Comp 1

Προσβασιμότητα και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων…

on .

 Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μερικά ζητήματα κοινής παραδοχής, για τα οποία, ωστόσο, δεν προβαίνουμε, για διάφορους λόγους, στις ενδεδειγμένες προτάσεις και λύσεις. Έτσι, ενώ όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους χώρους για άτομα με κινητικά ή άλλα συναφή προβλήματα, αυτό δεν ακολουθείται πάντοτε από τους διοργανωτές των αντίστοιχων δράσεων και εκδηλώσεων, όπως, ίσως, γενικότερα και από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. 

Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα όταν κανείς θέλει να παρακολουθήσει μία θεατρική παράσταση και αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης ή ακοής. Αντιλαμβανόμαστε πόσο επώδυνο είναι άτομα με δυσκολίες στους παραπάνω τομείς να μην έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μία θεατρική παράσταση, αλλά και να βιώσουν τα αντίστοιχα παιδευτικά μηνύματα που αυτή προσφέρει. 

Στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά μέσα από μία διαφορετική οπτική. Έτσι, με μία μετακινούμενη κατασκευή, παρέχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στο Θέατρο για τον καθένα που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. 

Κατά ανάλογο συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης μίας θεατρικής παράστασης αφενός από άτομα με προβλήματα όρασης και αφετέρου από άτομα με προβλήματα ακοής. 

Πιο συγκεκριμένα, έχοντας εξασφαλίσει τον ανάλογο εξοπλισμό (ακουστικά, ενισχυτή ακουστικών κ.λπ.), ορίζεται άτομο που γνωρίζει, αλλά και παρακολουθεί, συγχρόνως, την παράσταση και αφηγείται λεπτομερώς όλα όσα λαμβάνουν χώρα επί της σκηνής, αρχίζοντας από την περιγραφή του ίδιου του σκηνικού της παράστασης. Παράλληλα, υπάρχει εκτύπωση σε γραφή Braille των κυριότερων σημείων του έργου. Με την ανάλογη γνώση και ευχέρεια ως προς τη διήγηση των διαδραματιζόμενων στη σκηνή, οδηγούμαστε πράγματι σε ένα εξαίρετο αποτέλεσμα. 

Αντίστοιχα, για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, σε εμφανές και προσδιορισμένο  σημείο  της σκηνής παρουσιάζονται οι ανάλογοι  υπέρτιτλοι που αφορούν την εκάστοτε παράσταση. Κατά συνέπεια υπάρχει μία ουσιαστική αντιστοιχία ανάμεσα στο περιεχόμενο των υπέρτιτλων και στα λόγια των ηθοποιών. 

Να επισημανθεί, επίσης, ότι πριν από την παράσταση πραγματοποιείται μία ειδική ξενάγηση για τα συγκεκριμένα άτομα ώστε να δημιουργηθεί μία γνωριμία,  επικοινωνία και εξοικείωση με τον ευρύτερο χώρο του Θεάτρου.

Βασική μας επιδίωξη είναι να παρέχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους πολίτες στο Δημοτικό μας Θέατρο για μία, τουλάχιστον, παράσταση ανά έτος, αλλά και να ενημερώσουμε ευρύτερα την τοπική κοινωνία και αντίστοιχους Συλλόγους για τη δράση μας αυτή, ώστε να  παρακολουθούν την παράσταση και άλλα άτομα με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης και ακοής από άλλες περιοχές. 

*Ο Γεώργιος Δ. Καψάλης είναι Ομότιμος Καθηγητής – Πρόεδρος Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων.