Comp 1

Σε… αναμμένα κάρβουνα!

on .

Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, πενταπλασιάστηκαν οι εργαζόμενος συνταξιούχοι! Αυτό δεν το λες και καλό, κάτι στραβό υποβόσκει... Αυτή η είδηση από μόνη της, στάθηκε ικανή να…κατρακυλήσει πολλές θέσεις στο δελτίο ειδήσεων, ο Κασσελάκης και τα μπρος-πίσω του, ο Ανδρουλάκης με τους… 7-8 αντιπάλους του, ακόμη και το… παραπάτημα της Λεπέν στη Γαλλία, που την τελευταία στιγμή έχασε έδαφος!

Γιατί στην Ελλάδα, μέχρι τώρα, οι συνταξιούχοι θεωρούνται… προνομιούχοι και όταν παίρνουν την πρώτη τους σύνταξη αμέσως φεύγουν… για Σεϋχέλλες! Έλα όμως που αυτό δεν συμβαίνει...

Ο Έλληνας συνταξιούχος (και όχι μόνο…), είναι πολύ υποβαθμισμένος και να ψάχνει για δεύτερη δουλειά, είναι… αναγκασμένος! Μόνο που η αγορά εργασίας, δεν τον περιμένει με… ανοιχτές αγκάλες! Ελάχιστες οι… προσφερόμενες θέσεις! (φύλακας, αποθηκάριος ή περιπτεράς ο φουκαράς!). Οι θέσεις Γραφείου, είναι για... παραμορφωμένους!

Ο Μήτσος, από την Άνω Ραχούλα, με μια μικρή αγροτική σύνταξη, δύσκολα επιβιώνει! Η γυναίκα του θέλει ακόμη 2 χρόνια να πάρει τη δική της! (την παντρεύτηκε μικρή ο... γέρος!). Ο φίλος του ο Θύμιος έχει δύο συντάξεις, καλοπερνάει και… προτείνει στο Μήτσο διάφορες δουλειές! Προχτές στο καφενείο του πρότεινε την καλύτερη… εποχιακή δουλειά!

Μήτσο, του είπε, θα δουλεύεις μόνο τρεις μήνες, τώρα που έχει τα… πανηγύρια και θα βγάζεις 5 ακόμη συντάξεις! Θα σε στείλω σε γνωστό μου, που γυρνάει όλα τα πανηγύρια και θα ψήνεις σουβλάκια! Όπως ξέρεις, στα πανηγύρια υπάρχει μόνο... κλαρίνο, μπύρα και σουβλάκι!

Θα ψήνεις λοιπόν σουβλάκια και θα παίρνεις... μεγάλο νυχτοκάματο! Βέβαια θα βρίσκεσαι σε… αναμμένα κάρβουνα, αλλά όλες οι δουλειές έχουν τις δυσκολίες!

Τελικά ο Μήτσος... πείστηκε και όλο το καλοκαίρι θα κάθεται... σε αναμμένα κάρβουνα! Αυτές είναι οι λύσεις ανάγκης, για να βρεθεί η λύση στη φτώχεια των συνταξιούχων και όχι μόνο... 

*Ο Γιάννης Μπούγιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής.