Comp 1

Ο μοναδικός τρόπος...

on .

Όταν είσαι φιλότιμος... και φιλόξενος, πολλές φορές βρίσκεις το μπελά σου! Φιλοξενείς μία οικογένεια, για τις γιορτές του Πάσχα και σου... εμφανίζονται δύο! (συνολικά 10 άτομα!)

Ο ... « Αθηναίος» ξάδερφος του Μήτσου, είχε κλείσει από τα Χριστούγεννα, πως θα φιλοξενηθεί το Πάσχα, στην Άνω Ραχούλα, από το… θείο του Μήτσου! Όμως ο ξάδερφος παρακάλεσε τον Μήτσο, να… φιλοξενήσει και τον κουμπάρο του απ’ τα Καμίνια, καθώς εκείνος δεν έχει χωριό, είναι... γέννημα-θρέμμα Καμινιώτης!

Ο Μήτσος, ντροπαλός και φιλότιμος είπε το ΝΑΙ, παρά ... τις αντιρρήσεις της γυναίκας του! Και έτσι, μια ... ντουζίνα κόσμος, γέμισε την αυλή και το σπιτικό του Μήτσου! Και την ημέρα της Ανάστασης… αναστέναξε και αυτός και η γυναίκα του, με το  «βάρος» του πασχαλινού τραπεζιού!

Αλλά, τι να τους κάνει ένα μικρό αρνί, που αγόρασε η γυναίκα του Μήτσου! Αυτό δεν φτάνει μόνο στον ξάδερφο, πόσο μάλλον και τον κουμπάρο του, που κουβάλησε από την πρωτεύουσα! Έτσι ο Μήτσος, έσφαξε και... μία παλιά προβατίνα, για ... συμπλήρωμα!

Στοίχησε στο Μήτσο, το πασχαλινό τραπέζι, μια ολόκληρη σύνταξη! Αλλά τουλάχιστον έμειναν ευχαριστημένοι! Αρχικά ο ξάδερφος, που στο χωριό, έχει το πατρικό του μισογκρεμισμένο και εγκαταλελειμμένο! Αλλά και ο κουμπάρος του, που δεν έχει ούτε χωριό, ούτε στον ήλιο μοίρα!

Οι αρχικές σκέψεις των... φιλοξενουμένων να καθίσουν στο χωριό μέχρι την Κυριακή του Θωμά, δεν... ευοδώθηκαν!  Γιατί η γυναίκα του Μήτσου… προσποιήθηκε, πως έχει ένα σφίξιμο στο στήθος και κάλεσαν το ασθενοφόρο! 

Ήταν ο… μοναδικός τρόπος να τους «ξεφορτωθεί»! Αμ πώς…

*Ο Γιάννης Μπούγιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής.