Ο ρόλος της Παιδείας στην αντιμετώπιση της βίας…

on .

Πλησιάζει η στιγμή του αναστοχασμού, καθώς σε λίγες ημέρες αφήνουμε πίσω μας το 2023, ένα έτος με πολλές καταστροφές για τον κόσμο και την χώρα μας. Μια χρονιά στην οποία αποδείχτηκε πως σιγά - σιγά αρχίζουμε να χάνουμε την αλληλεγγύη μας και την ανθρωπιά μας. Ο κόσμος δυστυχώς έφτασε στο σημείο όχι μόνο να μην αγαπάει τον συνάνθρωπό του, αλλά αντιθέτως να αναμοχλεύει βαρβαρότητες παλαιότερων εποχών. Πρέπει όμως να αναζητήσουμε την πηγή του κακού. 

Είναι σαφές σε όλους, νομίζω, πως σε αρκετά περιστατικά βίας είτε σε αθλητικά κέντρα, είτε αλλού πρωταγωνιστούν νεαρές ηλικίες. Είναι ανάγκη λοιπόν να ερευνήσουμε για ποιο λόγο η σημερινή νεολαία αντιδρά με αυτό τον τρόπο. Τι είναι αυτό που δυστυχώς έχει πάει λάθος; Από το ποδόσφαιρο στις αλάνες, έχουμε οδηγηθεί στις ένοπλες εμφανίσεις των παιδιών. Εάν νομίζει η κοινωνία πως θα μπορέσει να προχωρήσει έτσι, τότε «πλανάται πλάνην οικτράν». Διότι όταν ένας 18χρονος κυκλοφορεί με εκρηκτικές ύλες πάνω του πρέπει να αναλογιστούμε τι θα γίνει στα επόμενα 20 χρόνια. 

Μία ερώτηση στην οποία χωράνε πολλές απαντήσεις είναι «πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο;». Η δική μου απάντηση λοιπόν σε αυτό το ερώτημα είναι πως η έξαλλη αυτή η κατάσταση, μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της παιδείας. Η παιδεία ήταν, είναι και πρέπει να είναι αυτή η οποία διαχρονικά διαλύει την «εμπόλεμη» κατάσταση. Ο άνθρωπος αποκτώντας παιδεία έχει ένα τεράστιο όπλο στα χέρια του ώστε να αντιμετωπίσει  τις παρεξηγήσεις, τις διαφωνίες και την σύγκρουση με ευγενείς και πολιτισμένους τρόπους.

Ο Πλάτωνας έγραψε: «Η Παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους». Οφείλουμε λοιπόν να… μεταβιβάσουμε τον πολιτισμό και την παιδεία, καθώς χρόνο με τον χρόνο ο κόσμος θα «σκληραίνει» ολοένα και περισσότερο. Εάν ανατρέψουμε την αρνητική αυτή πορεία, τότε η κοινωνία θα οδηγηθεί και πάλι στο δρόμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.