Αργοσβήνει το καντήλι των Βορειοηπειρωτών…

on .

Ύστερα από την καταδίκη του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας ίσως αντιληφθεί η ελληνική κοινωνία, πολιτειακή εξουσία και λαός, ότι το αλβανικό κράτος συνεχίζει την ίδια πολιτική για τον ξεριζωμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Πρόκειται για μια πολιτική πρακτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις της Αλβανίας από το 1912, που ανακηρύχτηκε ανεξάρτητο κράτος, με τη χάραξη των συνόρων αργότερα, με την παραβίαση του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας (17/5/1914)  και τη δέσμευσή της στην Κοινωνία των Εθνών (2-10-1921).

Και είναι γεγονός ότι όλα τα συστήματα εξουσίας του αλβανικού κράτους από την ίδρυσή του, βασιλιάς, πρωθυπουργοί και δικτάτορες εμπνέονται από το πάθος του αλβανικού εθνικισμού, οπότε δεν μπόρεσαν να σεβαστούν την ιστορική πραγματικότητα του γεωγραφικού τους χώρου. Βεβαίως οι πιο στυγνοί διώκτες υπήρξαν οι αυταρχικές τους εξουσίες, όπως είναι σήμερα και αυτή του Ράμα. Και τα τελευταία χρόνια παρά τις κάποιες διπλωματικές κινήσεις οι Αλβανοί εξουσιαστές ενισχύουν τον μεγαλοϊδεατισμό τους με πολλούς τρόπους και με πολλά μέσα.

Έτσι φτάσανε στις μέρες μας με συνεχείς διώξεις της Ελληνικής μειονότητας και με παραβίαση διεθνών κανόνων και ευρωπαϊκών αρχών που προστατεύουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ως τώρα οι Αλβανοί για να ξεριζώσουν, και το πέτυχαν ως ένα σημείο, τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου είχαν στο στόχαστρό τους την Ελληνική γλώσσα, τη θρησκεία και γενικά την ιστορία του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται ως μειονοτικοί καθαρά Ελληνικοί πληθυσμοί και να κλείνουν τα σχολεία ή να υποβαθμίζουν την Ελληνική γλώσσα.

Αλλά σήμερα ο Ράμα με την παρέα του ενδιαφέρεται και για τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών με σκοπό να πλουτίσουν οι δικοί του με την αξιοποίησή τους και να αναγκαστούν οι Έλληνες ή να υποταχτούν στην αλβανική διοίκηση ή να ξεριζωθούν από την πατρογονική τους πατρίδα.

Αυτή η πολιτική της δίωξης και του ξεριζωμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ήρθε και έγινε σε όλον τον κόσμο φανερή με την καταδίκη του εκλεγμένου Μπελέρη, δημάρχου της Χιμάρας. Η όλη δικαστική διαδικασία ήταν μια παρωδία και φωτογραφίζει το όλο αλβανικό σύστημα. Η αλβανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε μάρτυρα πληρωμένο, ο οποίος «αποκάλυψε» ότι ο Μπελέρης εξαγόρασε ψηφοφόρο! Αλήθεια ποιος δεν γνωρίζει πώς λειτουργεί το αλβανικό σύστημα, από πού αντλεί την οικονομική δύναμη ο Ράμα και πώς πλουτίζουν όλοι εκείνοι που στηρίζουν το σύστημα; Δεν υπάρχει υπηρεσία, διοικητική ή πολιτική, που να μην εξαγοράζεται και να μην υποτάσσεται στην εξουσία με οικονομικά ανταλλάγματα. Έτσι εξηγείται και η συμπεριφορά πολλών συμπατριωτών του Ράμα.

Δυστυχώς, όπως συνέβη στο ξεκίνημα του αλβανικού κράτους με την υποστήριξη της Ιταλίας, της Αυστρίας και του Βατικανού, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σήμερα έχουμε ένα κράτος, του οποίου η κυβέρνηση προσκυνάει τον Ερντογάν αρκεί να εξασφαλίσει την προστασία του. Αυτά τα κράτη στην Ιστορία είναι ικανά για κάθε ενέργεια σε βάρος δικαιωμάτων, αρχών και γενικά του διεθνούς δικαίου.

Σ’ αυτή την τόσο σοβαρή κατάσταση σε βάρος των Βορειοηπειρωτών και γενικότερα της Ελλάδας οφείλουμε να αντισταθούμε με όλα τα διπλωματικά και ειρηνικά μέσα. Βεβαίως δεν είμαι της άποψης να ασκήσουμε και εμείς βία ως ισχυρότερο κράτος, γιατί ποτέ δυο γειτονικά κράτη δεν ωφελούνται όταν αρνούνται τον διάλογο ως μέθοδο επίλυσης των διαφορών τους.

Αλλά ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου. συρρικνώνεται, φεύγει από την πατρίδα του και ζει σε συνθήκες τριτοκοσμικές. Όλα δείχνουν ότι το καντήλι τους αργοσβήνει. Γι’ αυτό και τίθεται το καίριο πολιτικό ερώτημα: Τι κάνει η Ελλάδα για να στηρίξει τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών στον τόπο τους; Η ως τώρα πολιτική των κυβερνήσεων δεν βοήθησε, αλλά αντίθετα ενίσχυσε την αλαζονία των Αλβανών και ανέχτηκε όλες τις διωκτικές πράξεις τους.

Άρα οφείλει σήμερα κιόλας με αφορμή την καταδίκη του δημάρχου της Χιμάρας να σχεδιάσει από την αρχή μια διαφορετική πολιτική προς την Αλβανία με στόχο να δείξει ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί η Ελλάδα καμιά μορφή βίας σε βάρος των Ελλήνων. Εκτιμώ ότι έχουμε τα μέσα να επιβάλλουμε στην Αλβανία τη συμμόρφωσή της με τα δίκαια που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί αν και τώρα δεν αντιδράσουμε, ο Ελληνισμός θα υποστεί μια ακόμη εθνική ήττα και μάλιστα από ένα κράτος ήσσονος σημασίας.

Χάρης Λεοντάρης