Πόσα χρήματα διατέθηκαν για την ανάπτυξη της Ηπείρου;

on .

ΔΥΣΤΥΧΩΣ καλά νέα για την Ήπειρο δεν υπάρχουν. Ο υφυπουργός Υποδομών κ. Νικ. Ταχιάος επιμένει στις απόψεις που εξέφρασε σε τηλεοπτική συζήτηση. Τις επανέλαβε εκτενέστερα στον Παναγιώτη Μπούρχα («Βήμα Τηλεόραση»). Δεν υπάρχουν χρήματα για όσα έργα και μάλιστα οδοποιΐας που ζητήθηκαν. Εξαίρεση αποτελεί ο οδικός άξονας Ιωαννίνων- Κακαβιάς, που δημοπρατείται (μετά από αναβολές) σε λίγες ημέρες, χωρίς όμως να έχει ενταχθεί ακόμη στο ΕΣΠΑ! Όλα τα άλλα αναπέμπονται στο μέλλον  και μάλιστα όχι και τόσο κοντινό.

ΗΤΑΝ να έλθει στα Γιάννινα την περασμένη Κυριακή ο κ. Ταχιάος, να συζητήσει με τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, αλλά αυτός είχε αποκλειστεί στη Γερμανία που είχε πάει για μιά έκθεση. Φυσικά  και θα συναντηθούν μάλλον σήμερα, όχι όμως γιατί τον… μάλωσε ο πρωθυπουργός, όπως ειπώθηκε προς κατευνασμό των (έτσι κι αλλιώς χλιαρών) αντιδράσεων. Θα το κάνει διότι δεν έχει λόγο να κρύβεται. Που θα πει ότι ήξερε πολύ καλά τι έλεγε με το «δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα στην Ελλάδα» και βεβαίως εξέφραζε την επίσημη κυβερνητική άποψη.

ΕΙΠΕ και άλλα ο κ. Ταχιάος, όπως ότι για να υπάρχουν διεκδικήσεις και απαιτήσεις, απαιτούνται «ώριμοι φάκελοι» για τα έργα, υπονοώντας ότι δεν υπάρχουν για όσα ζητάμε στην Ήπειρο- «καρφί» για τον Περιφερειάρχη ήταν αυτό! Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν είναι έτσι, αλλά δεν κατανοούμε πώς χρήματα υπάρχουν για άλλες περιοχές της χώρας, αλλά όχι για την Ήπειρο! Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στον κακό προγραμματισμό μας και -ακόμη χειρότερα- στις απαιτήσεις που προβάλλονται να φτιάξουμε μόνοι μας τα έργα, με την παραχώρηση της αρμοδιότητας και τις υπαναχωρήσεις – «ποταμό», διαπιστώνεται η αδυναμία υλοποίησης. Μπορεί να φταίει και ότι ποτέ δεν απαιτήσαμε σθεναρά όσα δικαιούμαστε.

ΤΑ χρήματα του ΕΣΠΑ πάντως όσο πάνε και λιγοστεύουν και συνεπώς πρέπει, όσοι έχουν την ευθύνη, να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις με πλήρεις φακέλους και να αφήσουν τα επικοινωνιακά σόου προς εντυπωσιασμό των πολιτών. Άλλωστε, όπως γράφτηκε (EpirusPost) τα διαθέσιμα για έργα οδοποιΐας στην Ήπειρο, είναι μόλις 38,5 εκατ. μέχρι το 2030! Ελάχιστα δηλαδή (και λιγότερα από εθνικούς πόρους) μπροστά σε όσα κάθε τόσο προαναγγέλλονται από την Περιφέρεια, χωρίς ποτέ η κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσει. Δηλαδή, κουβέντες στον αέρα για λόγους σκοπιμότητας, χωρίς κανένα αντίκρυσμα! Έτσι όμως δημιουργούνται και νέα αδιέξοδα στα ήδη υπάρχοντα, χωρίς να διαφαίνεται δυνατότητα εξόδων διαφυγής…

ΓΙ’ αυτό και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κάθε φορά αναφέρεται μόνο στον άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς, αλλά κι αυτός προς το παρόν βρίσκεται στον «αέρα»! Γιατί όμως πάλι η Ήπειρος να βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο»; Τόσα χρόνια γιατί δεν μπόρεσε να φτιάξει τους βασικούς, τουλάχιστον, οδικούς άξονες που ζητά και κάποια άλλα έργα; Στο σημείο αυτό θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δώσει η Περιφέρεια στη δημοσιότητα τούτα τα στοιχεία: πόσα είναι τα χρήματα που της δόθηκαν από Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα, έστω από το 2010 μέχρι σήμερα και πού τα διέθεσε. Αυτό θα έδινε απαντήσεις σε πολλά. Είναι τόσο απλό και δε βλέπουμε το λόγο να μην το κάνει…