Στο μεσοχώρι!

on .

Ανοίγει ο καιρός (αισίως), αρχίζει ο τουρισμός! Προορισμός πολλών το Ζαγόρι μας και άφιξη με κάθε μέσο (αυτοκίνητο, αυτοκινούμενο, λεωφορείο, μοτοσυκλέτα, ποδήλατο, ακόμα και πεζή (autostop). Το άρθρο μου αφορά την ηλιόλουστη μέρα της 30/3! Τι έρχονται να δουν στο Ζαγόρι μας; • την αρχιτεκτονική, • την φύση (μονοπάτια, κλπ διαδρομές)! • την πανίδα & χλωρίδα! • βουνοκορφές, ποτάμια, λίμνες, χαράδρες! • τις εκκλησιές, εκκλησάκια & μοναστήρια! • τα γεφύρια, τις σκάλες! • τα χωριά μας! Όλοι φαντάζονται ένα χωριό παραδοσιακά χτισμένο τριγύρω από μια πλατεία, στην μέση έναν πανώριο υπεραιωνόβιο πλάτανο και ;; ... μια βρύση!

Και να σου μπρος μου ζευγάρι ποδηλατών (διασχίζουν το Ζαγόρι) με τον Μαρτίσιο ήλιο να ταλανίζει κάθε ανηφορική πεταλιά! Κινούνται με χάρη ανάμεσα στις στροφές, χαζεύουν και ;;; στην πρώτη βρύση μπρος τους σταματούν! ΜΑ!! δεν πίνουν νερό της βρύσης, ενώ «τους βλέπω» ότι έχουν γκανιάξει, πίνουν το μεταφερόμενο εμφιαλωμένο! Και κατάλαβα γιατί δυσπιστούν!

- ΔΕΝ υπάρχει πουθενά σήμανση καταλληλότητας του νερού!

Μπορεί εμείς να μάθαμε ότι το τρεχούμενο νερό είναι συνήθως ασφαλές προς κατανάλωση αλλά μπορούμε να το βεβαιώσουμε, χωρίς κάποια έρευνα; Φιλοτιμήθηκε ποτέ κάποιος Τ. Εκπρόσωπος να θίξει το θέμα αυτό στην Δημοτική αρχή και να γίνουν έλεγχοι;

Και οι επισκέπτες (ποδηλάτες) συνεχίζουν, φτάνουν σε ένα χωριό (ευτυχώς βρίσκουν μαγαζί ανοιχτό) και ενώ η βρύση μπροστά τους στο μεσοχώρι κελαρίζει ευχάριστα και σε καλεί να πιείς... αυτοί αρνούνται (και αγοράζουν νερό)! 

Σε κάθε χωριό στέκονται και φωτογραφίζουν (ότι προανέφερα). Στο επόμενο όμως χωριό (που πέρασα πέντε χρόνια) ξανά σταματούν και φωτογραφίζουν... την εκκλησία... τον πλάτανο... κάποια σπίτια ...και το βλέμμα φτάνει στο κτίσμα εκείνο που ως κυρίαρχο στο μεσοχώρι ΕΠΡΕΠΕ να είναι κόσμημα. Στην ΒΡΥΣΗ! Στην κεντρική κοινόχρηστη βρύση για ντόπιους & ξένους!

Στο πρόσωπό τους διαγράφεται χωρίς να εκστομίζεται η λέξη «ΑΠΕΧΘΕΙΑ» (εικόνα) 

Και αυτόματα έρχεται η ερώτηση: 

- Κύριε/α Πρόεδρε θα πίνατε νερό στην βρύση του χωριού σας;

Μετά από αυτό, έφυγαν, ενώ εγώ στάθηκα λυπημένος και σκεπτόμενος τι φταίει;;

Αθάνατη Ελλάς:

Καλή η θέση... αλλά χωρίς να γίνονται πράξεις. Καλό να λένε ότι είναι από χωριό... αλλά χωρίς να προσφέρουν σε αυτό. Εξάλλου οι εκλογές πέρασαν (το 2028 πάλι).

ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ που ως «Ζαγορίσιος κατ’ επιλογή» που με αποκάλεσαν κάποιοι, συνεχίζω να βλέπω τέτοιες εικόνες στα χωριά μας. Ως πότε όμως σαν σκεπτόμενος πολίτης θα πράττω για το γενικό καλό, όταν κάποιοι ΔΕΝ θέλουν να το πράξουν;

Βραδέτο Ζαγοριού