Τα δύο ισχυρά όπλα…

on .

Ο Έλληνας πολίτης, ανάμεσα στα χίλια προβλήματα, που τον περικυκλώνουν, έχει και τούτο: Δεν μπορεί να χωνέψει, τα ψέματα των πολιτικών! Και ο λόγος είναι απλός: Γιατί τα «καταπίνει» αμάσητα! Ύστερα, κάθισε και… φιλοσόφησε το θέμα! Οι υποσχέσεις και το ψέμα, είναι τα δυο «ισχυρά όπλα» των πολιτικών. Με αυτά… χτίζουν καριέρα! Και έβγαλε το συμπέρασμα: Αν κάποιος πολιτικός, πει μια φορά ψέματα, είναι αναξιόπιστος! Αν το επαναλάβει, είναι ανέντιμος! Αν τριτώσει το κακό, τότε είναι απατεώνας! Αν όμως, πει και τέταρτη φορά και εσύ… εξακολουθείς να τον ψηφίζεις, τότε… καλά κάνει! (μήπως οι τελευταίες εκλογές, με τα… ελάχιστα ποσοστά συμμετοχής, έχουν σχέση με την… παραπάνω ανάλυση;)

Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ο Έλληνας, είναι η μεγάλη αύξηση των ενοικίων! Σπίτι να αγοράσει ο Έλληνας, δεν μπορεί αλλά και να νοικιάσει αδυνατεί! Η γκαρσονιέρα του πρώτου ορόφου, στοιχίζει… 400! Του τρίτου… 500! Και στο ρετιρέ, με θέα… τον απέναντι, 600! (σχεδόν όσο ο κατώτατος μισθός…). Ακόμα και… οι φυλακισμένοι, που δεν έχουν ενοίκιο, προβληματίζονται!

Δύο βαρυποινίτες, που η ποινή τους είναι 40 χρόνια, χωρίς το δικαίωμα να πάνε σε… αγροτικές φυλακές και… τα 40 να γίνουν 20, σκέφτονται… την έξοδο τους και λένε: Μετά από 40 χρόνια, που θα βγούμε απ’ τη φυλακή, φαντάσου που θα έχουν φτάσει… τα ενοίκια! Αλίμονο μας!

Και σκέφτονται, μήπως είναι… καλύτερα, «στης φυλακής τα σίδερα» όπου είναι… εξασφαλισμένη, η στέγη και το ψωμί! Και «μέσα» και «έξω», δράμα η κατάσταση… 

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής.