Comp 1

Δεν πάει άλλο πια με την ακρίβεια…

on .

 Κάθε βδομάδα, κάθε μήνα και χειρότερα. Η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα, κυρίως είναι ασταμάτητη. Πότε άραγε η κυβέρνηση θα βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια, στα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων; Τι άλλο πρέπει να γίνει; Η φτωχοποίηση έχει επέλθει. Πρέπει να φθάσουμε στην εποχή της κατοχής, να πεθαίνει ο κόσμος από την πείνα; Ας πληρώσουν και οι ολιγάρχες από τα υπερκέρδη τους που αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο τον πλούτο τους. Η κυβέρνηση έχει το «όπλο» της φορολογίας, μπορεί να επέμβει. Δυστυχώς όμως μόνο στους μικρούς, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις ατομικές και οικογενειακές το κάνει αυτό. Εφέτος λόγω του επιβληθέντος φόρου θα κλείσουν πολλές μικρές επιχειρήσεις, ίσως μέχρι και 50% αυτών. Πού είναι τώρα οι μεγαλοστομίες ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής οικονομίας; Κούφια λόγια και μεγάλα χωρίς αντίκρισμα. 

Δεν φτάνει η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, ξάφνου θυμήθηκαν ότι 150.000 επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις είχαν εισπράξει το 2022-2023 παραπάνω επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα 132 εκ. ευρώ και πρέπει αυτά να επιστραφούν. Η ΔΕΗ έστειλε λογαριασμούς που πρέπει να εξοφληθούν. Δεν φτάνει όμως ούτε και αυτό τώρα,  γιατί οι πέντε εταιρείες ενέργειας, τα ολιγοπώλια αύξησαν και αυξάνουν υπέρογκα, αδικαιολόγητα την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Το ερώτημα όλων μας είναι γιατί στην Πορτογαλία η μεγαβατώρα είναι 85 ευρώ, στην Ισπανία 87 ευρώ και στην Ελλάδα μας έχει φτάσει στην απίστευτη, απαράδεκτη τιμή των 238 ευρώ; Ενώ όλοι στην τιμή του φυσικού αερίου (και δη Ρώσικου) στηρίζονται; Υπερκέρδη στο μεγαλείο τους! 

Τι γίνεται με την μεγάλη παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες που διέλυσαν όλα τα βουνά μας και με τα φωτοβολταικά που γέμισαν τους κάμπους μειώνοντας τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που τώρα τόσο πολύ τις χρειαζόμαστε;  Δυστυχώς, όλα τα χρήματα (ταμείο ανάπτυξης 35 δις ευρώ και 66 δις ΕΣΠΑ) πηγαίνουν στους ολιγάρχες και στους γύρω από την εξουσία.

Ένας καλός μου φίλος μου είπε επί λέξει χθες: «Ποια άλλη απόδειξη χρειαζόμαστε για να δούμε την κατάσταση της οικονομίας; Δεν χρειάζονται οικονομολόγοι να μας το πουν! Αρκεί να ανοίξουμε το παράθυρο του σπιτιού μας και θα δούμε ότι στο δρόμο μας είναι παρκαρισμένα  εκεί τα ίδια αυτοκίνητα, κάθε μέρα, κάθε βράδυ. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά και λόγω της ακρίβειας δεν μπορεί να πάει διακοπές». Συμφωνώ πλήρως με τον φίλο μου και συμπληρώνω ότι η πατρίδα μας, αυτός ο ευλογημένος τόπος, είναι για να κάνουν διακοπές οι ξένοι και όχι οι Έλληνες.

Αν η κυβέρνηση δεν λάβει ριζικά, αποτελεσματικά μέτρα ελάφρυνσης της πλειοψηφίας (που συνεχίζει να φτωχοποιείται), η ακρίβεια, η κρίση θα επιδεινωθεί και εκτιμώ ότι δεν θα μπορέσει να μείνει στην εξουσία για πάνω από ένα  χρόνο. Θα αναγκαστεί να πάει σε νέες εκλογές, γιατί η οικονομία θα την υποχρεώσει!