Comp 1

Τα... υποκειμενικά

on .

Είναι σαφέστατη πλέον η μεθόδευση και άτυπη «εντολή» ταυτόχρονα επιχειρηματικών κύκλων και  ΜΜΕ, για  την ποικίλη συμπόρευση, κυρίως του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη με το κόμμα που έχει  αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ… Και  το Ινστιτούτο του πρώην  προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα  πεδίο στο οποίο θα  επιχειρηθούν οι πρακτικές για  την υλοποίηση αυτής της επιδίωξης. Όχι εναντίον της δεξιάς, αλλά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με άλλους ίσως πρωταγωνιστές εκτός των δύο προέδρων των κομμάτων της  αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό όπως λέει το λαϊκό τραγούδι, 

«Κι αν αλλάξαμε λόγια βαριά

γύρνα πίσω και ξέχνα τα πια

θα σου κλείσω το στόμα με χίλια φιλιά

και ας παν στην ευχή τα παλιά». 

- Δεν είναι  μόνο  το περίφημο «Ολαντρέου»… του Αλέξη Τσίπρα για  τον Γιώργο Παπανδρέου που ήρθε  στην επικαιρότητα… Ήταν και κάτι άλλο πιο σοβαρό και σας το θυμίζω σήμερα. Ήταν  τότε που ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρομοιάσει τον Γιώργο Παπανδρέου ως «Πινοσέτ». Και βέβαια  λίγες μέρες μετά την δήλωσή του αυτή ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε διευκρινίσει στις 19  Μαΐου 2019, πως αυτή η παρομοίωση αφορούσε αποκλειστικά την οικονομική πολιτική του ΓΑΠ, αλλά έτσι κι αλλιώς ΤΩΡΑ «νερό  και αλάτι». 

- Από πολιτικής και κοινωνικής άποψης είναι απαραίτητο να προβληθεί, για την νέα περίπτωση της κακοποίησης γυναίκας από τον σύζυγό  της, το εξής: Με τον νόμο του Υπουργού Δικαιοσύνης  Γ. Φλωρίδη κατοχυρώθηκε το ακαταδίωκτο για τους  επαγγελματίες της υγείας οι οποίοι  δύνανται να προχωρούν σε καταγγελία όταν διαπιστώνουν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ευρήματα οικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως αυτών που δηλώνει το θύμα. Εύγε λοιπόν στον Υπουργό και μπράβο στον γιατρό. Υποθέτω πως τα εύσημα θα αποδίδονται και από  συλλογικότητες, φεμινίστριες, δικαιωματιστές-στριες όλων των κομμάτων. 

- Το βασικό σύνθημα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και των εκδηλώσεων στην Αθήνα ήταν  αυτό: «Ένας νόμος δεν είναι αρκετός». Μπορεί, αλλά πάντως είναι καλύτερος από έναν νόμο που δεν  υπήρξε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς στην επετειακή έκδοση του περιοδικού Antivirus για τα 20 χρόνια κυκλοφορίας του (Απρίλιος 2023) γιατί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση δεν προώθησε με νόμο την ισότητα στο γάμο, δήλωσε πως η αφετηρία της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «βρισκόταν μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, αφού το τότε θεσμικό πλαίσιο δημιουργούσε προβλήματα ανισότητας ακόμη και για το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ δεν είχαν υπάρξει κι άλλες σημαντικές παρεμβάσεις σε ζητήματα που απασχολούσαν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Είχε, λοιπόν, να καλύψει αυτή τη θεσμική ‘απόσταση’». 

-Εύχομαι καλή συνέχεια στην εκπαιδευτική πορεία τους στα παιδιά του Αλέξη Τσίπρα  και  του Νίκου  Ανδρουλάκη, που ως γονείς και οι δύο ήταν παρόντες στην τελετή αποφοίτησης των παιδιών  τους από το δημοτικό του ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου «Σχολή Χιλλ».

- Την θυμάστε; Θυμάστε και τα συνθήματα (Δείτε στην φωτογραφία) της ΕΝΙΑΙΑΣ τότε νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα και άλλων αριστερών νεολαιών; «Εμείς εσένα πιστεύουμε αδερφή μας Γεωργία». Και η Γεωργία Μπίκα υποψήφια, έλαβε 2.632 σταυρούς στις Ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ του Π. Εμφιετζόγλου!

- Μια συνήθης λέξη τα τελευταία χρόνια, των «προοδευτικών» και των αριστερών, όταν εξαντλούν  άλλες τοξικές, σε βάρος όσων διαφωνούν με τις απόψεις τους είναι και το «είσαι φασίστας»… Θέλω  και  προσωπικά, να «ευχαριστήσω» τον Μάνο Χατζιδάκι γιατί απάντησε πριν  από πολλά χρόνια. Περιγράφει ο Νίκος Κυπουργός: 

{...} Το 1975, λίγο μετά τη χούντα, μια παρέα νέων ανθρώπων περπατούσαμε μαζί με τον Μάνο κάπου στο Παγκράτι. Ήταν η εποχή που ο Χατζιδάκις είχε ξεκινήσει το Γ' Πρόγραμμα (ένα αναρχικό πρόγραμμα στο κρατικό ραδιόφωνο), αλλά και η εποχή των εύκολων συνθημάτων. Όπως περνούσαμε, λοιπόν, μπροστά από μια ταβέρνα, ακούμε ξαφνικά κάποιον να φωνάζει τον Χατζιδάκι «φασίστα». Εμείς παγώσαμε. Γυρνάμε και βλέπουμε μια ομάδα «προοδευτικών» σκηνοθετών του νέου ελληνικού κινηματογράφου, με μακριά μαλλιά και μούσια. Ο Χατζιδάκις, ατάραχος, πλησιάζει την ομάδα και λέει: «Ποιος από σας το είπε αυτό;». Κανείς δεν απαντάει. Πάω εγώ να πω κάτι, αλλά ο Χατζιδάκις με ένα νεύμα με σταματάει. Και γυρνώντας προς την ομάδα ξαναρωτάει: «Ποιος από σας το είπε αυτό;». Αυτοί σιωπή. Οπότε εκείνος τους κοιτάζει λίγα δευτερόλεπτα και τους λέει: «Αν αυτός ο χαρακτηρισμός με διαφοροποιεί από εσάς, τον αποδέχομαι ευχαρίστως». {...}

Σχόλια και παρατηρήσεις για την στήλη στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΝΤΖΟΣ