Οι έλεγχοι για το κάπνισμα…

on .

ΤΟ κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα καταστήματα και τα μέτρα για τους παραβάτες είναι πολύ αυστηρά. Επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους για τα καταστήματα εστίασης - καφετέριες και αυτό υπό προϋποθέσεις. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα καταστήματα, του λεγόμενου υγειονομικού ενδιαφέροντος, επλήγησαν από την απαγόρευση, αλλά ο νόμος είναι νόμος. Το πλήγμα όμως γίνεται πιο οδυνηρό από τον υπερβάλλοντα ζήλο αστυνομικών, που εξαντλούν την αυστηρότητά τους εκεί που δεν πρέπει και κυρίως με τρόπο που προκαλεί.

ΟΠΩΣ συνέβη την Τρίτη στις 20,30 περίπου, όταν σε ένα μικρό καφέ ομάδα αστυνομικών πήγε για έλεγχο. Υπήρξαμε αυτόπτες μάρτυρες (και… μοναδικοί πελάτες πίνοντας τον καφέ μας) της ακρότητας των ελεγκτών, που επέμεναν ότι ο εξωτερικός χώρος δεν έπρεπε να έχει μέχρι και τα χαμηλού ύψους προστατευτικά διαφανή πλαστικά τζάμια. Ολόκληρη φασαρία επειδή εκείνη την ώρα η ιδιοκτήτρια είχε κατεβασμένο το πλαστικό «ρολό», εξηγώντας τους ότι το έκανε επειδή δεν υπήρχαν πελάτες και για να μην μπαίνει ο παγωμένος αέρας στο μαγαζί. Ανένδοτοι, με τρόπους και τόνους ανεπίτρεπτους, συνέχιζαν τις παρατηρήσεις τους, με την… υπόμνηση ότι χάρη της κάνουν που δεν βεβαιώνουν παράβαση και πως θα… ξαναπεράσουν!

ΤΑ αστυνομικά όργανα για κανένα λόγο δεν μπορούν να απειλούν, ακόμη κι αν υπάρχει παράβαση των νόμων. Όμως, επιβάλλεται να κατανοούν και την αγωνία για την επιβίωση των επαγγελματιών, όταν μάλιστα σε όλη την πόλη υπάρχουν εξωτερικοί χώροι κλειστοί από παντού και το κάπνισμα «ντουμάνι». Εκτός κι αν αποφεύγουν τους ελέγχους στους «μεγάλους» επιχειρηματίες. Αλλά εξοργιστικό παράδειγμα αποτελεί η αίθουσα στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου καπνίζουν οι αναμένοντες τη σειρά τους για την εκδίκαση των υποθέσεών τους. Μόνο ένα μικρό άνοιγμα ψηλά κοντά στη οροφή, αλλά εκεί ούτε εισαγγελείς, ούτε δικαστές ή αστυνομικοί παρεμβαίνουν. Εκεί στο Ναό της Δικαιοσύνης, όπου δικάζονται οι παραβαίνοντας το νόμο για το κάπνισμα, αυτό επιτρέπεται! Εν πάση περιπτώσει, έλεγχοι ναι παντού, αλλά όχι υπό την έννοια της άσκησης της εξουσίας επί δικαίων και αδίκων…