Ανάλυση… σε βάθος!

on .

Αυτό το «καφενείο» του χωριού, πρέπει να είναι ανώτερο από το καφενείο της Βουλής! Βέβαια ο καφές… δε συγκρίνεται, υπερέχει κατά πολύ της Άνω Ραχούλας!

Αλλά και η πολιτική συζήτηση έχει άλλη… βαρύτητα στο ορεινό χωριό! Γιατί στο καφενείο της Βουλής, οι βουλευτές πίνουν τον καφέ τους ήρεμα, μόνο στην αίθουσα κάνουν… πως έχουν διαφορές και ανεβάζουν δήθεν τους τόνους! Ενώ στη Ραχούλα οι διαφωνίες είναι σημαντικές και διατυπώνονται χωρίς περιστροφές!

Προχτές, ο Μήτσος και ο Θύμιος, στον πρωινό καφέ, κουβέντιαζαν και… ανέλυαν σε βάθος το θέμα των εξοπλισμών! Ο πρώτος, με εθνική υπερηφάνεια, εκθείαζε το τελευταίο εξοπλιστικό πρόγραμμα και τον ελληνοαμερικανικό εναγκαλισμό, αδιαφορώντας για του Έλληνα τον οικονομικό… στραγγαλισμό!

Μιλούσε με δέος για τα μαχητικά 5η γενιάς, που έρχονται οσονούπω! Και την υπεροχή της Ελλάδας έναντι των «γειτόνων», σε γη-αέρα και θάλασσα! (κανείς δεν είναι αντίθετος, με την αμυντική μας θωράκιση!)

Απ’ την άλλη ο Θύμιος, δεν συμφωνούσε απόλυτα μαζί του! Γιατί τον ενοχλούσε σφόδρα, ο γιγάντιος εξοπλισμός, Ελλήνων και Τούρκων, που υποτίθεται πως είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ!

- Νάτο, λοιπόν στο πρόβλημα, είπε στο Μήτσο! Οι μεγάλες δυνάμεις μας εξοπλίζουν αμφότερους φυσικά… για δικό τους όφελος! Ραφάλ ο ένας, F16 ο άλλος, μεγάλο το οικονομικό τους βάρος!

Ο Μήτσος όμως επιμένει!

- Πήραμε Θύμιο, μαχητικά 5ης γενιάς!

- Ναι, Μήτσο, όμως ξεχνάς, πως αυτά τα 5ης γενιάς θα τα πληρώσουν… γενεές 14!

- Θύμιο μου, παίρνουμε σαν δώρο και το πλεονάζον υλικό των ΗΠΑ!

- Όμως Μήτσο, εγώ… στο είπα: Οι μεγάλοι μας γεμίζουν με εθνική υπερηφάνεια, αλλά ταυτόχρονα… μας αδειάζουν τις τσέπες! Και τις δικές μας και των «γειτόνων»!..

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.