Mέτρα τώρα για το δημογραφικό!

on .

 Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 οι φωνές για το δημογραφικό πρόβλημα πολλαπλασιάζονται και δυναμώνουν. Ο ημερήσιος και περιοδικός τύπος πρωτοσέλιδα κρούουν το καμπανάκι του αφανισμού του Ελληνικού πληθυσμού. Επίσης, οι διαπιστώσεις κι επισημάνσεις ειδικών επιστημόνων και πολιτικών καλά κρατούν, όπως και τα μεγάλα λόγια για τους πολυτέκνους, οι οποίοι αποτελούν τον ισχυρότερο μοχλό για τη λύση του προβλήματος.

Λόγια – λόγια και μόνο λόγια. Για τα έργα μιλούν όλοι οι δημογραφικοί δείκτες, οι οποίοι πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ενδεικτικά, θ’ αναφέρω κάποια στοιχεία για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών στη χώρα κατά το έτος 2022. Τα δεδομένα αφορούν σε γεγονότα φυσικής κίνησης, όπως γεννήσεις, θανάτους, γάμους και σύμφωνα συμβίωσης του πληθυσμού που διέμενε στην Ελληνική Επικράτεια κατά το 2022. Πηγή όλων των στοιχείων είναι τα Ληξιαρχεία των Δημοτικών Αρχών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι γεννήσεις στην Ελλάδα κατά το 2022 ανήλθαν σε 76.095 καταγράφοντας μείωση κατά 10,82% σε σχέση με το 2021 που ήταν 85.346. Οι θάνατοι, κατά το 2022, ανήλθαν σε 140.801 καταγράφοντας μείωση κατά 2,2% σε σχέση με το 2021 που ήταν 143.923.

Οι γάμοι το 2022 ανήλθαν σε 43.355 (21.381 θρησκευτικοί και 21.974 πολιτικοί) παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,4% σε σχέση με το 2021, κατά το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί 40.759 (18.487 θρησκευτικοί και 22.272 πολιτικοί). Τα σύμφωνα συμβίωσης το 2022 ανήλθαν σε 13.157, παρουσιάζοντας αύξηση 13,9% σε σύγκριση με το 2021 που ήταν 11.550. Στα σύμφωνα συμβίωσης του έτους 2022 περιλαμβάνονται 394 σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ανδρών και 113 μεταξύ γυναικών. Τα διαζύγια πάλι ανήλθαν σε 14.477 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με το 201 (13.921 διαζύγια).

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνέδριο με τίτλο «Δημογραφικό – ώρα για δράση», το οποίο χαιρέτησε και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε: «Τα στοιχεία του 2022 ήταν εξαιρετικά αποκαρδιωτικά. Η χώρα κατέγραψε ουσιαστικά μια γέννηση ανά δυο θανάτους. Είναι ένα αρνητικό ισοζύγιο, το οποίο όμως δυστυχώς κλιμακώνεται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα». Σ’ άλλο σημείο του χαιρετισμού του μίλησε για εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Εύλογα μπορεί να ρωτήσει κανείς: Πενήντα χρόνια ποιές προσπάθειες έγιναν για να καθιερωθεί στην πατρίδα μας μια δημογραφική πολιτική συνεχής, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική;

Η πορεία της δημογραφικής πολιτικής στην πατρίδα μας ακολούθησε έναν περίεργο και όχι αποτελεσματικό τρόπο μεταβολής. Κατά καιρούς πάρθηκαν κάποια μέτρα αποσπασματικά, σε προεκλογικές περιόδους, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Εμείς οι πολύτεκνοι χάσαμε όλα τα ευεργετήματα που είχαμε και τα οποία με αγώνες κατακτήσαμε. Χάθηκε κάθε στοιχείο δημογραφικής πολιτικής και πληθυσμιακής ανάκαμψής.

Για να δούμε λίγο και την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, η οποία στα λόγια αποτελεί ενδιαφέρον μέτρο αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Γνωρίζω ζευγάρι με τα εξής στοιχεία: Εργάζονται και οι δύο, έχουν δύο μικρά παιδιά (2 και 3 ετών), η γυναίκα υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στη Βάρδα της Π.Ε. Ηλείας έχοντας μαζί της τα δύο παιδιά, ο άνδρας είναι κτηνίατρος με έδρα τα Ιωάννινα, έχουν σπίτι με ενοίκιο στη Βάρδα και στα Ιωάννινα και το βασικότερο, θέλουν κι άλλα παιδιά – πολλά παιδιά.

Αλλά πώς; Οι συνθήκες είναι απαγορευτικές. Αυτή είναι η εναρμόνιση οικογενειακής και εργασιακής ζωής; Θα μπορούσα ν‘ αναφέρω πολλά τέτοια παραδείγματα, τα οποία δυστυχώς αποτελούν τροχοπέδη στην αύξηση του δείκτη γονιμότητας

Συμπέρασμα: Έστω κι αυτή την ώρα οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, μέσω μιας διακομματικής επιτροπής, να συγκλίνουν και να εφαρμόσουν άμεσα ένα πρόγραμμα ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ που θα περιλαμβάνει γενναία και αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία δοκιμάστηκαν σ’ άλλες χώρες και είχαν θεαματικά αποτελέσματα. Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι τα προβλήματα του πληθυσμού είναι τόσο  θεμελιώδη, που εκδικούνται τρομερά εκείνους που τα αγνοούν. Η εκδίκηση είναι μπροστά μας…