Γεμίσαμε απατεώνες, αλλά και αφελείς!..

on .

 Το θέμα με τις απάτες έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και έγινε μάστιγα, που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Το 2019 η Ελληνική Αστυνομία είχε καταγράψει 619 θύματα με ηλεκτρονικές απάτες, τα οποία διπλασιάστηκαν το 2020, με τον ρυθμό αύξησής τους να είναι αλματώδης τη διετία 2021-2022. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι  σε σχέση με το 2019, οι τελεσθείσες ηλεκτρονικές απάτες το 2022 αυξήθηκαν κατά 790%. Μια συνηθισμένη ηλεκτρονική ]απάτη, με την οποία χάνονται μεγάλα χρηματικά ποσά από λογαριασμούς ανυποψίαστων(!), εκτός από αυτές, που σχετίζονται με τα κρυφονομίσματα, είναι και το λεγόμενο «phishing». Οι απατεώνες, αποστέλλοντας ψεύτικα ηλεκτρονικά μηνύματα στ' όνομα Οργανισμών, Τραπεζών, Εταιρειών Υπηρεσιών (π.χ gov.gr) κ.λπ.. Σε περίπτωση που το θύμα πατήσει το link, που υπάρχει, μεταφέρεται σε ιστότοπο που του ζητείται να καταχωρήσει προσωπικά δεδομένα, όπως το username και τον κωδικό πρόσβασης και με αυτό τον τρόπο οι κακοποιοί έχουν πλήρη έλεγχο του λογαριασμού.

Εξάλλου συχνή ηλεκτρονική απάτη αποτελεί η ανάρτηση αγγελιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου υπάρχει το απρόσωπο και η ανωνυμία, για την πώληση διαφόρων πραγμάτων (αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, αγροτικά μηχανήματα, ρούχα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε). Αποσπούν οι απατεώνες διάφορα χρηματικά ποσά, από εκατοντάδες έως χιλιάδες ευρώ,  που κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό για την αγορά των πραγμάτων, χωρίς ωστόσο ουδέποτε να τα παραλαμβάνουν οι αγοραστές.

Είναι και οι τηλεφωνικές απάτες, όπως αυτή, που αποπειράθηκαν να κάνουν σε μια ηλικιωμένη κυρία, αλλά τους πήρε είδηση και άρχισε να τους ειρωνεύεται. Της τηλεφωνεί νεαρά δακρύβρεχτη, λέγοντάς της ότι είναι η κόρη της, εν τω μεταξύ η γυναίκα δύο γιους έχει, και της λέει ότι έπαθε σοβαρό τροχαίο και ότι είναι στο ΚΑΤ και χρειάζεται επειγόντως χρήματα, τα οποία θα παραλάβει γνωστός της. Κατάλαβε αμέσως περί τινος πρόκειται η ηλικιωμένη και της απαντά: "Το ΚΑΤ είναι καλό  νοσοκομείο, σε καλά χέρια είσαι". 

Υπάρχουν και παρόμοια περιστατικά, που τηλεφωνούν τρίτοι σε διάφορα άτομα, κατά κανόνα ηλικιωμένους, τους θεωρούν πιο εύπιστους και ευάλωτους στα παραμύθια τους, και τους λένε είτε ότι συγγενικό τους πρόσωπο, με το οποίο δήθεν οι απατεώνες συνδέονται φιλικά, έπεσε θύμα τροχαίου, οπότε απαιτούν χρήματα για το χειρουργείο, είτε ότι προκάλεσε τροχαίο, οπότε προτρέπουν να δοθούν χρήματα για να μη βρει το μπελά του. Είναι και οι απάτες, που γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο, όπου εμφανίζονται άτομα, είτε παριστάνοντας τους υπαλλήλους, είτε οτιδήποτε άλλο και παίρνουν  μεγάλα ποσά, αλλά  είναι και οι απόπειρες απατών.

Σε μια κοινωνία, που όλο και χάνει τα ηθικά της ερείσματα, γεμίσαμε απατεώνες. Αλλά δυστυχώς και πολλούς αφελείς, αφού οι επιτήδειοι βρίσκουν κορόιδα. Ανάμεσα σ' αυτά, ανήκουμε κι εμείς, αφού πριν κάποια χρόνια,  παπάς, ναι παπάς, μας πούλησε μαϊμού τηλέφωνο, αλλά ευτυχώς η οικονομική ζημία, που υποστήκαμε δεν ήταν μεγάλη. 

Είναι αφέλεια, για παράδειγμα, ένας άγνωστος να σε παίρνει στο τηλέφωνο για να κάνετε μια συναλλαγή και να σε πείθει να του εμπιστευτείς τους τραπεζικούς σου κωδικούς. Μα, είναι ηλίου φαεινότερον πως να σε εξαπατήσει θέλει. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι ως μέλη αυτής της παρακμιακής κοινωνίας, να μη μένουμε απλά θεατές της καθίζησης της πνευματικής στάθμης των καιρών μας, αλλά παρωθούμενοι από την εσωτερική μας αρτιότητα να πράξουμε και να ενεργήσουμε για την ηθική αποτοξίνωση αυτής της κατάστασης. 

Τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα περιορίζονται με το να είμαστε άνθρωποι συνεπείς στις αρχές μας, ευθείς και σταθεροί στη γραμμή μας, δίκαιοι, ειλικρινείς και τίμιοι στην πορεία της ζωής μας. Χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς με τη συνείδησή μας, χωρίς σκοπιμότητες στις πράξεις μας.  Άρτιοι στις κοινωνικές εκδηλώσεις της ζωής μας, στις σχέσεις μας με τους  άλλους, στις δοσοληψίες μας. Μυαλωμένοι, συνετοί και φρόνιμοι, αυτοκυριαρχημένοι και σώφρονες. 

Αυτόν τον ολοκληρωμένο τύπο του ανθρώπου απαιτούν οι καιροί μας. Αυτόν αναζητά η παραπαίουσα κοινωνία μας για να στηριχθεί και να οικοδομηθεί. Και αυτό, αν θέλουμε να είμαστε μόνο κατ' όνομα, αλλά και κατ' ουσίαν άνθρωποι. Να μη μιμούμαστε τους απατεώνες. Αλλά με ζέση και με ζήλο να αναλάβουμε θαρραλέα τον καλό αγώνα. Να προχωρούμε απτόητοι μπροστά και να αγωνιζόμαστε έντιμα και χωρίς περιστροφές. Αυτό είναι υποχρέωση και καθήκον μας, αλλά και συμφέρον μας αληθινό. Θα το κάνουμε;