Comp 1

Η ασυδοσία της εξουσίας…

on .

 ΕΤΣΙ κάνουν οι «άνδρες», γ@@ούν και δέρνουν. Προπαντός αν πιστεύουν ότι αντλούν δύναμη από την εξουσία. Όπως έκανε ο πρώην υπουργός, ο «πολύς» κ. Αυγενάκης που και ως Κρητικός «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω»- τρόπος του λέγειν. Έβρισε, απείλησε υπάλληλο του αεροδρομίου και χειροδίκησε εναντίον του. Διεγράφη, θα πείτε, από τη ΝΔ με εισήγηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν σκέπτεται να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Διότι τον εξέλεξε ο λαός, λέει, αλλά σίγουρα δεν τον εξουσιοδότησε  να συμπεριφέρεται ως τραμπούκος.

ΕΙΝΑΙ η λογική του παραλόγου «ξέρεις ποιός είμαι εγώ ρε;» και του «έτσι γουστάρω». Με την βουλευτική ασυλία να προστατεύει τους παρανομούντες εθνοπατέρες (και εθνομητέρες), που ενώ παραβαίνουν τον ποινικό κώδικα διατείνονται ότι διώκονται για την πολιτική τους δράση. Τέτοιο θράσος, αλλά κανένα κόμμα δεν προτίθεται να προτείνει έστω την τροποποίηση του επαίσχυντου νόμου, όπως και εκείνου του κατάπτυστου «περί ευθύνης υπουργών». Η οποία ευθύνη υπουργών παύει να υπάρχει με την προκήρυξη εκλογών, παραγράφονται δηλαδή τα όποια αδικήματά τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους!

ΣΕ αντιδιαστολή, σκεφτείτε τους πολίτες που δεν έχουν τέτοια προνόμια, που αν τυχόν παραβούν τους νόμους, «περνούν των παθών τους τον τάραχο», όπως λένε. Για να επιβεβαιώνεται ο Αθηναίος νομοθέτης της αρχαιότητας Σόλων, που έγραφε «ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης, πιάνει τα μικρά έντομα ενώ τα μεγάλα τον διαπερνούν και φεύγουν». Ακριβώς έτσι γίνεται και πλείστα όσα παραδείγματα καθημερινώς δίνουν αυτόν τον τόνο της ατιμωρησίας των ισχυρών και δη των ασκούντων εξουσία. Που δεν τους φτάνει να παραβιάζουν γραπτούς και άγραφους νόμους, έχουν περίσσευμα θράσους για να προκαλούν κιόλας.

ΑΥΤΟΙ όμως κυβερνούν. Πολλοί τέτοιοι σαν τον κ. Αυγενάκη και χειρότεροι ακόμη. Σε αυτούς όμως έχουμε εμπιστευθεί τις τύχες της χώρας και τις δικές μας, τις ζωές μας δηλαδή. Δίκαιη η απαίτηση όλων αυτοί να είναι καλύτεροι από όλους εμάς, αλλά δυστυχώς πολλοί αποδεικνύονται τενεκέδες ξεγάνωτοι. Για τον εαυτό τους νοιάζονται κυρίως, αλλά χωρίς καμιά ντροπή κάνουν κηρύγματα ηθικής και νομιμότητας. Φυσικά και δεν κινδυνεύει η δημοκρατία, σίγουρα όμως πληγώνεται και περισσότερο οι πολίτες που πασχίζουν με νύχια και δόντια να επιβιώσουν- με 2,6 εκατ. να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

ΜΠΟΡΕΙ να θεωρήσετε πολύ σκληρά όσα γράφουμε, αλλά πριν από καιρό διαβάσαμε μιά ανάρτηση στο διαδίκτυο, της κ. Νίκης Τζαβέλλα, πρώην βουλευτού και από τα ικανότερα στελέχη που είχε η ΝΔ και που αναγκάστηκε να την αποχαιρετήσει. «Ποτέ να μην εμπιστευτείτε τη ζωή σας σε πολιτικούς»! Έχει δίκιο. Για να το λέει η σπουδαία οικονομολόγος και πολιτικός, κάτι περισσότερο θα ξέρει. Αλλά, βλέπετε η ζωή μας, το πως θα πορευτούμε στα πλαίσια της πορείας της χώρας, εξαρτάται από τους πολιτικούς, αυτούς που με την ψήφο μας αναδείξαμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος σε μιά συντεταγμένη Πολιτεία.

ΤΟ μέγα θέμα όμως δεν είναι τι κάνουν οι πολίτες (που θέλουν δε θέλουν πειθαρχούν στους κανόνες), αλλά πως συμπεριφέρονται οι ηγέτες μας. Οι οποίοι δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται ότι πέρασε ο καιρός που  μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν- με θλιβερά παραδείγματα και εν Ηπείρω. Ας έχουν υπόψη τους το ρηθέν υπό του Ταλεϋράνδου (Γάλλος διπλωμάτης 1754-1838): «Κανένας αποχαιρετισμός στον κόσμο δεν είναι τόσο βαρύς, όσο ο αποχαιρετισμός της δύναμης της εξουσίας». Της δύναμης της εξουσίας της οποίας κάνουν κατάχρηση, μαζί και της εμπιστοσύνης μας…