Το κατάντημα του τοπικού ΠΑΣΟΚ…

on .

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πέραν από πολιτικά μηνύματα που απέστειλαν προς τα κόμματα, φανέρωσαν ότι οι κομματικές οργανώσεις και κάποια μέλη τους διακατέχονται από μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα τους.

Αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη τη ΝΔ, επικεντρώνουμε την κριτική και τη διαμαρτυρία μας ως προς το τοπικό ΠΑΣΟΚ, αφού οι εκλογές έδειξαν ότι οι παλιές παθογένειες συνεχίζουν να διακατέχουν και το κόμμα και ορισμένα από τα μέλη του. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι στις εκλογές, ειδικά στο   Δήμο Ιωαννίνων, αλλά και στην Περιφέρεια ορισμένοι είτε από νοοτροπία του παρελθόντος είτε από τωρινές επιδιώξεις έκαναν τα πάντα για να επιβάλλουν τις προτιμήσεις τους ή  να παραμερίσουν υποψηφίους που δεν ήταν της αρεσκείας τους. Εξελίχτηκαν και εφαρμόστηκαν πρακτικές που δεν έχουν  καμία απολύτως σχέση  με τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, με την αξιοκρατία των υποψηφίων και με τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Εκβιασμοί, μεθοδεύσεις, υποσχέσεις και συμφέροντα συγκοινωνούντων δοχείων διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα. 

Βλέποντας εκ των υστέρων τα συμβάντα άρχισαν οι παραιτήσεις, οι καταγγελίες και οι διαμαρτυρίες στελεχών και πολιτών. Ενδεικτικά θυμίζουμε τις αντιδράσεις δύο επιλέκτων στελεχών από τα λίγα που απέμειναν. Με καυστική  δήλωση η  κ. Μ. Κιτσανού έγραψε για «φιγούρες του παρελθόντος», και ο κ. Κ. Κυρίτσης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ «για απαράδεκτες συμπεριφορές της Νομαρχιακής Επιτροπής και για εξωγενείς παράγοντες που μεθόδευσαν και πριμοδότησαν συγκεκριμένους υποψηφίους». 

Ο κάθε Γιαννιώτης μπορεί εύκολα να βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα για το ποιοι εκλέγονται, τι  σέμπροι έγιναν, και σε ποιες περιοχές. Κρίμα για την τοπική κοινωνία, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει με τις συνταγές του παρελθόντος. Εκτιμούμε πως δεν πρέπει να σιωπήσουμε μπροστά σε  αυτά τα θλιβερά και απαράδεκτα φαινόμενα. Έτσι εξηγείται η μεγάλη αποχή του κόσμου, αφού βλέπει και αντιλαμβάνεται τις απαράδεκτες συμπεριφορές και προτιμήσεις, έστω και αν δεν μιλάει. 

Μπροστά σ’ αυτή την οδυνηρή πολιτική κατάσταση στην περιοχή μας γεννιούνται κάποια ερωτήματα:

1. Ο Ανδρουλάκης, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, τα γνωρίζει όλα αυτά και επιβραβεύει ή αποδοκιμάζει τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ; 

2. Αυτές οι πρακτικές βοηθάνε ώστε να εκλέγονται οι ικανότεροι  δήμαρχοι ή αναδεικνύουν ανθρώπους που είναι  υποχρεωμένοι σε ευεργέτες τους; 

3. Η Νομαρχιακή Επιτροπή και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν στα ταικτενόμενα ή υπέθαλψαν αυτές τις ενέργειες, προσδοκώντας τη στήριξη από κάποιους ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες; 

Επιτέλους, ας αντισταθούμε όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες, γιατί οι ανάγκες είναι πολλές, τα προβλήματα σοβαρά στην τοπική κοινωνία και χρειάζονται αιρετοί με ικανότητες αναγνωρισμένες, με διάθεση προσφοράς και με ανεξαρτησία στις δράσεις τους. 

Επίσης ακούμε από εκλεγμένους συμβούλους βαρύγδουπες δηλώσεις, ότι τάχα θα σώσουν τον τόπο. Σ’ αυτούς θα ήταν χρήσιμα τα λόγια από τον παρακάτω μύθο του Αισώπου: Κώνωψ και Ταύρος

«Ένα κουνούπι αφού στάθηκε πάνω στο κέρατο του ταύρου και αφού κάθισε εκεί για ώρα πολλή κι επειδή αποφάσισε πως είχε έρθει πια η ώρα να φύγει, ζήτησε τη γνώμη του ταύρου, αν θα ήθελε πλέον να έφευγε. Ίσα που του έδωσε σημασία ο ταύρος και του απάντησε: Μα ούτε που ήλθες δεν το πήρα χαμπάρι, αλλά ούτε και αν φύγεις δεν πρόκειται να το πάρω είδηση». 

(Ταύρος = ο λαός Κώνωψ = ο άνθρωπος χωρίς ικανότητες). 

Δεν είναι αυτό το ΠΑΣΟΚ που εμείς ονειρευτήκαμε και υπηρετήσαμε.