Ελεύθερο Πανεπιστήμιο: Ένα μεγάλο βήμα προς το αύριο…

on .

Ο χώρος της παιδείας διαχρονικά αποτελούσε ένα πεδίο έντονων ιδεολογικοπολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Αυτές οριοθέτησαν τη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όρους παρελθόντος. Αναιτιολόγητες και ανυπόστατες αγκυλώσεις μας κράτησαν πίσω, σε ένα κλειστό, περιχαρακωμένο Πανεπιστήμιο, σφιχταγκαλιασμένο με ένα ιδιότυπο και αναχρονιστικό κρατικό μονοπώλιο, δέσμιο των αρνητών της σύγχρονης εποχής. Μιας εποχής που τρέχει γρήγορα στο μέλλον. Μιας εποχής που η Ελλάδα, είμαστε αποφασισμένοι, να ακολουθήσει. 

Προχωράμε μπροστά και στην παιδεία. Εναρμονιζόμαστε με το σήμερα και συγχρονιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον. Σπάμε τα δεσμά και χτίζουμε ένα «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Όχι απέναντι στο δημόσιο, όχι εχθρό της δημόσιας παιδείας, αλλά ένα πανεπιστήμιο που θα παρέχει αξιοπρεπή σύγχρονη παιδεία, που θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση και θα βοηθήσει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο να προχωρήσει σε συμπράξεις, ανοίγοντας τα φτερά του και να προσφέρει στους νέους ακόμη καλύτερη μόρφωση και ακαδημαϊκές γνώσεις. 

Ο στόχος μας για την ανώτατη εκπαίδευση είναι ξεκάθαρος. Επιδιώκουμε ένα ανοιχτό συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια, μέσα από το οποίο θα στηρίξουμε τα δημόσια πανεπιστήμια.

Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να νομοθετήσει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων έρχεται και συναντά τις ανάγκες των καιρών. Παραγκωνίζονται τα δημόσια πανεπιστήμια; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, όχι! Μέσα από τον συναγωνισμό, την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση αυτά θα εξελιχθούν, θα έχουν περισσότερους πόρους με δυνατότητες επιπλέον χρηματοδότησης, θα αναπτυχθούν και θα γίνουν πόλος έλξης για φοιτητές και από άλλες χώρες. 

Μέσω αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης η Ελλάδα δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να εξελιχθεί σε ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, διαθέτουμε εξαιρετικούς επιστήμονες και έφτασε η ώρα να δημιουργήσουμε και το θεσμικό πλαίσιο για να προχωρήσει σωστά αυτή η προσπάθεια. Ένα θεσμικό πλαίσιο με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και πολύ αυστηρά κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας. Απαιτητικό τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο, εστιάζοντας και σε τομείς όπως οι υποδομές και η προσβασιμότητα.

Η ίδρυση µη κρατικών πανεπιστημίων θα καλύψει επίσης τη μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές, η οποία αυτή τη στιγμή καλύπτεται από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Με όφελος στην οικονομία, στην αντιμετώπιση του braindrain, αλλά και του δημογραφικού. Παράλληλα θα προσελκύσει μέρος της υπερχειλίζουσας παγκόσμιας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές σε άλλη χώρα από αυτήν όπου κατοικεί ο ενδιαφερόμενος. Είναι καιρός να επενδύσουμε και στην εξαγωγή υπηρεσιών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. 

Αυτή η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης είναι ένα μεγάλο βήμα προς το αύριο. Είναι μια τομή στην παιδεία, εθνικής σημασίας. Η αντιπολίτευση οφείλει να ξεπεράσει τον κακό της εαυτό, να επιδείξει ωριμότητα και να συνταχθεί με την κοινή λογική.