Comp 1

Πανηγυρική δικαίωση του Φρέντη Μπελέρη!

on .

 Για την εκλογή του Φρέντη Μπελέρη στην Ευρωβουλή η Χιμάρα και ολόκληρος ο Βορειοηπειρωτικός κόσμος «όπου γης» πανηγυρίζει. Ο Έλληνες απέδειξαν με την ψήφο τους το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στην αλβανική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ότι η Ελληνική Μειονότητα απολαμβάνει την υποστήριξη της Ελληνικής πολιτείας, που βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της.

Με την είδηση της εκλογής του ο Βορειοηπειρώτης, ο Χιμαριώτης Ευρωβουλευτής συγκινημένος, μέσα από την φυλακή δήλωσε: «Μια μάχη κερδήθηκε. Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την πατρίδα».

Χιμαριώτες από την πόλη και τα γύρω ελληνοχώρια γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία της πόλης και διασκέδαζαν, χόρευαν, τραγουδούσαν και χαίρονταν για την πανηγυρική εκλογή του συντοπίτη τους Μπελέρη. Ανταποκριτής τηλεοπτικού σταθμού από την Αθήνα αναμετέδιδε το ξεφάντωμα της χαράς, του δίκαιους πανηγυρισμούς των Ελλήνων της Χιμάρας.

Καταπιεσμένοι οι Χιμαριώτες και μαζί τους ο μειονοτικός κόσμος βρήκαν την ευκαιρία, να μην λογαριάσουν πιέσεις και βιαιότητες από αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους. Χόρευαν, ζητωκραύγαζαν και διαλαλούσαν την πίστη τους στην ελληνική τους καταγωγή. Οι Χιμαριώτες ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες στο φρόνημα, στη γλώσσα και στη συνείδηση.

 Για τον εκλεγμένο Δήμαρχο της Χιμάρας, το Φρέντη Μπελέρη, ήρθε η δικαίωση, ήρθε η απόδοση του δικαίου, η επιβεβαίωση και αναγνώριση της ορθότητας των θέσεων και της στάσης του. Έλληνες ψηφοφόροι τον ανέδειξαν, με ένα σημαντικό ποσοστό, σε Ευρωβουλευτή και τον απέδωσαν καθαρό στην κοινωνία από μιάσματα, με τα οποία προσπαθούσαν να κηλιδώσουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του, αλβανικοί σοβινιστικοί κύκλοι, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Με μια στημένη δίκη, από διορισμένους εισαγγελείς και δικαστές, καταδικάστηκε σε 2/ετή φυλάκιση, για μόνο τον λόγο ότι δήθεν προέβη σε εξαγορά ψήφων για την εκλογή του. Ήταν τόσο σημαντικό το «ποινικό του αδίκημα» που τον καταδίκασαν για να μην μπορεί να ορκιστεί και να ασκήσει τα δημαρχιακά του καθήκοντα. Τέτοια δικαιοσύνη πια, μοναδική στον κόσμο, με ψεύτικους μάρτυρες και κατασκευασμένες μαρτυρικές καταθέσεις, που καταδικάστηκαν οι Χιμαριώτες και όλος ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός.

Ο Δήμαρχος, για σχεδόν δυο χρόνια, λίγοι μήνες υπολείπονται, υπέφερε στωικά την φυλάκιση και ανέμενε με αισιοδοξία την ώρα της δικαίωσης, της λύτρωσης. Σε όλο τον χρόνο της φυλάκισής του είχε την ηθική στήριξη των συντοπιτών του Χιμαριωτών και όλων των Ελλήνων, και όχι, μόνο, της Βορείου Ηπείρου και της Ελλάδος.

Οι συγγενείς του ενημέρωναν την κοινή γνώμη στην Αλβανία και στην Ελλάδα σχετικά με την ζωή του δικού τους ανθρώπου στη φυλακή και ανέμεναν να λάμψει η αλήθεια.

Η συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών κομμάτων στον φυλακισμένο δήμαρχο υπήρξε αυθόρμητη και ουσιαστική. Την έλλειψη «Κράτους Δικαίου» στην Αλβανία η ελληνική κυβέρνηση τη γνωστοποίησε στους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως Ευρωπαϊκά όργανα.

Παρόλη την κατακραυγή και κατάφωρη αδικία οι Αλβανοί κυβερνώντες επέμεναν στη φυλάκιση του Μπελέρη. Γνώριζαν, βέβαια, πως αν τον αποφυλάκιζαν και ας ορκιζόταν δήμαρχος, θα γινόταν, και καλύτερα θα αποκαλύπτονταν οι παράνομες πράξεις και ενέργειες του πρωθυπουργού και των συγγενών του εις βάρος των Χιμαριωτών.

Η κατασκευασμένη δικαστική απόφαση, η εμμονή του πρωθυπουργού της Αλβανίας να καταδικαστεί ο δήμαρχος, όλα αυτά σταθμίστηκαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τον πρότεινε υποψήφιο βουλευτή του κόμματός του.

Πρώτη φορά από τότε που δημιουργήθηκε το βορειηπειρωτικό ζήτημα ένας Έλληνας Βορειοηπειρώτης επελέγη υποψήφιος και εξελέγη Ευρωβουλευτής. Ο Φρέντη Μπελέρης, αν δεν κάνω λάθος, είναι και στέλεχος της βορειοηπειρωτικής οργάνωσης «Ομόνοια» του Παραρτήματος Χιμάρας, της μοναδικής οργάνωσης που αγωνίζεται για τα συμφέροντα της μειονότητας.

Στο Εφετείο που πραγματοποιήθηκε η δίκη του την Παρασκευή 15 Ιουνίου με διορισμένους δικαστές, ο Μπελέρης δήλωσε ότι είναι αθώος και ότι δεν τον δικάζει το δικαστήριο, αλλά ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Το δικαστήριο αναβλήθηκε για τις 25 Ιουνίου οπότε θα βγάλει και την σχετική απόφαση.

Αναμένουμε…

ΝΙΚΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ