήσουν να τραγουδήσουν και να χορέψουν, τα ίδια εκείνα τραγούδια και χορούς που τους κληροδότησαν οι πρόγονοί τους Νομάδες.

Και γέμισε όλος ο τόπος της Στάνης και έξω από αυτή με έναν αμέτρητο κόσμο που ήρθαν απ΄ όλη την Ήπειρο, την Αθήνα, τη Θεσσαλία, την Μακεδονία.  Καλωσόρισε τον κόσμο, τις Αρχές του τόπου μας και τους εκπροσώπους των  Σαρακατσάνικων Συλλόγων ο πρόεδρος της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου  Μιλτιάδης Μάστορας, με λόγια ζεστά και μετρημένα, όπως πρέπει κι όπως καλωσόριζαν οι παλιοί Σαρακατσαναίοι τους μουσαφίρηδες στη στάνη τους.  Απηύθυναν χαιρετισμό: ο πάντα παρών στο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος  Καχριμάνης,  η εκ μητρός Σαρακατσάνα Βουλευτής Μαρία Κεφάλα, ο Δήμαρχος Ζαγορίου και φίλος των Σαρακατσαναίων Γιώργος Σουκουβέλος, ο Πρόεδρος  της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Γρηγόρης Λέφας.

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου, με απόφαση του Δ.Σ., βράβευσε την Αδελφότητα των Εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου για το  σπουδαίο πολιτιστικό  και συγγραφικό της έργο που την ανέβασε στην κορυφή των  Σαρ/κων Συλλόγων. Ιδρύθηκε  το 1977, έστησε το «κονάκι» της στο κέντρο της Αθήνας  (Ζήνωνος 30), έστησε το 2013 στη Μασσαλία ένα πραγματικό  σαρακατσάνικο κονάκι, δείγμα του λαϊκού πολιτισμού των Σαρακατσαναίων, εκδίδει εδώ και 25 χρόνια  τα Σαρακατσάνικα Χαιρετήματα, εξέδωσε σε πολυτελείς τόμους:  Τα Σαρακατσάνικα τραγούδια της Ηπείρου, Τα Γενεαλογικά δέντρα των Σαρ/ναίων της Ηπείρου, Το Φωτογραφικό Λεύκωμα και, για να τιμήσει την γυναίκα, το έργο: Σαρακατσάνα, Εικόνα και  Λόγος. Γι΄αυτό και βραβεύτηκε  από την Αδελφότητά μας των Ιωαννίνων, όπως έχει βραβευθεί και από πολλούς άλλους φορείς του Πολιτισμού.

Τα χορευτικά των Συλλόγων Θεσπρωτίας και Πρέβεζας  προηγήθηκαν στο χορό και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Ακολούθησαν μαζί το χορευτικό Ιωαννίνων και Αθηνών. Νιάτα γεμάτα ζωντάνια κι ομορφιά, κορίτσια κι αγόρια, χόρευαν με σκέπη τον καταγάλανο ουρανό, καταχειροκροτούμενα από χιλιάδες κόσμο. Στο  τέλος χορός για όλον τον κόσμο μέχρι το πρωί της Κυριακής, με τους Σαρακατσάνους τραγουδιστές: Σταύρο Μπόνια, Νίκο Γιαννακό, Λάμπρο Παπακώστα, Θόδωρο Ράπτη και τους εξαιρετικούς κλαρινίστες Αλ. Τσουμάνη και Γ. Γατσέλο.

Πριν σαράντα χρόνια είχε τεθεί το ερώτημα, από εμάς τους παλιούς, αν θα υπάρξει διάδοχη κατάσταση, γιατί τα νέα τότε παιδιά είχαν πάρει το δρόμο των γραμμάτων. Διέψευσαν τον κάθε απαισιόδοξο και βλέπουμε με ικανοποίηση και χαρά ότι νέοι άντρες και γυναίκες πλαισιώνουν τους Συλλόγους σήμερα με ενθουσιασμό και μεράκι και καμαρώνουμε και για την διοίκηση των Συλλόγων και για τα χορευτικά τους που είναι ισάξια με τα παλιά κι ακόμα καλύτερα.   

Τεράστιο το ποσοστό της προσέλευσης των νέων, αντρών και γυναικών, εν αντιθέσει με τα πρώτα ανταμώματα που πήγαιναν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος κόσμος επιστρέφει στην παράδοση. Αρκετά με τους νεωτερισμούς της σύγχρονης κοινωνίας. Ο Έλληνας  πρέπει να γυρίσει στις ρίζες του. Εκεί θα βρει αγκωνάρια για να στηριχθεί. Και οι νέοι Σαρακατσάνοι το απέδειξαν με την συμμετοχή τους στο φετινό αντάμωμα.