Comp 1

Άξιος της Τιμής και του Τίτλου!

on .

Ο π. Ηλίας Μάκος, ο οποίος χειροθετήθηκε προχθές Πρωτοπρεσβύτερος και Πνευματικός από τον Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνα, ως τακτικός συνεργάτης ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του «ΠΡΩΙΝΟΥ ΛΟΓΟΥ».

Μαζί του έχουμε διαβεί πολλές καταστάσεις με συναισθηματικό περιεχόμενο, οι οποίες μας συνδέουν άρρηκτα και ασκίαστα. Από τα εφηβικά του χρόνια, κείμενά του φιλοξενούνται στον «Π.Λ.»! Τότε, που ακόμη ήταν τελειόφοιτος Λυκείου! Στη συνέχεια, ως φοιτητής διέμενε στην Φοιτητική Εστία Τοσίτσα, όπου έγινε δεκτός με πρόταση του σημερινού Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, που τότε ήταν δήμαρχος Κηφισιάς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τοσίτσα. Εκεί, διέμεινε ως υπότροφος πολλά χρόνια, σπουδάζοντας διαδοχικά σε δύο Σχολές, αποσπώντας μάλιστα και χρηματικά βραβεία για τις αποδόσεις στις σπουδές του. Αλλά και υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών!

Εργάστηκε στον «Πρωινό Λόγο» σε δύσκολες προσωπικές στιγμές του. Όλοι πάντα, ήταν δίπλα του με κατανόηση και αγάπη. Μέσα από τις δυσχέρειες σφυρηλατήθηκε μια σχέση με βαθιές ρίζες. Αυτή η σχέση ήταν, που όταν πληροφορηθήκαμε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ότι αποφοίτησε με το μεγαλύτερο βαθμό της Σχολής, όλοι μας νιώσαμε υπερηφάνεια!

Και την ίδια χαρά αισθανθήκαμε, όταν ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Σεραπίων, προχθές, του απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβύτερου. Και εδώ, θα πρέπει να επαινέσουμε τον Μητροπολίτη. Όχι κολακευτικά, αλλά αληθινά. Παρά το λίγο καιρό στην Μητρόπολη, αποδείχθηκε ικανός να αξιολογεί πρόσωπα και πράγματα, δίνοντας την ορθή τους διάσταση.

Αλλά και να πράττει το αυτονόητο, με βάση και κέντρο την πνευματικότητα! Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη - γιατί όχι και απόδειξη! - ότι η πορεία του νέου Δεσπότη στη Μητρόπολη Παραμυθίας, θα είναι αναγεννητική και αναζωογονητική και θ’ αφήσει τη δική της δημιουργική σφραγίδα. 

Ο π. Ηλίας Μάκος, που μέσα από τις σελίδες του «Πρωινού Λόγου» στήριζε με θέρμη τους αγώνες του αλησμόνητου Σεβαστιανού για το Βορειοηπειρωτικό, εισήλθε στην ιεροσύνη με τις ευλογίες του διαδόχου του, του τωρινού Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα. Μάλιστα στη χειροτονία του, στο Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Νικολάου Κόνιτσας, ήμασταν εκεί, και αναφωνήσαμε μ' όλη μας την καρδιά Άξιος! Για δύο περίπου χρόνια υπηρέτησε ως ιερέας, σε χωριά του ακριτικού Πωγωνίου. Το αποτύπωμα των αξιών, των ιδανικών και των ιδεωδών που άφησε στην καρδιά του ο Σεβαστιανός, παραμένει ανεξίτηλο, τον καθορίζει και τον καθοδηγεί…

Ο π. Ηλίας Μάκος, ο και  Πρωτοπρεσβύτερος από προχθές, είναι συνδεδεμένος με τον «Πρωινό Λόγο» με αγνότητα ψυχής! Μέσα σ’ αυτή, κρύβεται και το «μυστήριο» της καλής και γόνιμης συνεργασίας μας, αλλά και το σάλπισμα, ότι μπορείς να πετύχεις πολλά. Αρκεί να ξέρεις να αγωνίζεσαι και να μην δειλιάζεις σε κρίσιμες στιγμές. Όπως έπραξε και πράττει ο επί των εκκλησιαστικών θεμάτων συνεργάτης μας, ο οποίος αληθινά είναι Άξιος της Τιμής και του Τίτλου του!