Το φως της Βηθλεέμ- Η ελπίδα που δεν χάνεται

on .

 Στις ανήσυχες και προβληματικές μέρες που περνούμε είναι παρήγορο που θα ακουστεί και πάλι ο αγγελικός ύμνος «Και επί γης Ειρήνη». Μέρα χαράς και ευφροσύνης τα Χριστούγεννα μας προσκαλούν να σκύψουμε με ευλάβεια στη Φάτνη του Θείου Βρέφους και να παρακαλέσουμε να μη σβήσουν οι ελπίδες μας για καταλλαγή και συναδελφικότητα. Σε όλες τις χριστιανικές εκκλησίες θα ακουστεί το τροπάριο των Χριστουγέννων «Χριστός γεννάται δοξάσατε / Χριστός εξ ουρανού απαντήσατε / Χριστός επί γης υψώθητε».

Η ενσάρκωση του «Λόγου του Θεού» είναι πέρασμα αγάπης και ελπίδας χωρίς όρια. Οι Άγιες Χριστουγεννιάτικες μέρες συμβολίζουν το πνεύμα της χαράς της ψυχικής και πνευματικής ανάτασης, της εσωτερικής γαλήνης και αισιοδοξίας.

Το βηθλεεμικό φως που έλαμψε πάνω από την κοιμισμένη πόλη και οδήγησε τους σοφούς στη Θεία Φάτνη με τον αγγελικό ύμνο και τη μελωδία της Ειρήνης και «τοις εν ανθρώποις ευδοκίας», μας προσκαλεί να προχωρήσουμε «ένθα οδεύει ο αστήρ» και να συναντήσουμε τον ενανθρωπίσαντα Θεό.

Και σήμερα ο κόσμος κλυδωνίζεται από μίση και πάθη και προσπαθεί να βρει την εσωτερική του ισορροπία, κάνοντας την υπέρβαση των τύπων που κήρυξε ο Χριστός. Αγωνίζεται ο άνθρωπος να αφήσει πίσω τα ασήμαντα σύμβολα που κυριαρχούν με αποτέλεσμα να διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στον Θεό και στον άνθρωπο. Έπαψε το άστρο της Βηθλεέμ να ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων. Τιμούμε τον «σαρκωθέντα Θεό» με τα χείλη μας, ενώ οι καρδιές και σκέψεις μας πολύ απέχουν απ’ Αυτόν.

Γιορτάζουμε τη γέννηση του Χριστού θα πει αγωνιζόμαστε, ελπίζουμε ότι ο Θεός της πραότητας, της άκρας ταπείνωσης και της κατανόησης των συνανθρώπων θα θριαμβεύσει. Η Ειρήνη, εναγώνια και ανεκπλήρωτη αναζήτηση, βρίσκεται μέσα μας. Όταν οι καρδιές μας γίνουν θρόνοι ο ενανθρωπίσας και σαρκωθείς Χριστός, τότε αληθινά θα πραγματοποιηθεί ο χερουβικός ύμνος «Επί γης Ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

Οι σημερινές μελαγχολίες, απογοητεύσεις και καταθλίψεις, η αγωνία μας για την επικρατούσα σύγχυση, οι ανισορροπίες στον κοινωνικό ιστό, εμπλέκονται με την αισιοδοξία ότι θα αντιδράσουμε και θα καταπολεμήσουμε τα αδιέξοδα υπερβαίνοντας το πρόσκαιρο ατομικό συμφέρον.

Ο κόσμος στις μέρες μας είναι προβληματισμένος, νιώθει αβέβαιος και ανασφαλής για το μέλλον. Η κατάσταση παρουσιάζεται δύσκολη και προβληματική. Η φτώχεια και η ανέχεια μαστίζει μεγάλες κοινωνικές ομάδες, η βία, η τρομοκρατία, οι ληστείες κυριαρχούν.

Η σύγχρονη αγχώδης ζωή αγνοεί τον Θεό, αλλά και τον άνθρωπο. Καιρός να ανατρέξουμε να αναζητήσουμε και να βρούμε σωτήριες λύσεις στον Θεό που γεννήθηκε ταπεινός στη φάτνη των αλόγων για να υψώσει τον άνθρωπο. Η μεγάλη επαγγελία της γέννησης του Χριστού σε μια εποχή σύγχυσης και παραλογισμού είναι η ενανθρώπιση του ανθρώπου.

Από τα βάθη των αιώνων έρχεται ένα μήνυμα ελπιδοφόρο και λυτρωτικό, σε έναν κόσμο που κατατρύχεται από απελπισμένες σκέψεις και ολοένα βυθίζεται στα σκοτάδια της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αφύπνισης, της αναγέννησης, της εγρήγορσης των συνειδήσεων. Ραγισμένες χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών προσκαλώντας μας να κατανοήσουμε ότι η ενσάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού είναι πνευματική, αναγεννητική και όχι βιολογική. Ο ερχομός Του έδωσε νόημα στο παρελθόν και ελπίδα στο μέλλον.

Ζώντας ο σύγχρονος άνθρωπος την περιπέτεια της ύπαρξής του και την τραγωδία της εξασθένισης της ψυχικής του ηρεμίας, σε έναν κόσμο παραπαίοντα και ακατόρθωτων στόχων, ανακαλύπτει πόσο αναγκαίο και ελπιδοφόρο είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων.

Θα ακουστεί την Άγια αυτή μέρα ο θριαμβικός ύμνος: «Χριστός γεννάται δοξάσατε», για να δώσει ελπίδες στους κατατρεγμένους, στους ταπεινούς και καταφρονεμένους και να υψώσει έναν κόσμο που παραπαίει και αναζητά τη σωτηρία.

Μέσα από τις υπερκόσμιες χριστουγεννιάτικες ψαλμωδίες να αγκαλιάσουμε με θέρμη το γεγονός της ενανθρώπισης Του Θεού. Να σκύψουμε και να εναποθέσουμε στα πόδια του Θείου Βρέφους την ευγνωμοσύνη μας ψάλλοντας μαζί με τους Αγγέλους που ανεβοκατεβαίνουν την ουράνια κλίμακα τον θεσπέσιο ύμνο:

«Δόξα εν υψίστοις Θεώ

και επί Γης Ειρήνη

εν ανθρώποις ευδοκία».