Η ακρίβεια σήμερα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί!

on .

Τόσο η παγκόσμια όσο και η ελληνική οικονομία βρίσκονται αντιμέτωπες εδώ και χρόνια με πρωτόγνωρες προκλήσεις. Η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή κρίση, οι συνεχόμενοι πόλεμοι σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιούργησαν αναπόφευκτα αύξηση του κόστους παραγωγής και αυτή πέρασε στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, εκτινάσσοντας τις τιμές τους.  Το κόστος των τροφίμων είναι η βασικότερη πλέον ανησυχία των καταναλωτών. Η Κυβέρνηση παίρνει πραγματικά δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και συγκεκριμένα:

• Περισσότερα από 4.000 βασικά προϊόντα έχουν ήδη μειωμένες τιμές τιμοκαταλόγου που φτάνουν έως και το 20%.

• Στο βρεφικό γάλα οι μεσοσταθμικές μειώσεις, λόγω του πλαφόν που επιβλήθηκε, φτάνουν το 15% και στόχος είναι να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

• Στα οπωροκηπευτικά εφαρμόζεται το net pricing και στοχεύουμε σε «καθαρές» τιμές στο τιμολόγιο, ώστε να υπάρχει διαφάνεια από το χωράφι στο ράφι, καθώς και άλλα.

Ποιες άλλες λύσεις όμως μπορούν να δοθούν για το πρόβλημα της ακρίβειας; Πρώτα από όλα, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης αξιοποιώντας πλέον τις ψηφιακές τεχνολογίες και ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα μπορούν εύκολα και άμεσα να πληροφορούνται για την εξέλιξη των τιμών στις πολύπλοκες εφοδιαστικές αλυσίδες των τροφίμων, να συγκρίνουν καθημερινά τις τιμές επωνύμων προϊόντων σε διαφορετικές τοποθεσίες/χώρες κατανάλωσης, και να πληροφορούνται για τις απότομες διεθνείς διακυμάνσεις τιμών των πρώτων υλών. Αυτή η στοχευμένη και καθημερινή πληροφόρηση θα τους δώσει τη δυνατότητα για ουσιαστική γνώση των εξελίξεων των τιμών ανά κατηγορία και άμεσες εξειδικευμένες παρεμβάσεις της πολιτείας εφόσον διαπιστωθεί αισχροκέρδεια και κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Από την άλλη μεριά, οι καταναλωτές έχουν πλέον μεγάλη δύναμη αξιοποιώντας τις ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες για σύγκριση τιμών και βελτιστοποίηση της επιλογής των πιο αποτελεσματικών σημείων και καναλιών αγοράς. 

Φυσικά, η πιο σημαντική λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας θα προκύψει μέσω της αύξησης του εισοδήματος όλων των πολιτών και της βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος της Ελλάδας.

Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε όλοι από κοινού σε ένα συλλογικό εγχείρημα για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

*Ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος είναι Πολιτικός Μηχανικός, MSc.