Κώστας Φρόντζος ο οραματιστής…

on .

24 Δεκεμβρίου 1986. Τα Γιάννενα βυθίζονται στο πένθος. Ο Κώστας Φρόντζος φεύγει από την ζωή. Ανήμερα Χριστουγέννων, στο νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων θα πραγματοποιηθεί πάνδημη η κηδεία του. Ο τάφος του βρίσκεται μέχρι σήμερα εκεί. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας, στο επικήδειο του θα πει: ἀνδρῶν ἀγαθῶν ἔργῳ γενομένων ἔργῳ καὶ δηλοῦσθαι τὰς τιμάς (Θουκυδίδης «Περικλέους Επιτάφιος Β.35»).

Γεννημένος το 1904 στην Πυρσόγιαννη της Κόνιτσας

από τον Αντώνιο Φρόντζο και την Πηνελόπη, το γένος Σούρλα, θα μάθει τα πρώτα του γράμματα στο χωριό και εν συνεχεία στη Φλώρινα, καθώς ο πατέρας του ήταν δάσκαλος στην Δυτική Μακεδονία. Όπως μας πληροφορεί ο Χρήστος Στ. Τσέτσης στο βιβλίο του «Αυτοί που κυβέρνησαν τα Γιάννινα», το 1930 θα πάρει το πτυχίο του δασκάλου και θα συνεχίσει κατόπιν εξετάσεων να φοιτά στην νεοσύστατη τότε Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών και Οικονομικών Επιστημών. Αργότερα θα σπουδάσει και στην Νομική Σχολή Αθηνών. Από το 1931 θα επιστρέψει στα Γιάννενα όπου και θα αρχίσει να εργάζεται ως δικηγόρος.

Στην πολιτική μπαίνει για πρώτη φορά το 1936 ως υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με το κόμμα των Φιλελευθέρων όπου πλέον ηγείται ο Θεμ. Σοφούλης και στον τοπικό συνδυασμό ο Αλκιβ. Λούλης, όπου και δεν καταφέρνει να εκλεγεί. Την περίοδο 1941-1944 συμμετέχει ενεργά στην εθνική αντίσταση ως μέλος του ΕΔΕΣ, ενώ το 1946 θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων και πάλι με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Θεμ. Σοφούλη και με αρχηγό του τοπικού συνδυασμού πλέον τον Γεώργιο Κιαγιά όπου και πάλι δεν εκλέγεται. Το ίδιο θα συμβεί και στις εκλογές του 1951. Το 1955 θα προσχωρήσει στην Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (Ε.Ρ.Ε.) του Κωνσταντίνου Καραμανλή όπου και εκλέγεται βουλευτής Ιωαννίνων στις εκλογές του 1955 και 1958, αξίωμα που θα κρατήσει μέχρι και το 1962. Στο ελληνικό κοινοβούλιο θα υποστηρίξει διαρκώς τα συμφέροντα της Ηπείρου μέσα από τις αγορεύσεις του.

Το ενδιαφέρον του για τον Δήμο Ιωαννιτών θα ξεκινήσει από τις Δημοτικές εκλογές της 5ης Ιουλίου 1964, της 30ης Μαρτίου 1975 και της 15ης Οκτωβρίου 1978 όπου και θα καταφέρει να εκλεγεί την τρίτη φορά. Θα υπηρετήσει τον Δήμο Ιωαννιτών ως Δήμαρχος  μέχρι και 30η Ιανουαρίου 1980 όπου και θα παραιτηθεί για λόγους υγείας.

Η συμβολή του Κώστα Φρόντζου στην Ήπειρο και τα  Γιάννενα είναι καθοριστική μέσα από την ίδρυση της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Το 1953 με πρωτοστάτη τον ίδιο και αρκετούς πνευματικούς ανθρώπους της πόλης θα ιδρύσει την Ε.Η.Μ. ένα σωματείο πνευματικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την ανάδειξη του Ηπειρωτικού χώρου αλλά και την άνοδο του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου της πόλης, κάτι που η Ε.Η.Μ. συνεχίζει ως τις μέρες μας μέσα από τις σημαντικές εκδηλώσεις και ημερίδες που πραγματοποιεί.  Θυγατρικό σωματείο της Ε.Η.Μ. αποτελεί και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου ( Ι.Μ.Ι.Α.Χ.).

Λιθαρίτσια, Μέγαρο Ε.Η.Μ., Λαογραφικό Μουσείο, Θέατρο Ε.Η.Μ. και Τουριστικό Περίπτερο στον λόφο Αγίας Τριάδας (γνωστός και ως  λόφος Φρόντζου), «Δωδωναία» στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης είναι μερικά από τα κομμάτια της συμβολής του Κώστα Φρόντζου στην πόλη. Συνεργάτης του σε όλα αυτά ο αείμνηστος αρχιτέκτονας Βασίλης Χαρίσης. Αυτός λοιπόν ήταν Κώστας Φρόντζος, «ο άνθρωπος με το παπιγιόν» όπως έμεινε γνωστή η χαρακτηριστική του φιγούρα στην πόλη των Ιωαννίνων, ένα παπιγιόν που φόρεσε στην κηδεία της μητέρας του και από εκείνη την ημέρα δεν το έβγαλε ποτέ τιμής ένεκεν… Στο ντοκιμαντέρ που έχει προβληθεί στην Ε.Ρ.Τ. αλλά και στο κανάλι της Βουλής με τίτλο «Φρόντζος: Ο άνθρωπος με το παπιγιόν» μπορεί κάποιος/α να μάθει περισσότερα στοιχεία για την σπουδαία προσωπικότητα του Κώστα Φρόντζου μέσα από τους ανθρώπους που τον έζησαν, όπως ο αείμνηστος αρχιτέκτονας Βασίλης Χαρίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας κ.α.