Comp 1

Όταν το παρόν καθορίζει το μέλλον…

on .

Με πορεία και συναυλία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Gay Pride» των ΛΟΑΤΚΙ+ στη Θεσσαλονίκη από τις 22 έως τις 29 Ιουνίου 2024. Παρά την προσδοκία των διοργανωτών της να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη, η πόλη του Αγίου Δημητρίου, σε ένα πολύχρωμο σκηνικό με πλήθος εκδηλώσεων, αντίθετων στην έως τώρα παράδοση της πόλης, η αποτυχία της συμμετοχής σ’ αυτό ήταν πλήρης. Έτσι πήραν το μάθημά τους από τον λαό της Θεσσαλονίκης, όσοι πάνω από τις ηθικές αξίες βάζουν μόνο την αύξηση των εσόδων από τον Τουρισμό και εκείνοι που από τον Οκτώβριο του 2017 τη σχεδίαζαν και την προετοίμαζαν.

Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετέσχον στις εκδηλώσεις του «Gay Pride», οι Τζορτζ Τσούνης, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Αλέξης Πατέλης οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού και ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer. Μέλη της διεθνούς ελίτ του Νεοφιλελευθερισμού ως κύμβαλα αλαλάζοντα. Το επισημαίνω αυτό, γιατί πρέπει να το πληροφορηθούν οι Χριστιανοί Έλληνες πολίτες. Έτσι θα συνειδητοποιήσουν ότι η "Νέα Τάξη Πραγμάτων" έχει την επικυριαρχία στην πολιτική, οικονομική και πνευματική κοσμική ηγεσία παγκοσμίως και δυστυχώς και της χώρας μας.

Για τους δύσπιστους συνιστώ να διαβάσουν στο capital.gr τα παρακάτω που αναρτήθηκαν σε κείμενό του στις 29-6-2024. "Σε δηλώσεις του νωρίτερα ο κ. Τσούνης δήλωσε περήφανος που βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη για το Europride, καθώς αυτό αφορά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την αποδοχή, την αγάπη και την ισότητα και χρειάζεται να αποδεχόμαστε τους ανθρώπους γι΄ αυτό που είναι. Παρούσα στο μπλοκ των διπλωματών ήταν και η πρέσβης της Ολλανδίας στη χώρα μας Σουζάνα Τέρσταλ (Susanna Terstal), η οποία δήλωσε χαρούμενη για τον νόμο που ψηφίστηκε στην Ελλάδα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι η πρώτη ορθόδοξη χώρα που το έκανε."

Όσον αφορά την εκκλησιαστική (πνευματική) ηγεσία μας αυτή για τις εκδηλώσεις του Gay Pride τήρησε σιγή ιχθύος. Μετά την έκδοση του νόμου 5089 (Φ.Ε.Κ Α΄ 27), που θεσμοθέτησε τον "γάμο" των ομοφυλοφίλων κατέστη άφωνη. Κρίμα!!!

Έχουν παρέλθει 4 μήνες από την έκδοση του νόμου αυτού και μέχρι σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν έχει εκδώσει εγκύκλιο (κείμενο) προς τους Πρεσβυτέρους της Εκκλησίας μας, αλλά και προς τους πιστούς, ως όφειλε (άρθ. 4 του Ν. 590/1977), που να περιέχει σαφείς οδηγίες για το πως θα αντιμετωπίζουν ένα σωρό ζητήματα που ανακύπτουν από την έκδοση του νόμου αυτού, όπως είναι η αντιμετώπιση και προς εκείνους που μετείχαν στο  Gay Pride  στη Θεσσαλονίκη και προς όσους ήταν οι διοργανωτές του και οι οικονομικοί υποστηριχτές του.

Παρά την παροχή εξουσιοδότησης από την Ιεραρχία προς κάθε Επίσκοπο “να προχωρήσει, εντός της επαρχίας του και κατά την έμφρονα ποιμαντική κρίση του, σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης” δυστυχώς μόνο μία αγρυπνία είχε προγραμματισθεί για την Πέμπτη, 18 Ιουνίου, από τις 9 το βράδυ έως τη 1 τα ξημερώματα, στον ιερό ναό Παναγίας της Αχειροποιήτου στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή ο Επίσκοπος Θεσσαλονίκης Φιλόθεος αρκέσθηκε μόνο σε αυτό! Δεν έχει άλλους Ιερούς Ναούς η πόλη του; Δεν έχει άλλους ενορίτες;  Δεν αντιλαμβάνεται ότι η αντίδρασή του αποδεικνύεται ότι ήταν  άνευρη, χλιαρή (Αποκ. Ιωαννη Κεφ. Γ΄ 15&16) και έτσι μάλλον “αποκοιμίζει” το ποίμνιο που ο Κύριος του εμπιστεύτηκε.

Η στάση αυτή σημαίνει μερική εγκατάλειψη της  “διακονίας του λόγου”, η οποία,  σύμφωνα με την πράξη των Άγίων Αποστόλων, είναι το κύριο μέρος της όλης διακονίας των Επισκόπων. “Διακονία του λόγου”, που οφείλουν και  προς τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας του Χριστού που πιστεύουν ότι με το βάπτισμά των “Χριστόν ενεδύθησαν” και αγωνίζονται να μένουν ενωμένοι μέσω της Θείας Κοινωνίας μαζί Του και προς εκείνους που ως “άσωτοι υιοί” απέχουν από την ζωή της ενορίας των και τα μυστήρια της Εκκλησίας και προς εκείνους που Τον αρνούνται με λόγια ή με έργα.

Η ανακοίνωση των θέσεων της Ιεραρχίας στους Ιερούς Ναούς την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 και η διάθεση σχετικού φυλλαδίου «Προς τον Λαό» μέσω των Ιερών Ναών έχει ξεχασθεί και οπωσδήποτε δεν συνιστά συνέχιση του οφειλόμενου διαρκή αγώνα μπροστά στην διαρκή οργανωμένη επίθεση των σκοτεινών δυνάμεων των οργάνων της “Νέας Τάξης Πραγμάτων” του “Μετανθρωπισμού”.

Δεν έχουν την διορατικότητα να αντιληφθούν ότι βαίνουμε σε αποχριστιανοποίηση και περαιτέρω στον αγνωστικισμό του ποιμνίου των, της κοινωνίας μας. Εκεί στοχεύουν όσα έγιναν στο Gay Pride. Αυτός ο στόχος υπηρετήθηκε και με το θέαμα «Gay Pride» των ΛΟΑΤΚΙ+ στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα με ιδιαίτερο στόχο την νεολαία και τον κόσμο της πόλης. Δυστυχώς δεν τους ευαισθητοποίησε ότι αυτό έγινε  με έμπρακτη κρατική εγγύηση, ότι οι πιστοί Χριστιανοί δεν θα έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν γι΄αυτά, ούτε στον αυλόγυρο Ιερού Ναού προφανώς με ύμνους προς τον Θεό!!!

Απόδειξη γι΄ αυτό; Η ποινική δίωξη του Νεκτάριου Μικκιού στη Θεσσαλονίκη!!! Ενός πιστού Χριστιανού που γνωρίζει ότι η νομιμοφροσύνη του Χριστιανού προς τους φορείς των εξουσιών υπόκειται στην προϋπόθεση ότι ενεργούν ως διάκονοι του Θεού για το καλό των ανθρώπων (Προς Ρωμαίους επιστολή Αποστ. Παύλου Κεφ. 13 στ. 4), ότι άλλως ισχύει η διακήρυξη του Αποστόλου Πέτρου “πειθαρχείν δει Θεω μάλλον ή ανθρώποις” (Πράξεις Αποστόλων Κεφ. Ε στ. 29). 

Ως πιστοί ας μιμηθούμε τους χριστιανούς των πρώτων Εκκλησιών που αποδέχονταν τους κρατικούς θεσμούς  μόνο εάν οι νόμοι και οι διαταγές των ασκούντων την εξουσία Αυτοκρατόρων δεν έρχονταν σε αντίθεση με τις εντολές του Ευαγγελίου, όπως μας βεβαιώνει ο φιλόσοφος και μάρτυς Ιουστίνος. “…πείθονται τοις κειμένοις νόμοις και  τοις ιδίοις βίοις νικώσι τους νόμους” (Προς Διόγνητον 5, 10).

Τέλος έκκληση κάνω προς τους απλούς Ιερείς μας, που ιστορικά ήταν πάντα με τον πιστό αγωνιζόμενο λαό, να υλοποιήσουν την διάταξη  του άρθρου 8 παρ. 5 του κανονισμού υπ΄ αριθ. 305/2018 «Περί Εφημερίων και Διακόνων» (ΦΕΚ Α΄ 153/22.8.2018) σύμφωνα με την οποία ο κάθε εφημέριος Ιερέας στην Ενορία του, με μέριμνα του  οφείλει να  συντάσσει και να διατηρεί  κατάλογο των ενοριτών της κάθε Ενορίας, στους οποίους βεβαίως δεν θα γίνονται δεκτοί όσοι δημόσια ομολογούν ότι δεν μετέχουν στα μυστήρια της Εκκλησίας ή δηλώνουν άθεοι. 

Ο ανωτέρω κατάλογος να συντάσσεται και να επικαιροποιείται κατ΄ έτος με την τήρηση των ισχυουσών διατάξεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Έτσι θα καθαρίσει η ήρα από το στάρι. Ο απόστολος Παύλος στην Α’ προς Κορινθίους επιστολή (κεφ. 14ο στ. 23 έως 33) μάς ομιλεί για την συνάθροιση  σύναξη των Χριστιανών και την συμπεριφορά τους σε αυτήν.

Βέβαια η Εκκλησία υπηρετεί το αιώνιο μήνυμα του Ευαγγελίου, μήνυμα σωτηρίας και το οποίο ωστόσο υλοποιείται υποχρεωτικά βάσει των σημερινών κοινωνικοπολιτικών και νομικών πλαισίων.

Τα πλαίσια αυτά επιτρέπουν ως έχουν σήμερα την κατάρτιση του καταλόγου των ενοριτών της κάθε Ενορίας. Η κατάρτισή του  είναι αναγκαία “εκ των ουκ άνευ” για την ολοκληρωμένη, την ουσιαστική λειτουργία της Ενορίας στις μέρες που ζούμε, που είναι  και πάλι μέρες ανάγκης ύπαρξης ΟΜΟΛΟΓΗΤΩΝ της πίστης μας.

Για τους Επισκόπους μας με λύπη σημειώνω την αφωνία τους από τον σύγχρονο άμβωνα που είναι τα ΜΜΕ, όπου όφειλαν να έχουν δυναμική παρουσία. Εάν σκοτεινές αφανείς δυνάμεις τους έχουν αποκλείσει από αυτά υπάρχει το πεζοδρόμιο. Οφείλουν να συμπεριφερθούν ως ποιμένες του ποιμνίου των, που ο Κύριος του έχει εμπιστευθεί. (Ματθ. Κεφ. 18ο, Ιωαννης Κεφ.10  και Λουκάς κεφ. 15ο).

* Ο Νικήτας Αποστόλου είναι συνταξιούχος πρώην Τμηματάρχης του πρώην Υπουργείου Γεωργίας.