Δέκα μέρες… φυλακή!

on .

Αυτά… τα κατορθώματα και οι αναμνήσεις κάποιων απ’ το Στρατό είναι ανεπανάληπτες! Περιστατικά που λέγονται με στόμφο στο καφενείο, αν και ανήκουν στο πολύ μακρινό παρελθόν…

Ο Μήτσος και ο Θύμιος, που ανήκουν… στην ίδια κλάση, κατετάγησαν λίγο πριν τη μεταπολίτευση! Έτυχε να υπηρετήσουν και τις δύο περιόδους… Και… δικτατορικά και δημοκρατικά! (1973-1975).

Ο Μήτσος πήγε στο Στρατό Ξηράς και… κάθισε (τρόπος του λέγειν) 28 μήνες!

Ο δε Θύμιος, 30 μήνες, γιατί ήταν στην Αεροπορία!

Αλλά, ο κοινός τους φίλος, ο Νίκος, που είναι απ’ τα… κατσάβραχα, πήγε στο ναυτικό! (32 μήνες!) Τώρα η 12μηνη θητεία φαίνεται… βουνό!

Υπήρχε εκπαίδευση, πειθαρχία, σε αέρα, θάλασσα και ξηρά και τότε βεβαίως δεν υπήρχαν και τα… κινητά! Περιμέναμε το… γράμμα του ταχυδρόμου, από γονείς και… αγαπημένη!

Ο Μήτσος θυμήθηκε με παράπονο τη σκοπιά που φύλαγε το βράδυ της πρωτοχρονιάς, αλλά και ο Θύμιος που ήταν τακτικότατος… επισκέπτης της σκοπιάς!

Ο Μήτσος θυμήθηκε ένα φίλο του απ’ την Καρδίτσα, που κάθε φορά που ήταν στη σκοπιά, έριχνε κάτι… ύπνους, άλλο πράγμα! Εάν τον έπιανε η «Έφοδος», έτρωγε και 10 μέρες φυλακή! (άργησε πολύ… να απολυθεί!)

Ο Θύμιος που άκουσε όλα αυτά, βρήκε την… ευκαιρία να ρίξει και τις… «πολιτικές του μπηχτές»!

Ο Καρδιτσιώτης φαντάρος ήταν κουρασμένος από… τις αγγαρείες και γι’ αυτό έριχνε στη σκοπιά τον… ύπνο του δικαίου!

Ενώ… η αντιπολίτευση στη χώρα μας, που είναι πολυκερματισμένη, γιατί δείχνει… τόσο κουρασμένη και… αμέτοχη στα τεκταινόμενα; Γιατί ακολουθεί… τα χνάρια του φαντάρου και δεν παραμένει «εν εγρηγόρσει»;

Και καθώς δεν επιτελεί το ρόλο της, ο… Άδωνις είναι μεσ’ στην καλή χαρά!

10 μέρες… φυλακή, από τους κουρασμένους πολίτες! 

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.