Comp 1

Το «κρυφτούλι» της Ευρώπης…

on .

 Λένε ότι την Κυριακή ψηφίζουμε για την εκλογή ευρωβουλευτών οι οποίοι θα αγωνίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμφέροντα της Ελλάδας και για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά εμείς οι απλοί ψηφοφόροι δεν έχουμε ακούσει από τους πολιτικούς αρχηγούς σχεδόν τίποτε που να έχει σχέση με την Ευρώπη. Γιατί όλοι τους μιλάνε για ζητήματα της εσωτερικής – κυβερνητικής πολιτικής.

Επομένως είναι λογικό το ερώτημα πολλών για το αν τα κόμματα ενδιαφέρονται για το μέλλον της Ευρώπης ή μήπως καίγονται κατά τρόπο υποκριτικό για το δικό τους μέλλον στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ίσως θέλουν τους πολίτες να έχουν μικρούς ορίζοντες, μακριά από τα σύγχρονα μεγάλα ρεύματα της Ευρώπης και προσκολλημένους μόνο στα κομματικά τους προβλήματα. Είναι και αυτό ένα μέσον ώστε οι πολιτικοί στη χώρα μας να έχουν λόγο ύπαρξης και δράσης.

Πράγματι, η κοινωνία μας με ευθύνη πολλών πολιτικών αδιαφορεί παντελώς για όσα συμβαίνουν στον ευρωπαϊκό χώρο κι ας επηρεάζουν σημαντικότατα τη ζωή μας, τα προβλήματά μας και τα εθνικά ζητήματα. Γιατί χρόνια τώρα τα σύνορα των κρατών έχουν καταργηθεί, οι κρατικοί θεσμοί έχουν υποταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο και όλα τα μεγάλα ζητήματα καθορίζονται στην Ευρώπη.

Χωρίς να το ομολογούμε το κάθε κράτος αδυνατεί να δώσει λύση στις σύγχρονες προκλήσεις από μόνο του, αφού όλες οι εξελίξεις έχουν χαρακτήρα υπερεθνικό και η αντιμετώπισή τους εξαρτάται από τις αποφάσεις ευρωπαϊκών οργάνων.

Άρα οι εκλογές για την Ευρώπη είναι πολύ σημαντικές και από τους συσχετισμούς που θα προκύψουν θα εξαρτηθεί και η πορεία μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν τους Έλληνες. Για παράδειγμα μπορεί η Ελλάδα από μόνη της να αντιμετωπίσει τις απειλές των γειτόνων μας, να λύσει τα μεγάλα οικονομικά της ζητήματα, να εμποδίσει το μεταναστευτικό κύμα και να αντισταθεί στην κλιματική αλλαγή;

Και ας μην ξεχνάμε ότι άλλαξε και η χώρα μας προς το καλύτερο σε όλα τα επίπεδα με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών θεσμών, με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και με την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία.

Αλλά είναι κρίμα για τον τόπο μας που σ’ αυτήν τη συγκυρία ακροδεξιές αντιλήψεις και κομματικοί ερασιτεχνισμοί αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και δεν τον βοηθάνε ώστε με την ευκαιρία των εκλογών να κατανοήσουμε την αδυναμία κάθε κράτους από μόνο του να σταθεί με ασφάλεια στο σύγχρονο κόσμο. Γιατί κινδυνεύει μ’ αυτές τις εκλογές να αποδυναμωθούν ευρωπαϊκοί θεσμοί και να ενισχυθούν οι εθνικισμοί και ο λαϊκισμός.

Δυστυχώς και η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα. Η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική δεν μπόρεσε να ελέγξει την ακρίβεια και την ανεπάρκεια σε διοικητικές υπηρεσίες και αυτό δίνει τροφή και σε ακροδεξιά μορφώματα, αλλά και στο κόμμα του Κασσελάκη. Έτσι οι πολίτες βομβαρδίζονται από κορώνες του Βελόπουλου και από συνθήματα λαϊκισμού από τον νεόφερτο αρχηγό. Ίσως έχουν αντιληφθεί ότι για να επιβιώσουν πολιτικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μονάχα να καταγγέλλουν, να φλυαρούν, να υπόσχονται και να εκμεταλλεύονται το πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων και την ορθόδοξη πίστη των πολλών.

Και πρέπει να τους συγχαρούμε, γιατί Κασσελάκης και Βελόπουλος, ο ένας με τα τουριστικά του φυλλάδια και ο άλλος με την πατριδοκαπηλεία, έχουν επιβάλει σ’ όλη την προεκλογική περίοδο τη δικιά τους άποψη. Ίσως τα εμπορεύματά τους να συγκινούν κάποιους, γιατί έχουν συνηθίσει να ζούνε με υποσχέσεις και με ψευδαισθήσεις.

Αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει και επιβάλλει τους κανόνες και τις αναγκαιότητες. Επομένως η κοινή λογική και η πλούσια εμπειρία από το κοντινό παρελθόν μας βοηθάνε ώστε να κλείσουμε τα αυτιά στις σειρήνες και να βοηθήσουμε για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Διαφορετικά από τη Δευτέρα θα βρεθούμε χωρίς όπλα απέναντι σε σοβαρές απειλές τόσο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον όσο και στα εσωτερικά μας θέματα. Η ισχυρή Ευρώπη είναι σημαντικός παράγοντας για να μπορέσει και η χώρα μας να συνεχίσει την πρόοδό της και να κατοχυρώσει την εθνική της ασφάλεια και ειρήνη.