Comp 1

Αυθαιρεσίες...

on .

● Η αυθαίρετη δόμηση στην Ελλάδα, είναι ένα.. πολύ παλαιό σπορ, στο οποίο ο Έλληνας είχε σπουδαίες επιδόσεις! (εάν και σε άλλους τομείς, είχε την ίδια επίδοση, η Ελλάδα θα ήταν μια άλλη χώρα...).

Ανέκαθεν, ήξερε ο Έλληνας να κάνει καλά «τις δουλειές του»! Κατ' αρχήν, υπήρξε πολύ «προσεκτικός», καθώς δεν καταπάτησε ποτέ... σπουδαία τοπόσημα, ιστορικούς ή αρχαιολογικούς χώρους! Δεν διεκδίκησε ποτέ και δεν τόλμησε να χτίσει στο... βράχο της Ακρόπολης ή στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης! «Δραστηριοποιούνταν» σε λιγότερο γνωστές περιοχές, ώστε να μη γίνεται «στόχος»!

Έτσι, έχτιζε σε δάση, σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε οικόπεδα «αμφισβητούμενα», ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη! Εκμεταλλευόταν ακόμη και τα μπαζωμένα ρέματα, καθώς είχε «επενδύσει» στο ρουσφέτι και στα ψέματα!!

Το κράτος, το ράθυμο και δυσκίνητο, αδιαφορούσε και ο πολίτης για να χτίσει παρανόμως, ξεκινούσε! Μέχρι να αντιληφθεί το κράτος, την καταπάτηση μιας δασικής περιοχής, ο Έλληνας είχε ήδη χτίσει το αυθαίρετο κτίσμα! Σαν... κύριος, είχε ηλεκτροδοτήσει το σπίτι και ακόμη είχε κουβαλήσει... την οικοσκευή! Και η μεγάλη ή μικρή αυθαιρεσία, ουδέποτε κατεδαφίστηκε, απλά επιβλήθηκε ένα πρόστιμο-χάδι και όλα μέλι-γάλα!

Τώρα, με καινούριο νόμο, όποιο αυθαίρετο χτίζεται, μέσα στο 2024, λένε πως θα κατεδαφίζεται! Αργά ξύπνησε το κράτος από το λήθαργο! Οι προηγούμενες αυθαιρεσίες διαγράφονται... Αλλά, έστω και τώρα, ο νέος νόμος να εφαρμοστεί! Διαφορετικά η παράνομη δόμηση θα αυξηθεί!

Γιατί οι νόμοι, ναι μεν ψηφίζονται, αλλά δεν εφαρμόζονται... Επιτέλους, ας γίνει και ένας ακόμη νόμος στην Ελλάδα!

Ένας νόμος… για να εφαρμόζονται οι νόμοι!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής.