Τα Γιάννενα πρώτα και στην κάλπη…

on .

Πολύ όμορφα ακούγονται όσα είπε ο νέος Δήμαρχος των Ιωαννίνων για ανεξαρτησία, για πολυφωνία και για ακομμάτιστη παράταξη. Μακάρι να ήταν και αληθινά. Γιατί οι εκλογές στο Δήμο Ιωαννίνων έβγαλαν για μια φορά ακόμη στον αφρό πρακτικές από το μακρινό παρελθόν.

Η πολιτική διαπλοκή ξεπέρασε κάθε όριο για την ανάδειξη του δημάρχου με μοναδικό στόχο ύστερα από τις εκλογές να  μοιραστεί η τράπουλα της δημοτικής εξουσίας όχι με βάση τα προσόντα των ψηφισμένων, αλλά κυρίως με αναφορά στις επιδιώξεις εκείνων που σχεδίασαν τη σύνθεση της παράταξης του κ. Μπέγκα και την εκλογή των «ημετέρων».

Όλα τα δεδομένα από το αποτέλεσμα της Κυριακής δείχνουν ότι υπήρξε καθοριστικός ο ρόλος παραγόντων που για χρόνια λυμαίνονται την τοπική εξουσία. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί αυτοί οι παράγοντες συγκινούνται από τη δυνατότητα ελέγχου του Δήμου, αλλά ιδιαιτέρως γιατί μέσω της δημοτικής αρχής μπορούν να απαιτούν και να επιβάλουν τους ανθρώπους τους σε καίρια πόστα. Πρόκειται για μια πρακτική που καλλιεργήθηκε από τα μεγάλα κόμματα του τοπικού κατεστημένου χάριν των ιδίων συμφερόντων.

Βεβαίως η ευθύνη βαραίνει πρώτα το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως τη Ν.Δ. Όμως, εφόσον και οι δύο θέλουν να έχουν λόγο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οφείλουν να σέβονται τις βασικές θεσμικές αρχές. Γιατί δεν μπορεί να ανέχονται ή να υποθάλπουν πρωτοβουλίες κάποιων στελεχών τους για να ικανοποιούν προσωπικές επιδιώξεις και να αδιαφορούν για τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και του κόμματός τους.

Ειδικά το ΠΑΣΟΚ επέτρεψε σε συγκεκριμένους παράγοντες να στήσουν τις παρέες τους στον κ. Μπέγκα και να χρησιμοποιήσουν θεμιτά και αθέμιτα μέσα ώστε να κερδίσει αυτή η παράταξη τις εκλογές. Αλήθεια κανείς τους δεν πρόσεξε ότι στην κεντρική εκδήλωση της παράταξης στις πρώτες καρέκλες καμάρωναν ο Οικονόμου και ο Βούζας; Και τέλος, ο κ. Παπαγεωργίου κατ’ αυτούς είναι αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ, επειδή συνεργάζεται και με ανθρώπους της Ν.Δ.; Δεν βλέπει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι με αυτές τις μεθοδεύσεις οδηγεί το κόμμα τοπικά σε διχασμό και σε διάλυση; Έρχονται και άλλες εκλογές και ψάχνουν για ψηφοφόρους.

Μήπως και στο χώρο της Ν.Δ. δεν είδαμε φαινόμενα διαλυτικά; Τρεις συνδυασμοί, λες και οι πολίτες όλοι είναι οπαδοί της Ν.Δ. Οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι αλαζονικές συμπεριφορές προκάλεσαν ρήγματα αθεράπευτα και ωφέλησαν μόνο τον Θ. Μπέγκα. Οι ψηφοφόροι της στις δεύτερες εκλογές αποπροσανατολίστηκαν, αφού οι αρχηγοί των παρατάξεων λειτούργησαν ως… Πόντιοι Πιλάτοι. Και το χειρότερο ήταν που η κ. Καλογιάννη ανέχτηκε ή προέτρεψε στελέχη της να προπαγανδίζουν υπέρ του κ. Μπέγκα. Οπωσδήποτε όλα αυτά θα επιβεβαιωθούν με την ανάληψη της δημαρχίας και με τη θέση στην οποία θα βρεθεί ο καθένας. Και τότε θα καταλάβει ο κάθε Γιαννιώτης γιατί γράφω ότι τα Γιάννενα έχουν πρωτιά στις μεθοδεύσεις των εκλογών.

Δυστυχώς για τους Γιαννιώτες, οι δημοτικές εκλογές έδειξαν ότι ένα μέρος των συμπολιτών μας δεν ψήφισε με βάση τα έργα που αυτή την περίοδο έγιναν στην πόλη ούτε με κρίσεις που σχετίζονται με ιδεολογίες ή αντιλήψεις. Αντίθετα συμβιβάστηκαν ή συμμορφώθηκαν με εκβιασμούς, με εντολές ή με σκοπιμότητες κέντρων και παρακέντρων. Η δημόσια αντίδραση της κ. Κιτσανού και η γραπτή δήλωση του Δημάρχου κ. Παπαγεωργίου οδηγούν σε ασφαλείς διαπιστώσεις και ερμηνείες.

Ειλικρινά εύχομαι ο κ. Μπέγκας ως νέος Δήμαρχος να κρατήσει την αυτονομία του και να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του αείμνηστου Μωυσή Ελισάφ και του Δημ. Παπαγεωργίου.

Όσο για τους «παράγοντες» εκτιμώ πως είναι κατάλληλη η ώρα να αποσυρθούν από τη σκηνή και να βοηθήσουν ώστε στα κόμματα και στις παρατάξεις να κυριαρχεί η πολιτική σκέψη και η ελευθερία επιλογής.

ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ