Comp 1

Επιχείρηση» αναγνώρισης ιδιοκτησιών για εκατοντάδες καταπατητές της Παμβώτιδας!

on .

• Την πρωτοβουλία της Γιαννιώτισσας υφυπουργού Μ. Κεφάλα να πραγματοποιήσει συνάντηση στους Λογγάδες με ιδιοκτήτες εκτάσεων γύρω από τη λίμνη και με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου, επικρίνει έντονα ο πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ιωαννίνων Αριστείδης Σωτηριάδης. Με επιστολή του στον «Πρωινό Λόγο» αναφέρει τα ακόλουθα:

«Κύριε Διευθυντά 

Σε επιστολή μου που δημοσιεύθηκε στον ΠΡΩΪΝΟ ΛΟΓΟ της 11ης Νοεμβρίου του 2022 με τίτλο της εφημερίδας «Εκ του πονηρού ο επιχειρούμενος επανακαθορισμός των ορίων της λίμνης», αναφερόμουν στην κίνηση της κυρίας Μαρίας Κεφάλα Βουλευτή της Ν.Δ., για επανακαθορισμό της οριοθέτησης της λίμνης και της κόκκινης γραμμής (παρόχθια ζώνη), ζητώντας τη μείωση της στάθμης των υδάτων της από τα 469,54 μ., ώστε η Παμβώτιδα να επανέλθει στο φυσικό της όριο, όπως έλεγε χωρίς όμως να το προσδιορίζει. Αμφισβητώντας μάλιστα και την επιστημονική οντότητα μιας αξιόλογης και ολοκληρωμένης μελέτης προσδιορισμού των ορίων της λίμνης και της στάθμης των 469,54 μ., η οποία συντάχθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ν. 2971/2001, χωρίς καν να έχει η ίδια στοιχειώδεις γνώσεις, ανέλαβε να υποστηρίξει τα αιτήματα των καταπατητών  λιμναίων εκτάσεων της Παμβώτιδας, εισηγούμενη τότε στην Κυβέρνηση και στον κύριο Πρωθυπουργό τον επανακαθορισμό της οριοθέτησης της λίμνης. 

Σ’ εκείνη την επιστολή μου περιέγραφα τις καταστροφικές επιπτώσεις που επέφερε στο οικοσύστημα της Παμβώτιδας, η κατασκευή των αναχωμάτων μέσα στη λίμνη και την οικτρά κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η λίμνη μας και επεσήμαινα στην κυρία Κεφάλα, τις τραγικές συνέπειες που θα είχε για την Παμβώτιδα μία νέα μείωση της υδροχωρητικότητάς της και της στάθμης των υδάτων της από τυχόν επανακαθορισμό της οριοθέτησης που ζητούσε.

Από τα γραφόμενα στον Π.Λ. της 25ης Μαΐου, ότι με πρωτοβουλία της Υφυπουργού κυρίας Μαρίας Κεφάλα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στους Λογγάδες, στην οποία συμμετείχαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και ο Γ.Γ. Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κύριος Ευθύμιος Μπακογιάννης, με σκοπό την ενημέρωσή των στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί ο πρόσφατος νόμος 5092/2024, με αναγνώριση και κατοχύρωση δικαιώματος ιδιοκτησίας εκατοντάδων πολιτών στην παρόχθια ζώνη της λίμνης Παμβώτιδας, όπως ισχυρίζεται η κυρία Κεφάλα, επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι η κυρία Κεφάλα δεν ενδιαφέρεται για τους έχοντες νόμιμες ιδιοκτησίες στην παρόχθια ζώνη συμπολίτες μας, αλλά για λόγους ψηφοθηρικούς, στην αναγνώριση και κατοχύρωση δικαιώματος ιδιοκτησίας των εκατοντάδων καταπατητών λιμναίων εκτάσεων, τις οποίες έχουν μπαζώσει με σκοπό την οικοπεδοποίησή τους, γι’ αυτό και επαναφέρει τη συζήτηση για τον επανακαθορισμό των ορίων της λίμνης.

Οι καταπατήσεις λιμναίων εκτάσεων της Παμβώτιδας και η μπαζοποίησή τους είχαν πάρει τεράστιες διαστάσεις και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος κατά το 1977 και στα επόμενα χρόνια είχε κάνει μεγάλο αγώνα για να τις σταματήσει. Αδιάψευστος μάρτυρας και ο τοπικός Τύπος.

Στα ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ με τίτλο: «ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ ΞΥΠΝΑ ΜΑΣ ΦΑΓΑΝΕ ΤΗ ΛΙΜΝΗ» αναφέρεται: «Εκεί που άλλοτε έγλειφαν τα νερά της το δρόμο σήμερα είναι ΜΠΑΖΩΜΕΝΕΣ εκτάσεις! Εκεί που έδεναν άλλοτε οι Νησιώτες και οι Περαμιώτες τα καΐκια τους τώρα βρίσκονται ΓΗΠΕΔΑ και ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ αυτοκινήτων και ΟΙΚΟΠΕΔΑ έτοιμα προς ανοικοδόμηση!».

Στον ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ με τίτλο: «Χάνουμε τη λίμνη μας S.O.S. αναφέρεται: «Κάτω τα χέρια από τη λίμνη μας. Κάτω τα χέρια από το στολίδι των Ιωαννίνων, την πηγή ζωής της πόλης. Την αποξήραναν και τη σμίκρυναν. Την μπάζωσαν ασυνείδητοι οικοπεδοφάγοι και τη συρρίκνωσαν ακόμη περισσότερο».

Ώστε για τις ψήφους των καταπατητών οργανώθηκε ο ερχομός του κυβερνητικού κλιμακίου στα Γιάννενα και η συνάντησή του στους Λογγάδες, το οποίο επίσης σύμφωνα με τη δήλωση της κυρίας Κεφάλα μετέφερε και την «πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα»;

Η θέση αυτή της Κυβερνήσεως του κυρίου Μητσοτάκη δεν είναι φιλική προς της λίμνη Παμβώτιδα. Στη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή ενδιαφέρονταν πάντα για τη λίμνη, αγαπούσαν τη λίμνη. Χαρακτηριστικά τα λόγια του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή που απευθυνόμενος στους Γιαννιώτες είπε: «Προσέξτε τη λίμνη και τα μάτια σας». Δεν τα γνωρίζει, δεν τα έχει ακούσει αυτά η Νεοδημοκράτισσα υφυπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανεξήγητα αγκάλιασε τους καταπατητές;». 

Αριστείδης Σωτηριάδης

Πρώην Πρόεδρος Συλλόγου 

Προστασίας Περιβάλλοντος