Ας μη… φαρμακωνόμαστε!

on .

 Μέχρι τώρα γνωρίσαμε το… «απαγορευτικό» στον απόπλου των πλοίων, όταν υπάρχουν μποφόρ και μεγάλη κακοκαιρία! Τώρα, το «απαγορευτικό» εφαρμόζεται και στους γιατρούς, ώστε να μη συνταγογραφούν… ακατάπαυστα εξετάσεις, στον Έλληνα ασθενή ή στον «κατά φαντασίαν ασθενή»!

Δεν λέμε, να μη «γράφονται» οι απαραίτητες εξετάσεις, αλλά κάποιες φορές ο Έλληνας το παρακάνει, παίρνοντας κάθε δυο ώρες ένα φάρμακο και άλλη δουλειά… δεν κάνει! (Δεν μιλάμε για περιπτώσεις, πραγματικά ασθενών!)

Είναι γενικός κανόνας, στην Ελλάδα, οι… άνω των 60, να έχουν στο σπίτι τους και… ένα μικρό φαρμακείο!

Γι’ αυτό και όταν χρειάζεται φάρμακα μία «πληττόμενη περιοχή», ο Έλληνας σπεύδει να βοηθήσει, με φάρμακα που ακόμη δεν έχουν λήξει… (Ο ίδιος θα… προμηθευτεί καινούρια!)

Η πολυφαρμακία, συνεπώς, δεν κάνει καλό στον ανθρώπινο οργανισμό!

Όμως, οι φαρμακευτικές εταιρίες, με την μπόλικη διαφήμιση βομβαρδίζουν τον «Έλληνα ασθενή» με την πραμάτεια τους και ο Έλληνας φροντίζει να γεμίσει το συρτάρι του!

Ο καθένας λοιπόν αντιλαμβάνεται πως η αναγκαία συνταγογράφηση πρέπει να γίνεται, αλλά να μην γίνεται κατάχρηση, η οποία βλάπτει και δεν ωφελεί…

Ας λιγοστέψουμε όλοι οι Έλληνες τα φάρμακα (τα… περιττά) και ας ξεκινάμε κάθε πρωί τη μέρα μας χωρίς άγχος και με «μία δόση χαράς και γέλιου», που αποτελεί και το καλύτερο φάρμακο της ευζωίας!

Αν και η γενικότερη κατάσταση δεν μπορεί να μας κάνει χαρούμενους…

Αλλά σε τελευταία ανάλυση, …ας μη «φαρμακωνόμαστε. Κιόλας…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.