Η υφέρπουσα παρακμή…

on .

ΟΛΑ «φθίνουν» σε αυτή τη χώρα, παρακμάζουν! Αρχίζουμε από τους αγρότες που γερνούν, όπως έγραφε την Πέμπτη ο «Πρωϊνός Λόγος», που θα πει ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν, μαζί και η απαιτούμενη αγροτική παραγωγή. Αυτή ήδη είναι ανεπαρκής και όπως εξελίσσεται η κατάσταση ίσως θα εκλείψει! Το εκπληκτικό είναι ότι όλοι διαπιστώνουν το πρόβλημα, αλλά ουδέποτε ελήφθησαν τα μέτρα που πρέπει για να ανακοπεί η πορεία προς τον αφανισμό. Αυτοί δε οι σχεδιασμοί για προγράμματα για τους «νέους αγρότες», αποδεικνύονται ανεδαφικοί και όταν εφαρμόζονται, γρήγορα αφήνονται όσοι το επιχειρούν στο έλεος του Θεού.

ΔΕΝ είναι όμως ο μόνος τομέας που υφίσταται τις συνέπειες (διαχρονικά) μιάς πολιτικής που είναι άγνωστο από ποιά κέντρα εκπορεύεται και επιβάλλεται. Δείτε τι γίνεται στο εμπόριο στα Γιάννινα, που άλλοτε ήταν ξακουστό για τις επιδόσεις του σε παγκόσμια κλίμακα. Έσβησε! Η βιοτεχνία το ίδιο, με πρώτο ηχηρό παράδειγμα την αργυροχρυσοχοΐα, την περίφημη Γιαννιώτικη λαϊκή τέχνη. Τώρα πνέει τα λοίσθια! Καμμιά κυβέρνηση δε νοιάστηκε να ακούσει τι λένε όσοι απέμειναν να πασχίζουν να την κρατήσουν ζωντανή. Άλλωστε τα περισσότερα είδη (αναμνηστικά, με απεικόνιση χαρακτηριστικών στοιχείων των Ιωαννίνων) που πωλούνται, είναι εισαγόμενα! 

«ΦΘΙΝΕΙ», λοιπόν, γενικώς ό,τι παραγωγικό υπάρχει στη χώρα, κατά συνέπεια και στην Ήπειρο- μιά ιδιαιτέρως φτωχή περιφέρεια. Διότι κορμός της ανάπτυξης ήταν ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας και προπαντός οι λεγόμενες «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, που ισοπεδώθηκαν από την επέλαση των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών, αλλά και από την εξοντωτική οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από χρόνια. Με αποκορύφωμα τις πρόσφατες φορολογικές «μεταρρυθμίσεις», για την αντιμετώπιση δήθεν της μάστιγας της φοροδιαφυγής! Και λαμβάνονται μέτρα, που θα σβήσουν όσους «μικρομεσαίους» επιβίωσαν («μικρούς», «μεσαίους» και λίγο «μεγαλύτερους»), για να θεριέψουν (κι άλλο) οι κολοσσοί. Το αποτέλεσμα θα είναι να γιγαντωθεί η φοροδιαφυγή, ως τρόπος επιβίωσης!

ΔΕΝ ακούει όμως η κυβέρνηση τις φωνές διαμαρτυρίας! Την ενδιαφέρει περισσότερο να εναρμονίσει την εν γένει πολιτική της στα όσα συμφωνήθηκαν με τα μνημόνια, τις οδηγίες οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Για να ανακάμψει λέει η οικονομία, που παρ’ όλα αυτά πάει από το κακό στο χειρότερο, με το χρέος να έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη και την πλειοψηφία των πολιτών να είναι υπερχρεωμένη σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Για να περιμένουν να πάρουν κάποιο «επίδομα», ανάλογα με την ελεήμονα διάθεση της κυβέρνησης! Αν αυτό σηματοδοτεί την «ανάκαμψη» και την ανάπτυξη, τότε έχει «φθίνει» και η αίσθηση του σεβασμού στη νοημοσύνη μας.

ΜΑΣ κοροϊδεύουν πειραματιζόμενοι οι ασκούντες εξουσία. Όπως και με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση των συμμοριών που εγκληματούν εν ονόματι του αθλητισμού. Απαγορεύτηκε η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα για δύο μήνες και με αυτό πιστεύουν ότι θα επιτύχουν την εξάλειψη της βίας! Δηλαδή, μετά από δυό μήνες δεν θα υπάρχουν χούλιγκαν και εξτρεμιστικά στοιχεία; Και καλά θα είναι άδεια τα γήπεδα, έξω από αυτά τι γίνεται; Με εκείνες τις διοικήσεις των ομάδων που εκτρέφουν αυτά τα φαινόμενα τι θα κάνει η κυβέρνηση; «Φθίνει» λοιπόν και η αντίληψη του τι είναι επαρκές και αποτελεσματικό. Διότι χωρίς την ριζική αντιμετώπιση των «εκκολαπτηρίων» εγκληματιών και χωρίς αυστηρό και αξιόπιστο νομοθετικό πλαίσιο, τίποτε και κανένα μέτρο δε θα αποδώσει.

ΣΕ όλα αυτά πρέπει να ληφθεί υπόψη ο παράγοντας κοινωνία. Χωρίς τη συναίνεσή της, τη σύμπραξή της, κανένα μέτρο, ο,τιδήποτε κι αν αφορά, δεν πρόκειται να έχει τα αποτελέσματα που επιδιώκει η κυβέρνηση. Και αν συναινεί η κοινωνία στα μέτρα κατά της βίας- όσο ανεπαρκή ή λανθασμένα κι αν είναι- δε συμβαίνει το ίδιο και με τα άλλα στην οικονομία. Με την ακρίβεια να καλπάζει και την κυβερνητική αδυναμία να βάλει φρένο, είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθούν οι στόχοι που ετέθησαν. Δεν αρκεί η επίκληση της νωπής λαϊκής εντολής, για να αποδεχτούν οι πολίτες όσα αποφασίζονται. Απαιτείται συναίσθηση της πραγματικότητας, από την οποία όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση έχει πάρει… διαζύγιο. Για να ελλοχεύει ο κίνδυνος μιάς γενικευμένης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής παρακμής, ελλείψει και ισχυρής αντιπολίτευσης!

Κώστας Καλτσής