Μία διαγράμμιση στα… Κουτουρού!

on .

Οι διαγραμμίσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο (αστικό ή περιφερειακό) υπάγονται σε κανόνες του Κ.Ο.Κ. Δηλαδή δεν μπορεί ο καθένας να γράφει στην άσφαλτο ό,τι του καπνίσει, γιατί οι οδηγοί (όσοι συνετοί...) θα αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν βρεθούν σε κάποια διασταύρωση (επί του παρόντος) χωρίς να γνωρίζουν τι και πώς ή ποιος έχει προτεραιότητα! 

Για του λόγου το αληθές, θα αναφερθώ στην διαγράμμιση της Επαρχιακής Οδού που συνδέει τους Κήπους και το Τσεπέλοβο στο Ζαγόρι, περίπου 500 μ. από την γέφυρα του Νούτσου ή Κόκκορου! (εικόνα 1η). Ποιος ιθύνων νους σκέφτηκε ότι έτσι έπρεπε να γίνει η διαγράμμιση;

 CHRISTO1

1ο Παράδειγμα: Κάποιος που ανηφορίζει στο Ζαγόρι και θέλει να πάει στο Τσεπέλοβο, (εικόνα 3η)  φτάνοντας στην εν λόγω διασταύρωση καταλαβαίνει ότι πρέπει να παρανομήσει για να κατευθυνθεί αριστερά προς το Τσεπέλοβο γιατί απλά η διαγράμμιση δεν το επιτρέπει. 

CHRISTO3

 2ο Παράδειγμα: Ερχόμενος ένας οδηγός από τους Κήπους θέλει να κατευθυνθεί προς το Τσεπέλοβο (ή και το ανάποδο). Φτάνοντας στην εν λόγω διασταύρωση καταλαβαίνει ότι πρέπει να παρανομήσει για να κατευθυνθεί ευθεία προς το Τσεπέλοβο (ή το ανάποδο) γιατί απλά η διαγράμμιση δεν το επιτρέπει.

3ο Παράδειγμα: Κάποιος οδηγός ερχόμενος από το Τσεπέλοβο (ή και το ανάποδο από Κήπους), καταλαβαίνει ότι έκανε λάθος και θέλει να κάνει αναστροφή. Φτάνοντας στην εν λόγω διασταύρωση καταλαβαίνει ότι πρέπει να παρανομήσει για να κάνει κύκλο και να κατευθυνθεί πάλι προς το Τσεπέλοβο (ή τους Κήπους) γιατί απλά η διαγράμμιση δεν το επιτρέπει.

4ο Παράδειγμα: Ποιος έχει προτεραιότητα, ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να αναζητηθούν ευθύνες; 

Με όλο τον σεβασμό η διαγράμμιση έγινε ανεγκέφαλα, στα… κουτουρού, χωρίς να σκεφτεί κανείς και επειδή συγκοινωνιολόγος δεν είμαι, πιστεύω ότι η διαγράμμιση θα έπρεπε να είναι σαν αυτή που σχεδίασα! (εικόνα 2η)

CHRISTO2

Αν τώρα καταφέρει κάποιος να μου εξηγήσει με όρους Κ.Ο.Κ πώς σκέφτηκαν την διαγράμμιση που χάραξαν, θα τον κεράσω ένα μπουκάλι Whisky 12 ετών! Και σκεφτείτε να αρχίσει η τουριστική περίοδος όπου θα καταφτάσουν ορδές οδηγών από όλη την Ευρώπη και φτάνοντας εδώ θα απορούν! Παγκόσμια Πρωτοτυπία! 

(Βραδέτο Ζαγοριού)