Θα μας αλλάξουν τα φώτα!

on .

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου για τα αποτελέσματα σοβαρών χειρισμών σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών της πόλης μας, θα μου επιτραπεί και μένα σαν κατοίκου της να επισημάνω τα παρακάτω: Ύστερα από την πρόσφατη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προτάθηκε και υιοθετήθηκε σχετική εισήγηση για αύξηση των Δημοτικών τελών στα κοινόχρηστα, όπως το ρεύμα, το νερό κ.λ.π., με στόχο την κάλυψη δαπανών του Δήμου λόγω υπερχρέωσης κυρίως στον δημοτικό φωτισμό! Και εδώ είναι το οξύμωρο! Κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία (Ελισαφ, Παπαγεωργίου), είχε τεθεί το θέμα της αντικατάστασης των παλαιών ενεργοβόρων λαμπτήρων οδοφωτισμού με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας τύπου LED αρκετά οικονομικότερους κατά 80%, όπως άλλωστε έγινε στους περισσότερους Δήμους της χώρας. Η υπεροχή τους συνίσταται επιπλέον και στην παροχή εντονότερου φωτισμού αλλά και αντοχής σε καταπονήσεις λόγω καιρικών συνθηκών, χωρίς επιπλέον δαπάνες για νέα υποδομή (όπως αντικατάσταση καλωδίωσης ή ντουί κ.λπ.).

Και έγινε η δημοπράτηση του έργου. Ύστερα όμως από έντονες αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης (σημερινής Δημοτικής Αρχής) η κατοχύρωση του έργου στον μειοψηφήσαντα εργολάβο δεν έγινε, λόγω ενδεχομένως της μικρής έκπτωσης που κατέθεσε και που θεωρήθηκε  -από την τότε αντιπολίτευση-  ευνοϊκή για τον εργολάβο και ασύμφορη για το Δήμο. 

Το θέμα παρά τις επανειλημμένες κραυγές έκτοτε μπήκε στο ράφι και επανήλθε σήμερα, -μετά τις εκλογές- από θέση πλέον διοίκησης του Δήμου, για την κάλυψη σχηματισθείσης προς τη ΔΕΗ, υπέρογκης δαπάνης -αναίτια για τον δημότη και ξεδιάντροπα για την ηγεσία  του Δήμου- αποφασίστηκε να επιβληθεί επιπλέον φόρος στα κοινόχρηστα των δημοτών! Λύση εύκολη, λύση γρήγορη, λύση χειροπιαστή, λύση συναινετική! Πολλά μπράβο. Και σ΄ άλλα με υγεία! 

Το παράδοξο είναι ότι προεκλογικά καμία παράταξη δεν άγγιξε το θέμα, λες και υπήρχε συνεννόηση μεταξύ τους να μην έλθει στην επιφάνεια για ευνόητους λόγους! Μάλιστα δε, λόγω κόστους των νέων λαμπτήρων, η προμηθεύτρια εταιρία -απ’ ότι έγραψε ο Τύπος- πρότεινε η καταβολή της αξίας τους να γινόταν με δόσεις, οπότε μπροστά στο κέρδος λόγω  ΔΕΗ, που θα ήταν αρκετά σημαντικό, δεν θα υπήρχε πρόβλημα χρέους και η κάθε δόση θα καταβάλλονταν ανώδυνα.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Πού έφταιξα εγώ ο δημότης και μου ζητάς, κυρία Δημοτική Αρχή, ξεδιάντροπα να επωμιστώ εγώ το χαράτσι των δημοτικών τελών για τις δικές σας στραβοτιμονιές;

Δυστυχώς το όπλο της ψήφου που είχαμε σαν δημότες για να διαμαρτυρηθούμε έχει χαθεί και έτσι άλλη μια φορά θα πούμε το λαϊκό «βούλωστο ραγιά και πλήρωνε!» Αυτά για σήμερα. Με το θέμα του νερού θα ασχοληθούμε μια άλλη φορά. Έχουμε καιρό...