Comp 1

Τα Φλεγόμενα Οικόπεδα!

on .

- Περάσαμε από το πάλκο με τα κομματικά όργανα να παιανίζουν τα τελευταία συνθήματα της Ευρωεκλογής με τα γνωστά αποτελέσματα και τώρα μπαίνουμε, λυτοί και δεμένοι στα «φλεγόμενα οικόπεδα» των παρακολουθούμενων από ιπτάμενα ντρόουν, τα οποία σαν άγρυπνοι «παπαράτσι», φωτογραφίζουν και καθοδηγούν τους ιπτάμενους καταιονιστήρες ύδατος! Ακολουθούν πυρακτωμένες δηλώσεις και αντιδηλώσεις και η ζωή συνεχίζεται… 

- Αλλοίμονο στη νέα συλλογικότητα των νέων πυροπαθών που μπαίνουν στη λίστα αναμονής βοήθειας! Οι μετεωρολόγοι μας και οι οιωνοσκόποι μας, προβλέπουν θερμότερες μέρες, με κάποια ακραία καιρικά συμπληρώματα και εδώ τελειώνουν τα μετεκλογικά σενάρια με αναμονή τις Γαλλικές καντρίλιες στα αυτοκρατορικά ανάκτορα των Βερσαλλιών!! Δεν ξεχνούν τα Μεγαλεία!

* * * 

- Ας ξεκινήσουμε τις καλοκαιρινές μας περιπλανήσεις, στη λεωφόρο της… «αποχής», διαλέγοντας τώρα ακτή, ακρογιάλι και «ξαπλώστρα» χωρίς τύψεις και ενοχές και με κινητό απεριόριστων κλήσεων. Κυρίαρχη πλέον η χαλαρή ιδεολογία της ξάπλας, του «πέρα βρέχει και βροντά», και ο τσομπάνης ας περιμένει την… επιστροφή στο μαντρί για άρμεγμα φόρων και ΦΠΑ!

- Η Νέα Μεταπολίτευση, λένε, άλλοι φανερά, άλλοι μέσα τους, κάτι καινούργιο μας φέρνει από την Ευρώπη. Καινούργιοι Ουρανοξύστες και… Πολυκατοικίες, σηκώνονται ψηλά - ψηλά και νέα μαντριά κάποιοι φτιάχνουν, καταπατώντας εγκαταλειμμένα κομματικά οικόπεδα που αδειάζουν!

- Στην «ξαπλώστρα», οι διαλογισμοί ταξιδεύουν σε ονειρώδεις ιδεολογικούς παραδείσους. Τώρα μάλιστα που δηλώνεται δημόσια χωρίς ντροπή και συστολή ότι «Αριστερός και πλούσιος», είναι αποδεκτός και συμβατός. Και… θεατός από μακριά, σε κότερο με πούρο και σκάτς, και με επίτιμη μεμβράνη ιδιωτικού πανεπιστήμιου της πέρα χώρας!

* * * 

- Νέες ιδέες, για την απασχόληση νέων στον αγροτικό τομέα εξαγγέλθηκαν τελευταία. Μια προσπάθεια να στρέψουν τους νέους σε... μοντέρνες καλλιέργειες και με ψηφιακή υποστήριξη. Κάτι σαν επαγγελματίες με ελεγχόμενη παραγωγή και με φορολογικό μητρώο! Πολλά χρόνια τώρα, ακουγόταν προγράμματα και προσπάθειες να βοηθηθούν οι νέοι σε αγροτικές δραστηριότητες. Η ταυτότητα ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ή οι επαναλήψεις των εξαγγελιών προγραμμάτων για «Νέους  Αγρότες», με «επιδοτήσεις» και «οικονομικές ενισχύσεις», καλούσαν τους νέους να ενταχθούν στα «προγράμματα νέων αγροτών»! Σε μια περίοδο αφήνονταν η εντύπωση ότι τα λεφτά ήταν «τζάμπα». Η «εκκίνηση» ήταν μια γενναία επιδότηση και το πρώτο απόκτημα ήταν ένα 4X4, και κατανάλωση του .... «αγροτικού»! Όταν άρχισε ο έλεγχος, για την πρόοδο του προγράμματος που δεν πήγε καλά, τους ζητούσαν να επιστρέψουν τα ποσά που πήραν. Και τότε ξεφούσκωσε το πρόγραμμα. Να δούμε τώρα με την ψηφιακή σχεδίαση και ίσως και με μια δόση «Τεχνητής Νοημοσύνης», και με «φωτοβολταϊκή Ενέργεια», με «τσάμπα ήλιο», πού θα κάτσει η μπίλια και θα σβήσει το όνειρο.

- Καθημερινά όλοι διαπιστώνουμε να πληθαίνει η κυκλοφορία «ζώων συντροφιάς», κυρίως σκύλων, ενώ αυστηροποιούνται οι διατάξεις προστασίας με βαρύ ποινολόγιο. Κινήματα και εγκαταστάσεις περισυλλογής αδέσποτων πληθαίνουν, ενώ σε μερικές θέσεις εγκαταστάθηκαν σε στύλους, κουτιά με είδη πρώτης καθαριότητας ζώων συνοδείας, ζωοτροφές, κύπελα με νερό, γάντια μιας χρήσης, και σακκούλες περισυλλογής κοπράνων! Ο πολιτισμός στο μεγαλείο του και αξιέπαινος ο σχετικός τομέας του Δήμου. Όμως κάτι λείπει. Τα σκυλιά, αποβάλλουν και ούρα, και από μια ενστικτώδη συνήθεια προτιμούν γωνίες στα σπίτια εκεί που προηγήθηκε κάποιος άλλος...  «συνάδελφος». Έτσι, μερικές οικοδομές έχουν γίνει μόνιμα υπαίθρια ελεύθερα αστικά ουρητήρια και η οσμή είναι διάχυτη. Ακόμη όσοι, κυρίως ηλικιωμένοι, χρησιμοποιούν για ειδικούς λόγους βακτηρία, στη συνάντηση με ένα σκυλί κρατούμενο με κάποιο λουρί, αναγκάζονται να σταματούν ευγενικά να περάσει ο σκύλος, που βλέποντας το μπαστούνι συχνά εξαγριώνεται και επιτίθεται. Τί να κάνουμε; Η σκυλίσια ζωή γίνεται προνομιακή και λίαν προστατευμένη, μέχρι που αν πεις «ξου παλιόσκυλο» μπορείς να πας αυτόφωρο ή να γίνεις στόχος πομπής από τους φιλόζωους.

* * * 

- «Η Φωνή της Λογικής», ήταν ένα καινούργιο προεκλογικό σύνθημα αυτών των «Ευρωεκλογών». Ήταν η μόνη επιλογή συνθήματος και ονόματος της ταυτότητας του κόμματος. «Μην είσαι παράλογος» ήταν ένα συμπληρωματικό ενισχυτικό σύνθημα. Και έγινε το απροσδόκητο. Η εμπνεύστρια να πιάσει στασίδι στην Ευρωβουλή! Γινόμαστε «Ευρωπαίοι» ή επιστρέφουμε σε παλιές αξίες ήρεμης ζωής; Κάτι πάει να αλλάξει στη... Λογική της ανανέωσης. 

* * * 

- Πολύ συζητιέται η AI, η Τεχνητή Νοημοσύνη! Δεν είναι και καθολική η υποδοχή από το σύνολο της υψηλής διανόησης. Οι απόψεις μοιράζονται. Υπάρχει κάποιος μεγάλος και δαπανηρός ανταγωνισμός, μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των χωρών που ασχολούνται με το θέμα. Δημοσιεύτηκε μάλιστα ότι 10 χώρες πρωτοπορούν στην παγκόσμια μάχη για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το Βατικανό δογματίζει με την ανάγκη για συνδυασμό Τεχνητής Νοημοσύνης με Ηθική. Και γεννάται το ερώτημα, οι μικροί και φτωχοί, πού θα δηλώσουν υποταγή; Η εντόπια κίνηση για τεχνολογικό πάρκο, πόσο κοντά είναι και ποιές δυνατότητες έχει να σταθεί μέσα σε έναν τέτοιο ανταγωνισμό Γιγάντων και πώς θα συνδυαστεί μια Σταθερή σχέση με την Ηθική και πώς αυτό θα εκφραστεί και θα μπει στην κοινωνική ζωή; Σε μια περιδίνηση ελέγχου της γνώσης μπαίνουν οι νέοι που κάθε στιγμή, μια νέα πλατφόρμα της Τεχνητής Νοημοσύνης μετά Ηθικής ή όχι, θα μπαίνει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης. 

* * * 

- Τελικά πόσο ζυγίζει στην πολιτική η αξιοπιστία του πολιτικού λόγου και πόσο οι διακηρύξεις και οι πράξεις των είναι αξιόπιστες και «μπέσα για μπέσα» που λένε οι Αλβανοί; Από τότε που ακούστηκε εκείνο το mea culpa του Αντρέα, όλο και πιό συχνά στους απολογισμούς ακούγεται η δικαιολογία «κάναμε και λάθη, δεν είμαστε αλάθητοι, τώρα θα τα διορθώσουμε»! Και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Ούτε αιδώς, ούτε ευθύνη, ούτε χρέωση της ζημιάς, ούτε απομάκρυνση των υπεύθυνων. Mea culpa και το κακό συναπάντημα. 

- Ποιος χολιάζει; Πάμε για....ξαπλώστρα, στ' ακρογιάλι, αν βρούμε θέση νόμιμη ή παράνομη! Καλό καλοκαίρι.

- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

 

ο  μέτοικος