Comp 1

Διεφθαρμένη Αυτοδιοίκηση!

on .

 ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ να κατανοήσουμε την τακτική του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη να εισηγείται και να αποφασίζει κατά τρόπο που προκαλεί τις αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και να προβληματίζει- τουλάχιστον- ολοένα και περισσότερους πολίτες. Θα ήταν τραγικό να πούμε ότι δεν έχει συνείδηση του τι κάνει. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι ξέρει και πολύ καλά μάλιστα, αλλά είναι αυτό που λέμε… σαν να το κάνει επίτηδες. Αυτό ξεκινάει από την αίσθηση της παντοδυναμίας και του ακαταδίωκτου που του έχει δημιουργηθεί και της εμμονής περί του αλανθάστου που τον κατατρύχει.

ΝΕΑ ατράνταχτη απόδειξη η τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής. Αποφάσισε, με τις ψήφους της παράταξης του κ. Καχριμάνη, να εγκρίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ ως… «πριμ έγκαιρης παράδοσης του έργου της λεωφόρου Νιάρχου», που έκρινε το Υπουργείο Υποδομών ότι αξίζουν στην κατασκευάστρια εταιρεία. Μπορούσε όμως να διαφωνήσει η Περιφερειακή Επιτροπή να δώσει η Περιφέρεια τα χρήματα, όταν μάλιστα ο κ. Καχριμάνης παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα και η Περιφέρεια οφείλει πολλά.

ΠΟΙΑ έγκαιρη παράδοση όμως όταν της δόθηκαν πέντε παρατάσεις στο χρόνο παράδοσης του έργου; 

ΟΙ παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιπροσθέτως σφυροκόπησαν τον κ. Καχριμάνη για τις απευθείας αναθέσεις, τις κατατμήσεις έργων και υπηρεσιών, αλλά και για την εκ των υστέρων έγκριση μελετών και έργων- θέμα που σχολίασε δηκτικά και ο «Πρωϊνός Λόγος». Είχαν δίκιο. Αυτά που γίνονται ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής αυθαιρεσίας και σηματοδοτούν μια υφέρπουσα διαφθορά, που δεν ταιριάζει να χαρακτηρίζει την Ήπειρο, όπως σημειώνει και έκθεση της Κομισιόν. Το δήθεν κατεπείγον των έργων και η έκτακτη ανάγκη δεν δικαιολογούνται για κανένα λόγο, ενώ η διαφάνεια επιβάλλει δημοπράτηση.

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ σε μιά φράση του επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» κ. Γιάννη Στέφου: «Θα θέλαμε να είναι αλλιώς…». Το ίδιο και εμείς, για να μην αναγκαζόμαστε συχνά- πυκνά να επικρίνουμε τον κ. Καχριμάνη, που καταφέρνει να συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω του, έτσι ώστε κανένας να μην ασχολείται με το «πάρτι» που γίνεται στους Δήμους της Ηπείρου. Εκεί θα δείτε την αποθέωση της παρανομίας και ένα άγριο «φαγοπότι» χωρίς καμιά αναστολή. Δυστυχώς εκεί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σιωπούν για λόγους που εκείνοι γνωρίζουν (και εμείς πιθανολογούμε…). Δύσκολο να υπάρχει δημοσιογραφική κάλυψη των συνεδριάσεων, οπότε έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων και λεηλασίας του δημοσίου χρήματος.

ΔΥΟ παραδείγματα μόνο για σήμερα. Σε Δήμο της περιοχής των Ιωαννίνων δόθηκε έργο επτακοσίων χιλιάδων ευρώ σε εταιρεία που έχει αναστείλει τη λειτουργία της. Σε άλλη περίπτωση Δημοτικός Οργανισμός χρειάστηκε κρεβατάκια κ.λ.π. έπιπλα για βρεφονηπιακό σταθμό. Αντί να πάρει προσφορές από τρεις επιχειρήσεις επίπλων, τι νομίζετε ότι έκανε; Ζήτησε προσφορές από … βιβλιοπωλεία και ανέθεσε σε ένα εξ αυτών την προμήθεια! Απευθείας αναθέσεις σε συγγενείς και φίλους, αναθέσεις με την περίφημη «διαπραγμάτευση», με ο,τιδήποτε συνεπάγεται αυτό, εξυπηρετήσεις ψηφοφόρων,  ρεμούλα με την οποία κανείς δεν ασχολείται. 

ΓΙΑ αυτούς τους λόγους έγκυρες έρευνες Ανεξάρτητων Αρχών καταγράφουν ως πρωταθλητές στη διαφθορά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά ουδείς εκ των πρωταγωνιστών οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη ή τιμωρήθηκε. Ίσως διότι και οι κυβερνήσεις την ίδια τακτική ακολουθούν, μηδέ εξαιρουμένης και της σημερινής, η οποία σπάει όλα τα ρεκόρ. Ας κάνει όμως τον κόπο κάποια Αρχή να ελέγξει τα διάτρητα «πόθεν έσχες» των δημάρχων και τα περιουσιακά στοιχεία των ιδίων και των μελών των οικογενειών τους και σίγουρα «θα τους έλθει ο ουρανός σφοντύλι». Φυσικά και δεν αναμένουμε να συμβεί κάτι τέτοιο, διότι ο δημόσιος τομέας εν γένει είναι διεφθαρμένος και διαλυμένος…