Οι γιορτές ας φέρουν κοντά τον ένα στον άλλο!

on .

Αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που περιμένει ο καθένας από εμάς με την έλευση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Έχουμε χρόνο και διαθέτουμε χρόνο να συλλογιστούμε, να κουβεντιάσουμε μικροί και μεγάλοι, να χαρεί ο ένας τον άλλο, να μάθει ο ένας από τον άλλο; 

Είναι βέβαιο πως οι μεγαλύτεροι στην ηλικία έχουν σίγουρα να διηγηθούν στα παιδιά και τα εγγόνια τους αξέχαστα ήθη και έθιμα, αλησμόνητες διηγήσεις του μακρινού παρελθόντος, 

χαρές και αγωνίες για τις γιορτινές ημέρες, βιώματα και αλήθειες της ζωής, που σημάδεψαν την πορεία της ίδιας της ζωής τους. Κάθε τόπος με τα δικά του έθιμα, ίσως και με τα δικά του γλυκά και φαγητά, με τις δικές του διηγήσεις στη θύμηση όλων, όσοι πραγματικά αγάπησαν αυτές τις θύμησες και δεν θέλουν να τις λησμονήσουν. 

Μάλιστα, όσοι συνδέονται με αυτά τα βιώματα, διακατέχονται από μια εσωτερική ανάγκη να μεταφέρουν στη νέα γενιά τα ήθη και τα έθιμα της δικής τους εποχής, τις χαρές και τις αγωνίες που συντρόφευαν τη διαδρομή της νιότης τους. Ήθη και έθιμα που μπορεί μην είχαν πολλά και ποικιλόχρωμα φώτα και λαμπιόνια, πανύψηλα χριστουγεννιάτικα δέντρα και εντυπωσιακούς στολισμούς, αλλά αντικατόπτριζαν το πνεύμα των εορτών, την αγάπη και την αδελφοσύνη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. 

Από την άλλη πλευρά, είναι η νέα γενιά, με τον δικό της τρόπο ζωής, με άλλα ενδιαφέροντα, με την τεχνολογία να απορροφά πολύ από τον ελεύθερο χρόνο της, με τις πολλές καθημερινές υποχρεώσεις, άλλες πιο χρήσιμες και άλλες εκτός των πραγματικών  ενδιαφερόντων που έχουν τα παιδιά. Ένας ρυθμός και ένας τρόπος ζωής που δημιουργούν ένταση και διαρκή κινητικότητα και που δεν επιτρέπουν, συνήθως, να ασχοληθεί κανείς, για παράδειγμα,  με το διάβασμα ενός παιδικού βιβλίου, που θα σε ταξιδέψει σε ονειρικούς κόσμους, ή να νιώσει τη συγκίνηση και τη χαρά που προσφέρει ο πολύχρωμος κόσμος της ποίησης. Φαίνονται και παρουσιάζονται όλα επιφανειακά και πρόσκαιρα, χωρίς την αλήθεια και την ουσία της ζωής, που περνάει στο πλάι και δεν αγγίζει πραγματικά τις καρδιές των ανθρώπων. 

Κατά συνέπεια, αν υπάρχει κάτι σημαντικό και ξεχωριστό που μπορούν να προσφέρουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι να μας φέρουν πραγματικά κοντά τον έναν με τον άλλον, να ζήσουμε το πνεύμα, την ουσία και την αλήθεια που εκπέμπουν. Η κάθε γενιά να διηγείται τα δικά της συμβάντα και να ακούγεται από την άλλη σε μια ζωντανή και εγκάρδια επικοινωνία και σε έναν ζωντανό διάλογο, που θα τα περιλαμβάνει και θα τα σέβεται όλα. Και τα γοητευτικά και όμορφα του παρελθόντος και τα δύσκολα και  τραγικά του παρόντος, που δεν θέλεις να πιστέψεις ότι συμβαίνουν πραγματικά. 

 Από την άλλη, η αισιοδοξία και η ελπίδα είναι ανάγκη να συντροφεύουν τη ζωή και των μεγάλων και των μικρών για ένα πιο αισιόδοξο και καλύτερο αύριο.