Comp 1

Η μάστιγα των Airbnb…

on .

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη (και δυστυχώς είναι πολλά) αυτής της κυβέρνησης, είναι η ασυδοσία και η άνευ όρων νομιμοποίηση των airbnb. Μία μόδα που δημιουργεί δεκάδες προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία και δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα, απορώ πως βρίσκει τόσο ένθερμο σύμμαχο την κυβέρνηση!

Καταρχήν, η βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων δημιουργεί τεράστια έλλειψη στέγης με εκτόξευση τιμών, σε όλη την επικράτεια. Δεύτερο, δημιουργεί απροκάλυπτο και ωμό αθέμιτο ανταγωνισμό με τα κάθε είδους ξενοδοχεία και νόμιμα καταλύματα, που λειτουργούν με πολλές νόμιμες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, ενώ θα πρέπει να πληρούν πολλές ποιοτικές προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν.

Αντίθετα, τα καταλύματα airbnb δεν ελέγχονται ποτέ για τις ποιοτικές προϋποθέσεις που θα έπρεπε να διαθέτουν. Χιλιάδες πολυκατοικίες είναι στα δικαστήρια για την όχληση που προκαλούν αυτές οι δραστηριότητες που δεν προβλέπονταν στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Εκατοντάδες βίλες airbnb μετατρέπονται σε κλαμπ μιας βραδιάς όπου δεν μπορεί να παρέμβει καμία κρατική αρχή για έλεγχο!

Αναρωτιέμαι ποια είναι αυτά τα συμφέροντα που επιβάλλουν στην κυβέρνηση την ασύδοτη λειτουργία τους. Μία μόδα είναι που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, με σκοπό να βελτιώσει τα εισοδήματα κάποιων ασθενέστερων κατηγοριών πολιτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ΜΕΣΑ στο σπίτι τους, σε κάποιο δωμάτιο, κάποιους επισκέπτες έναντι κάποιου χαμηλού τιμήματος.

Αντί αυτού, έγινε μία προσοδοφόρα επιχείρηση από επιτήδειους ανά την Ελλάδα και ανά τον κόσμο, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τα νομικά κενά και, αντί της αρχικής ιδέας, στήσανε ολόκληρες επιχειρήσεις "ξενοδοχειακού" τύπου κάτω από τη μύτη του νόμου χωρίς καμία προϋπόθεση νομιμότητας! 

Σε πολλές χώρες και πολλές πόλεις άρχισαν μαζικές αντιδράσεις του πληθυσμού εναντίον των airbnb και πολλοί δήμαρχοι και κάποια σοβαρά κράτη πήραν γενναίες αποφάσεις απαγορεύοντας τη λειτουργία τους. Η δική μας κυβέρνηση επανειλημμένως δήθεν σχεδιάζει μέτρα, αλλά στο τέλος δεν κάνει απολύτως τίποτα! 

Ένα είναι το μέτρο: Άμεση κατάργηση λειτουργίας όλων των airbnb -εκτός όσων είναι εντός της κατοικίας των ενδιαφερομένων όπως ξεκίνησε αυτή η μόδα. Όλα τα άλλα να θεωρηθούν ξενοδοχειακά καταλύματα και, αν πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις χώρων και χρήσεων, να υπαχθούν στο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των ξενοδοχείων και τότε να δούμε ποιος από όλους αυτούς θα τα κρατήσει.

Όλα τα υπόλοιπα είναι μικροπολιτικές ψηφοθηρικές πολιτικές μίας άτολμης και ανίκανης κυβέρνησης που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη όπως ήδη έχει συμβεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Βασίλης Βόβολης