Η στημένη δίκη και η καταδίκη του Φ. Μπελέρη

on .

Ο στόχος, για τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, επετεύχθη. Ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χιμάρας δεν έχει το δικαίωμα να ορκιστεί μέχρι την τελεσίδικη απόφαση. Από την αλβανική δικαιοσύνη κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε δύο χρόνια φυλάκιση για απόπειρα εξαγοράς ψήφων. Ο στενός του συνεργάτης Παντελής Κοκαβέσης δικάστηκε σε 18 μήνες με τριετή αναστολή και περιοριστικούς όρους. Με μια στημένη δίκη – παρωδία, χωρίς στοιχεία και μάρτυρες, με ψέματα ανυπόστατα, καταδίκασαν 

τον Μπελέρη και τον έθεσαν εκτός Χιμάρας, για να μπορούν ανενόχλητοι να ιδιοποιούνται τις περιουσίες των Χιμαριωτών. Η δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων Χιμαριωτών με συνένοχο τον ηττημένο δήμαρχο, ο οποίος συνεχίζει να ασκεί καθήκοντα δημάρχου, ήταν και συνεχίζει να είναι ο σκοπός του στενού κύκλου του Έντι Ράμα.

Ήταν προειλημμένη, προαποφασισμένη, η απόφαση για τον εκλεγμένο δήμαρχο της Χιμάρας, ήταν γνωστή και δεν θεωρείται έκπληξη, αφού η δικαιοσύνη της χώρας είναι φερέφωνο του πρωθυπουργού. Εκδικητικός μισέλληνας ο Έντι Ράμα, διακαής του πόθος η πλήρης εξόντωση του Μπελέρη και της εθνικής μειονότητας. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, με την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών, να προκηρύξει νέες εκλογές στη Χιμάρα. Δεν ξέρουμε και τι άλλο μηχανεύεται το αρρωστημένο μυαλό του. Ο σφετερισμός των περιουσιών και η επιβολή σιωπής στους Χιμαριώτες, για να σταματήσουν να διαλαλούν την ελληνικότητά τους, αφού, μάλιστα, είναι εκτός των πλασματικών, των αυθαίρετων μειονοτικών ζωών, αυτό είναι το κατεξοχήν μέλημα της αλβανικής κυβέρνησης και των αλβανικών σοβινιστικών κύκλων.

Αναμένεται οι συνήγοροι του Μπελέρη να υποβάλουν έφεση κατά της απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου. Όπως φαίνεται, όμως, οι οιωνοί και για την έφεση δεν είναι ενθαρρυντικοί. Είναι φανερός ο ασφυκτικός έλεγχος του πρωθυπουργού στη δικαιοσύνη. Θα υπάρχει άραγε γνήσια δίκη; Με διορισμένους δικαστές είναι δυνατόν να περιμένουμε δίκαιη απόφαση;

Μετά την καταδικαστική απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου το υπουργείο των Εξωτερικών της Ελλάδος, με ανακοίνωσή του, δήλωση ότι «θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας». Δήλωσε ακόμη ότι «η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι θέμα διμερών σχέσεων, από κράτος δικαίου».

Και όλα τα ελληνικά κόμματα καταδίκασαν την διαδικασία της δίκης και την απόφαση. Δηλώνουν ότι «εγείρονται πολλά ερωτηματικά όσον αφορά την αντικειμενικότητα της δίκης. Στην Αλβανία δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Χωρίς τη θωράκιση κράτους δικαίου ας μην περιμένουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι θέμα παρέμβασης στη λειτουργεία των θεσμών».

Και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την δική του παρέμβαση τονίζοντας τα εξής σε γραπτή δήλωσή του: «Η καταδίκη του Μπελέρη όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα, αλλά δείχνει την περιφρόνηση στους κανόνες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου η σημερινή Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμιά θέση στην Ευρώπη».

Να σημειώσουμε ότι καθόλο το διάστημα της πορείας της υπόθεσης, από τη φυλάκιση του Μπελέρη μέχρι σήμερα, δηλαδή για δέκα μήνες, οι Αλβανοί ιθύνοντες δεν μας έδωσαν την εντύπωση ότι η δίκη θα ήταν αντικειμενική, σύμφωνα με δικαστικούς κανόνες και μέσα στα πλαίσια Κράτους δικαίου. Δεν μας έχουν συνηθίσει οι Αλβανοί για αντικειμενική αντιμετώπιση της υπόθεσης Μπελέρη και κατ’ επέκταση της Εθνικής Ελληνικής μειονότητας. Εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε πλείστες όσες αδικίες, υπαναχωρήσεις σε διμερείς συμφωνίες και συνεχείς εκφοβισμούς και διώξεις των Ελλήνων της μειονότητας.

Στρεπτόδικοι, κακόπιστοι, επιλήσμονες, αχάριστοι. Μοναδικοί οι Αλβανοί να διαστρέφουν σκόπιμα την αλήθεια και να συνεχίζουν απτόητοι διωγμούς και εκφοβισμούς, αγνοώντας τις όποιες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών κομμάτων.

Στην απολογία του ο Μπελέρης ήταν καταιγιστικός και καταγγελτικός εναντίον της κυβέρνησης Ράμα. Περιέγραφε την δίκη του σαν κάτι που θα μπορούσε να γίνει σε παρωχημένες εποχές, όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024. Αργά ή γρήγορα, είπε, απολογούμενος μέσα από το γυάλινο κλουβί στο οποίο ήταν κλεισμένος από την αρχή της δίκης, θα δικαιωθώ.

Ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαιωθεί στη συνείδηση των συμπατριωτών του Χιμαριωτών που τον ανέδειξαν δήμαρχό τους και στη συνείδηση όλων των Βορειοηπειρωτών που παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον του γολγοθά που περνάει. Την αγωνία του και την αγωνία όλων των Βορειοηπειρωτών συμμερίζονται οι Έλληνες που εύχονται ευτυχή διέξοδο από τα δεινά τους.

Οι Χιμαριώτες και όλοι οι Βορειοηπειρώτες, όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα μάχονται για τα δικαιώματά τους. Νιώθουν ότι εγκαταλείφθηκαν από την Ελλάδα και αφέθηκαν έρμαια στις ορέξεις των Αλβανών. Η πίκρα και η οργή ξεχειλίζουν παρ’ όλα αυτά αντιστέκονται, αγωνίζονται να κρατηθούν στις ρίζες τους. Ως πότε όμως! Αναμένουν το στιβαρό χέρι της μητέρας πατρίδας για να λυθούν τα προβλήματά τους, τα οποία, αντί να επιλύονται, αυξάνονται. Παραπονιούνται, στεναχωριούνται, οργίζονται και υψώνουν φωνή απελπισίας για τα τωρινά τους δεινά από τους Αλβανούς ηγήτορες.