Comp 1

60 χρόνια μετά…

on .

Η περιφέρεια της Ηπείρου και ειδικότερα τα Γιάννενα, δεν ζούνε μόνο με το ιστορικό τους παρελθόν, αλλά μπορούν να καμαρώνουν και για το Πανεπιστήμιο, που έγινε ήδη 60 ετών!

Με έξι δεκαετίες στην πλάτη του, δεν σημαίνει πως… συνταξιοδοτείται, απεναντίας μεγαλώνει, δυναμώνει και τη μορφή της πόλης διαμορφώνει!

Ήταν το μακρινό 1964, όταν ο Γέρος της Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Παπανδρέου, με Υπουργό Παιδείας τον συντοπίτη μας Γεώργιο Μυλωνά, δημιούργησαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

Μία περιοχή που σίγουρα το εδικαιούτο, μιας και η πόλη μας είναι συνυφασμένη με τα γρόσια… και με τα γράμματα!

Ξεκίνησε η λειτουργία του δειλά – δειλά και σήμερα έχει 19 Σχολές η πόλη των Ιωαννίνων, τρεις η πόλη της Άρτας και μία η πόλη της Πρέβεζας! (Αδικημένη η Ηγουμενίτσα, που… της έκλεψαν τη Σχολή Διερμηνείας!).

Η απομονωμένη λοιπόν ως τότε περιοχή της Ηπείρου άρχισε να «ζωντανεύει» με τη νεολαία και τους φοιτητές!

Η τοπική αγορά «αναστήθηκε»! Η ανάγκη στέγασης των φοιτητών, έδωσε… το έναυσμα για δράση, στους εργολάβους και τις μπετονιέρες!

Τα μαγαζιά εστίασης πολλαπλασιάστηκαν! Οι χώροι διασκέδασης επίσης. Άλλαξε μορφή ολόκληρη η πόλη!

Το πανεπιστήμιο λοιπόν, σε συνδυασμό με τα δύο Νοσοκομεία (Πανεπιστημιακό και «Χατζηκώστα») έδωσαν ορατές λύσεις σε θέματα παιδείας και Υγείας, χωρίς να είναι όλα τέλεια…

Αλλά φανταστείτε την «όμορφη πόλη μας», χωρίς τους πυλώνες της Εκπαίδευσης και της Υγείας, σε τι επίπεδο θα βρισκόταν!

Και δικαίως στήθηκε η προτομή του αείμνηστου Γεώργιου Μυλωνά, του Υπουργού Παιδείας, που συνέβαλε τα μέγιστα, στη δημιουργία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων!

Οι σύγχρονοι πολιτικοί μας, ας παλέψουν και αυτοί για κάτι μεγάλο στην περιοχή! Και τότε θα βρεθεί και γι’ αυτούς ένας δρόμος… που θα φέρει το όνομά τους!..

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.