Comp 1

Τα... υποκειμενικά

on .

-Στην μνήμη του Γ. Προβόπουλου, διοικητή της ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΟΣ, την κρίσιμη  περίοδο 2009 - 2014, ένα απόσπασμα από συνέντευξή του: «Το έκανα από την πρώτη κιόλας έκθεση που υπέγραψα. Ενημέρωσα για τα ελλείμματα το 2008 την κυβέρνηση Καραμανλή, το καλοκαίρι του 2009 την αξιωματική αντιπολίτευση, τον Οκτώβριο τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον Νοέμβριο τη Βουλή. Ουδείς μπορεί να πει ότι η ΤτΕ δεν ανέδειξε εγκαίρως τα κρίσιμα ζητήματα».

- Στην Ελλάδα παγιώνεται ένας ιδιότυπος "δικομματισμός"... Από την μία πλευρά είναι κυρίαρχη η ΝΔ με αναμφισβήτητο ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και από την άλλη είναι δυο κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, με αρχηγούς αντίστοιχα τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, που και τα δύο μαζί υπολείπονται της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός είναι κυρίαρχος σε όλους τους τομείς, με εντυπωσιακό ποσοστό σε σχέση με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Τα άλλα, ποιο θα είναι δεύτερο κόμμα, πόσο θα καταγράψουν τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, λίγο πιο πάνω ή στα ίδια περίπου, είναι ήσσονος σημασίας για το κεντρικό σκηνικό και αποτελούν μόνο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει, όσα επιχειρήματα και αν ακουστούν από την αντιπολίτευση {που ακούγονται ήδη ως ανομολόγητη παραδοχή για το σταθερό πολιτικό σκηνικό} όσον αφορά τον γνώμονα με τον οποίο θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

-Φυσικά, είναι απολύτως θεμιτή η επιδίωξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για  «δημοκρατική ανατροπή της  κυβέρνησης»… Αυτή η δυνατότητα άλλωστε αποτελεί και την αξία, καταλυτικό στοιχείο, της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Αλλά  από  μόνη  της, και  σχεδόν  αποκλειστικά, αυτή  η επιδίωξη της «ανατροπής», είναι δυνατόν να έχει πρακτικά θετικά αποτελέσματα για την αντιπολίτευση; Φαίνεται πως όχι… Γιατί ενώ υπάρχουν προβλήματα στην κοινωνία, όπως  η ακρίβεια, ενώ υπάρχουν αστοχίες της κυβέρνησης, το σκηνικό δεν αλλάζει δραματικά… 

-ΔΙΑΒΑΖΩ {…} Επανενώθηκε η δεξιά χείρα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου με το άφθαρτο σώμα του {…}. Σέβομαι την πίστη κάθε πολίτη. Αλλά σκέφτομαι και το εξής: Αυτές οι «πρωτοβουλίες»  όπως προβάλλονται  από πλευράς Εκκλησίας δείχνουν πως αισθάνεται την πίεση από την επιστημονική γνώση, αντιλαμβάνεται την δύναμη του ορθολογισμού και ακολουθεί, δυστυχώς  για την εκκλησία, μια πρακτική αυτής της άμυνας, για  να επιβεβαιώσει τον ρόλο της και να συσπειρώσει τα μέλη και τους πιστούς της. Η Εκκλησία  δεν χρειάζεται αυτά τα «θαύματα»… Και  αποβαίνουν σε βάρος της τελικά.

-Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα μια εξαιρετική και επίκαιρη θα πρόσθετα, εκδήλωση. Μια  ημερίδα προβολής ταινίας – ντοκιμαντέρ που αποτελεί ερευνητική και καλλιτεχνική εργασία, παραγωγή του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε σκηνοθεσία του Νίκου Χρυσικάκη και επιστημονική επιμέλεια της Εσθήρ Σολομών, προς τιμήν της καθηγήτριας και του έργου της, Κωνσταντίνας Μπάδα. Πρωτοβουλία του Τομέα Λαογραφίας – Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Εσθήρ Σολομών, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η εργασία έχει τίτλο Lost Yannina και  αποτυπώνει την «εβραϊκή μνήμη», μέρος του ομώνυμου ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με μαρτυρίες όπως τις μετέφεραν  οι ελάχιστοι Γιαννιώτες Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

-Με την ευκαιρία να διατυπώσω την ακόλουθη σκέψη… Υπάρχουν στα Γιάννενα άτομα, Πανεπιστημιακοί ανάμεσά τους, που έχουν τις γνώσεις και την ΓΝΩΣΗ να ενημερώσουν τους  συμπολίτες, με διάφορους τρόπους, για γεγονότα και πρακτικές στο παρελθόν που προλείαναν το έδαφος για διώξεις των Εβραίων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για να ακολουθήσει η «ΝΥΚΤΑ των ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ». Το γράφω αυτό και παρακολουθώντας αντισημιτικές πρακτικές στην Ευρώπη σε  βάρος πολιτών Εβραίων, που προοιωνίζονται εφιαλτικές καταστάσεις και ενώ το «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» εξακολουθεί να αποτελεί διαχρονικό μήνυμα. 

-Από το 2019 που κλονίστηκε η βιωσιμότητα της ΔΕΗ και όσα ακολούθησαν, όπως για παράδειγμα το business plan και οδηγήθηκε η επιχείρηση σε μία ισχυρή ανάπτυξη, αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα συγκεκριμένο παράδειγμα του πώς μια εταιρεία συνδεδεμένη με το κράτος μπορεί να γίνει σύμβολο εκσυγχρονισμού. 

-Συμβολή σ’ αυτό το εγχείρημα έχουν και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Η προσωπική  εμπειρία από πρόσφατη επίσκεψη στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ στα Γιάννενα είναι άκρως θετική. Σε όλες τις συναλλαγές εξυπηρετήθηκα από υπαλλήλους οι οποίοι είχαν τα εξής στοιχεία: Ευγένεια, γνώση του αντικειμένου τους η οποία ήταν φανερή από τις σαφείς και στοχευμένες διευκρινίσεις που μου έδωσαν, τις εναλλακτικές προτάσεις και την προβολή των προϊόντων της επιχείρησης. Μέσα  σε ένα χώρο άνετο, σύγχρονο και φιλόξενο. 

 

• Σχόλια και παρατηρήσεις για την στήλη στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..