Η αξία των γιορτών…

on .

Δεν ήταν τυχαία η εφεύρεση και τέλεση εορτών κατά αραιά χρονικά διαστήματα και δη σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Χιλιάδες χρόνια πριν, είχαν εφευρεθεί και διοργανώνονταν από την εκάστοτε εξουσία χοροί, γιορτές και πανηγύρια.

Για παράδειγμα, οι Διονυσιακές γιορτές ήταν αφιερωμένες στον Διόνυσο, θεό του οίνου, άλλες στην θεά της γεωργίας Δήμητρα στους αρχαιοτάτους χρόνους, αλλά και άλλες θρησκευτικές εορτές που υπάρχουν. Με πρωτοστάτη τις θρησκείες έχουμε διάφορες γιορτές συνοδευόμενες με διακοπές και αργίες. Έστω και οι μικρές διακοπές, δύο, τριών ημερών ή περισσότερων για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για τους Χριστιανούς, έχουν αποδειχθεί πολύ ευεργετικές, αναγκαίες από κάθε σκοπιά. Πρώτα για την ψυχολογία, τη διάθεση, την εκτόνωση, την επικοινωνία, την προσπάθεια εξόδου από τα σύγχρονα προβλήματα, τα αδιέξοδα της ανεργίας και φτωχοποίησης που αντιμετωπίζουμε, βιώνουμε όλοι, αλλά κυρίως οι νέοι μας.

Δεύτερον, αν όχι πρώτον, για την οικονομία, με τον τεράστιο όγκο των πωλήσεων - τζίρο και την αύξηση των κερδών που κάνουν οι επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των εορτών ο τζίρος ήταν ακόμα μεγαλύτερος όταν δίνονταν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας και στους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, τα οποία έκοψαν οι οικονομικοί «εγκέφαλοι» κατ’ εντολή της τρόικας - μνημόνια. Αποφάσισαν οι άλλοι για μας, χωρίς εμάς…

Κατά την περίοδο των εορτών μια βόλτα, ένας περίπατος στις στολισμένες πόλεις, δημόσια κτίρια και βιτρίνες των καταστημάτων βοηθάει στην ψυχολογία και διάθεση. Με μουσική, χορούς και τραγούδια από τα λαϊκά καφενεία -για τους φτωχούς και οικονομικά αδυνάτους- μέχρι τα ακριβά μαγαζιά -μπουζούκια και κλάμπ- για τους έχοντες την οικονομική άνεση να διασκεδάζουν, να ξεδίνουν, όπως λαϊκά λέμε, έστω και για λίγο. Παίρνουν λίγο «οξυγόνο» για να συνεχίσουν τον Γολγοθά της καθημερινότητας, της  αντιμετώπισης της απίστευτης ακρίβειας και της αδυναμίας να αντεπεξέλθουν στο πολύ υψηλό κόστος διαβίωσης που έχει γίνει αφόρητο τώρα για την πλειοψηφία του κόσμου.

Ας αρχίσουν οι χοροί, όπως λέει και ο τραγουδοποιός - τραγουδιστής Διονύσης Σαββόπουλος, αν και θα έλεγα ότι καλό είναι που γίνονται, διοργανώνονται οι χοροί, οι γιορτές και τα πανηγύρια και θα ήταν ακόμα καλύτερα για τους εργαζομένους αν γίνονταν περισσότερα, γιατί θα είχαν και μεγαλύτερη παραγωγικότητα, που συνέχεια απαιτούν με την εντατικοποίηση οι επιχειρήσεις και αύξηση της αποδοτικότητας.

Μεγίστη η σημασία, αξία των εορτών και ευτυχώς υπάρχουν. Δεν γνωρίζω, αν και το φαντάζομαι, τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν οι γιορτές και οι διακοπές. Απολαύστε λοιπόν και ζήστε την ζωή σας, έστω και με λίγα χρήματα γιατί αυτό αξίζει!